“Lainsäädännön tarkoituksena on ihmisen yksityisyyden suojaaminen. Vuokranantajan pitää siis turvata vuokralaisen yksityisyys”, kiteyttää juristi Elina Koivumäki.
Hienotunteisuus ja luottamuksen kulttuurin vaaliminen ovat kaiken perusta. Vuokranantaja on vaitiolovelvollinen vuokralaisen asioista, joten edes omalle aviopuolisolle ei saa lörpötellä vuokralaisen asioita, jos puoliso ei ole virallisesti vuokrasuhteen osapuoli.
”Vuokralaisen yksityisasiat eivät ole kahvipöytäkeskustelujen aiheita. Henkilötiedoista saa jutella vain niiden kanssa, joille ne kuuluvat”, Koivumäki sanoo.
Hän korostaa, että vaikka ei puhuisi vuokralaisesta edes nimellä, mutta tämän henkilöys paljastuu asiayhteydestä tyyliin ”vuokralaiseni Munkkivuoressa”, vaitiolovelvollisuus pätee.
”Jokainen voi itse miettiä, haluaisiko itse vuokralaisena, että vuokranantaja juttelisi omista asioista muille.”
Arkaluonteista tietoa
Vuokranantajalla voi tahtomattaankin olla paljon arkaluonteista tietoa vuokralaisesta, kuten asioita terveydentilasta.
”Vuokranantaja voi esimerkiksi tarkistaa vuokralaisen luottotiedot tai saattaa tietää, miksi vuokralainen liikkuu pyörätuolilla”, Koivumäki huomauttaa.
Toukokuussa voimaan astuvan EU:n tietosuoja-asetuksen mukaan arkaluonteisten tietojen käsittelyyn vaadittavan suostumuksen tulee olla nykyistä yksityiskohtaisempi ja perustua selvästi erikseen esitettyyn suostumuspyyntöön. Lisäksi tietoja voi kerätä vain, jos siihen on erityinen peruste.
Vuokralaisen täytyy voida huomata, että nyt on kyse häntä koskevien arkaluonteisten tietojen käsittelystä.
”Nähtäväksi jää, miten käytäntö muotoutuu. On vaikea uskoa, että yksittäiset vuokranantajat laatisivat tietosuojainformaatiosta niin laajaa selontekoa kuin isot yritykset.”
Yksi mahdollisuus on päivittää vuokrasopimuspohja kertomaan myös mahdollisen arkaluonteisen tiedon käsittelystä tai liittää vuokrasopimukseen mukaan erillinen tietosuojaseloste. Koivumäki ehdottaa, että Suomen Vuokranantajat järjestönä loisi tietosuojaselostemallin ja sillä tavalla sen käytöstä alkaisi muodostua yleinen tapa asuinhuoneistojen vuokrauksessa.
”Vuokralaiskandidaatti on varmasti tyytyväinen huomatessaan vuokranantajan ottavan tietosuoja-asiat tosissaan ja suojaavan vuokralaisen yksityisyyttä”, Koivumäki tähdentää.
Teksti Susanna Cygnel
Kuva Sampo Korhonen
Lue koko juttu verkkolehdestä jäsensivuilla!