Välitila on helppo remonttikohde ja yleensä aika pieni, joten sen tekee kaikkine valmisteluineen ja töineen päivässä parissa”, kertoo sisustussuunnittelija Annica Gayer Edel Designista. Vanhassa välitilassa on usein laatta, mutta nykyään välitilavaihtoehtoja on paljon enemmän: erilaisia välitilalevyjä, vettä sietävää maalia, tapettia lasin takana tai vaikka välitilatarra. ”Tein omalle mökilleni välitilan laminaattilattiasta. Se oli helppo kiinnittää”, Gayer sanoo.
Nykypäivän trendinä on niin kutsuttu ylösnousu, mikä tarkoittaa tason materiaalin nostoa kymmenisen senttiä välitilaan tai vaikka koko matkan ihan alakappeihin asti. Sillä tavoitellaan yhtenäisyyttä. Vuokra-asunnossa välitilaan kannattaa mieluiten valita neutraaleja ja maanläheisiä sävyjä, sillä ne eivät rajoita vuokralaisen sisustamista liikaa – ellei vuokralainen sitten nimenomaan toivo jotain räväkämpää. ”Minkä tahansa materiaalin valitsee, laadusta ei kannata tinkiä. Erityisesti vuokrakohteissa kannattaa satsata materiaaleihin, jotka kestävät aikaa, eivätkä ole vain lyhyen hetken trendejä”, Gayer suosittelee.
Kyökissä roiskuu aina vähän
Välitilan ideoita voi etsiä esimerkiksi internetistä ja sisustusjulkaisuista. ”Kun tietää, mitä haluaa, voikin jo suunnata rautakauppaan ottamaan materiaaleista kuvia tai pyytämään näytekappaleita. Sitten kohteessa pohditaan kaikessa rauhassa, mikä materiaali parhaiten sopisi kaappien ja tason kanssa.” Välitilamateriaalin täytyy kestää kosteutta ja jopa ihan suoria ruoka- ja vesiroiskeita.
”Välitilassa tarvitaan kosteuden ja lian kestävää materiaalia, etenkin altaan takana. Välitilamateriaali ei saa missään nimessä ainakaan imeä kosteutta”, Gayer neuvoo. Jos siis haluaa välitilaan tapetin, sen päälle on laitettava esimerkiksi lasi tai pleksi kosteuden suojaksi. Myös maalaaminen on hauska tapa uudistaa välitilaa, ja silloinkin valitaan
kosteutta sietävä maali. ”Jos maali soveltuu kylppäriin, se soveltuu välitilaankin.”
Suunnittele koko prosessi
Remontti kannattaa käydä rautakaupassa läpi alusta loppuun mahdollisimman tarkasti, jotta työkalut jokaiseen vaiheeseen ovat tarvittaessa varmasti käsillä. ”Tyhjässä vuokrakohteessa ei ole välttämättä edes rättiä tai ämpäriä, joten ennen remontointia listataan ihan kaikki mahdolliset tarvittavat tavarat. Ylimääräiset rautakauppareissut hidastavat remontin valmistumista”, Gayer vinkkaa.
Ennen varsinaisen työn aloittamista tasot suojataan esimerkiksi itsestään tarrautuvalla suojamuovilla tai paperilla, joka kiinnitetään maalarinteipillä tiukasti paikalleen. Suojalasit ovat tarpeen, koska laatan palasia voi lennellä ympäriinsä, ja pölyltä suojaudutaan maskilla. Vanha laatta irtoaa, kun naputtelee vasaralla ruuvimeisseliä saumauksen läpi ja laatan taakse. Kun laatta on poistettu, seinä hiotaan mahdollisimman tasaiseksi. ”Helpoiten välitilan hiominen onnistuu koneella, mutta ei se käsinkään olen mahdotonta. Yleensä laasti jää laattaan kiinni, eikä hiottavaa ole paljon.” Lopuksi mahdolliset reiät paikataan seinään sopivalla paikkausaineella.
Huomioitavaa ennen remonttia
Jos talo on rakennettu ennen vuotta 1994 ja asunnon välitilasta on tarkoitus irrottaa laattoja, remonttia ennen pitää teettää asbestikartoitus. Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan pitää ilmoittaa remontista taloyhtiölle kirjallisesti, jos remontti vaikuttaa talon rakenteisiin. Mikäli keittiön välitilaa on tarkoitus uudistaa lähinnä kosmeettisesti, eikä siinä asenneta tai poisteta esimerkiksi sähköjohtoja, ilmoitusta ei välttämättä tarvitse tehdä. Varminta on tarkistaa asia isännöitsijältä tai taloyhtiön hallitukselta.