Ajankohtaista

Vastuullinen vuokranantaja tekee hyvää bisnestä

Vastuullinen vuokranantaja on usein myös menestyvä vuokranantaja, sillä hänen asunnoillaan on pitkä elinkaari ja vuokralaiset viihtyvät. Kati Valjus ja Hanna Silvola kirjoittivat kirjan, miten olla vastuullinen vuokranantaja.

Teksti SUSANNA CYGNEL

Kuvitus SUVI SUITIALA

Julkaistu lehdessä 4/2024

Vastuullisuus kuuluu nykypäivänä kaikkeen liiketoimintaan ja sijoittamiseen. Asiakkaat vaativat vastuullisuutta ja haluavat elää kestävällä tavalla. Yrityksille vastuullisuus on jopa elinehto. Myös vuokranantajan kannattaa kiinnittää huomiota vastuullisuuteen palvellakseen vuokralaisia yhä paremmin. Ennen kaikkea vastuullinen toiminta kuitenkin hyödyttää vuokranantajaa itseään, sillä vastuullisuus on järkevää liiketoimintaa. ”Vastuullisuus tuo asunnonvuokraukseen mahdollisuuden menestyä myös tulevaisuudessa”, painottaa laskentatoimen apulaisprofessori Hanna Silvola Hankenin kauppakorkeakoulusta.

Vuokranantaja voi miettiä vastuullisuutta monesta näkökulmasta. Kun hankkii sijoitusasunnon, kannattaa esimerkiksi pohtia väestönkehitystä ja liikenneyhteyksiä – missä olisi myös tulevaisuudessa vuokralaisia ja voisivatko he liikkua julkisilla kulkuvälineillä. ”Yksityisistä sijoittajista moni vielä miettii sijaintia vuokratuottojen kannalta. Yksityisautoilun ja päästöjen vähentäminen ovat kuitenkin meidän kaikkien vastuulla”, Silvola toteaa.

Vaikuttavaa vastuullisuutta

Vastuullisuus vuokraustoiminnassa sisältää energia- ja liikenneasioiden ohella monia muitakin asioita. Se voi tarkoittaa yhtä lailla kestävien materiaalien käyttöä remonteissa tai sitä, että vuokralainen saa säilytettyä pyöränsä turvallisesti.

Moni vuokranantaja toteuttaa vastuullisuutta jo aivan luontevasti, kuten pitkään vuokranantajana toiminut Kati Valjus, jolla on kierrätysmateriaaleilla remontoituja vuokra-asuntoja lähellä Oulun keskustaa. ”Ne sijaitsevat julkisten liikenneyhteyksien varrella. Vuokralaisten valinnassa olen noudattanut tasavertaisuutta muun muassa tekemällä vuokralaisenhakuilmoituksen myös englanniksi”, Valjus kertoo esimerkkejä.

Kaikkein vaikuttavimmat vuokra-asuntoihin liittyvät ympäristövastuullisuusteot tapahtuvat asunto-osakeyhtiön hallituksessa; yksittäisen pyykinpesukoneen energiatehokkuus on tärkeä asia, mutta koko taloyhtiön käyttämän energiamuodon vaikutukset ovat aivan eri luokkaa. ”Yksittäinen vuokranantaja voi vaikuttaa taloyhtiön hallituksissa isoihin asioihin ja merkittävään ekologiseen jalanjälkeen, eli tehdäänkö energiaremontit ajoissa ja käytetäänkö vaikkapa uusiutuvaa sähköä”, Valjus korostaa.

Hän lisää, että kestävästi toimiva ja oikea-aikaisesti remontoiva taloyhtiö on myös pankin silmissä hyvä ja houkutteleva kumppani, kun tulee lainaneuvotteluiden aika.

Tyytyväiset vuokralaiset

Vuokranantajan tärkein kumppani on vuokralainen. Siksi vuokranantajan tulee toimia vuokralaisen kanssa oikein ja reilulla tavalla sekä huolehtia asunnosta. ”Tyytyväinen vuokralainen haluaa asua pitkään, mikä tuo asunnolle arvoa vuosi toisensa jälkeen”, Silvola perustelee.

