”Valitsen kohteeni excelin avulla, eli ostan vain kohteita, joissa kassavirta on hyvä. Pyrin keskimäärin viiden prosentin tuottoon, ja jätän asunnon ostamatta, jos en tähän tasoon pääse.”
Kurkisen tavoitteena on tasata vuokratuloilla epäsäännöllistä yrittäjätuloa tässä ja nyt. Pitkän aikavälin tavoite on saada lisää pelimerkkejä eläkepäiville. Sijaintiin hän suhtautuu joustavasti ja ostaa asuntoja mistä päin Suomea tahansa. Tällä hetkellä asuntoja on Rovaniemellä, Levillä, Joensuussa, Tampereella ja Turussa – kaikki uudiskohteita.
”Mietin tarkasti, millaisella alueella asunto sijaitsee, ja valitsen alueita, joihin kaupunki satsaa. Alueen on oltava haluttu vielä 20 vuoden päästä. Toisaalta uudiskohteiden sijainti ei koskaan ole ihan huono: kaavoittaja, rakennusliike ja rahoittaja ovat uskoneet siihen, joten aika monta asiantuntijaa on miettinyt, kannattaako talo rakentaa.” Kurkinen pyrkii pitämään riskit pieninä, ja on sen takia kohteiden valinnassa kriittinen. ”Sijainti, pohja, iso ja pitkään toiminut rakennuttaja sekä luvut ovat kriteerini.”
Kurkinen päätyi alun perin uudiskohteeseen, koska hänellä oli riittävästi säästöjä hankkiakseen asunnon myyntihinnalla ilman tarvetta pankkilainalle. Hän yrittää kuitenkin pitää velkavivun maltillisena. Valtaosassa kohteita yhtiölaina on ostettaessa ollut 50 prosenttia kauppahinnasta ja vain kahdessa kohteessa velkaosuus on ollut 70 prosenttia. ”Lisäksi, koska asuntoni ovat kaukana, uudiskohteet ovat helpompia kuin vanhat. Remonttihuolia ei ole odotettavissa kymmeneen vuoteen.” Tällä hetkellä hänen ostohalunsa ovat kuitenkin aiempaa pienemmät. ”Uudiskohteiden riski on kohonnut mielestäni liikaa. Epävarmuutta aiheuttaa etenkin mahdollinen taloyhtiölainan lyhennysten verovähennysoikeuden poisto vuokratuotoista. Sen toteutuessa kassavirta kuivuisi kokoon, ja silloin pitäisi alkaa miettiä, mitkä kohteet ovat järkeviä pitää ja mistä kannattaisi luopua.”
Katja Kurkinen
Varsinais-Suomen aluepäällikkö
Suomen Vuokranantajat ry