Vastuullisuuteen kuuluu syrjimättömyys ja tietynlainen avarakatseisuus. On hyvä ymmärtää, että ihmisillä on erilaisia elämäntapoja, ja taloyhtiön sekä asunnon pitäisi tukea asukasta myös vastuullisuudessa. ”Itse ainakin haluan, että asuntoni ovat taloyhtiössä, jotka mahdollistavat pyöräilevän ja kierrättävän ihmisen elämäntavan”, Valjus kertoo esimerkin.

Syrjintää asukasvalinnassa voi välttää monin tavoin. Yksi tapa on kirjata vuokralaiselle asetettavat kriteerit ylös jo ennen hakemusten saapumista tai asuntonäyttöä sekä pitää niistä kiinni. Kriteerinä voi olla esimerkiksi kunnossa olevat luottotiedot tai säännöllinen palkka. ”Asunnon vuokraaminen on lopulta luottamusbisnestä, joten luottamussuhteen pitää syntyä molemmin puolin. Jos tuntuu, että ei voi luottaa vuokralaisehdokkaaseen, asuntoa ei ole hänelle pakko vuokrata”, Silvola mainitsee.

Vuokranantajan täytyy huomioida vuokralaisen henkilötietosuoja ja digiturvallisuus. Valjus esimerkiksi käyttää vuokrasopimusten allekirjoittamisessa vahvaa pankkitunnistautumista ja hyödyntää sähköisten asiakirjojen säilytyspalveluita. ”Vuokralaisten asioista en lörpöttele muille tai järjestä yhteisnäyttöjä, jotta vuokralaiset eivät joudu puhumaan henkilökohtaisista asioistaan muiden kuullen.”

Kirja syntyi, koska sellaista ei ollut

Hanna Silvola ja Kati Valjus päättivät tehdä kirjan vastuullisuudesta asunnonvuokrauksessa, koska aiheesta ei ole tehty opuksia tai tutkimuksia: Vastuullinen vuokranantaja -kirja antaa käytännön neuvoja.

Silvola on taloushallinnon ammattilainen ja opettaa kauppakorkeakoulu Hankenissa yritystaloutta. Hän on jo pitkään tutkinut sijoittamisen eri muotoja. ”Sijoittamisen vastuullisuuskysymykset ovat nykyään hyvin esillä, mutta asuntosijoittamisen vastuullisuus loistaa poissaolollaan.

Institutionaaliset sijoittajat ottavat huomioon vastuullisuutta, mutta nyt nämä asiat täytyy saada myös tavallisten asuntosijoittajien työkalupakkiin.” Valjus on koulutukseltaan sosiologi ja kiinnostunut vastuullisuudesta yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Hän toi kirjaprojektiin tavallisen vuokranantajan näkemystä. ”Ihmiset ovat kyllä kiinnostuneita ilmastoasioista ja ihmisoikeuksista, mutta eivät ehkä tiedä, miten näitä asioita voisi edistää vuokranantajana. Siksi tämä kirja on tärkeä opas kaikille meille vuokranantajille”, hän toteaa.

Johanna Kleemolan vinkit: maahan muuttaneelle vuokraaminen

Johanna Kleemola haluaa vuokrata asuntoja myös ulkomaalaisille, koska kulttuurien moninaisuus on rikkaus ja Suomi tarvitse osaajia muualta.

Esteettömyys on vastuullisuutta

Yhä useampi vuokralainen kaipaa esteettömän kodin. Vastuullinen vuokranantaja huolehtii siitä, että hänen asunnossaan voi elää, vaikka liikkumisessa tai aisteissa olisi rajoitteita.

Katso myös Kati Valjuksen, Hanna Silvolan, Johanna Kleemolan ja Markus Grahnin laatima vastuullisen vuokranantajan vinkkilista