Sijoittaisinko pienelle paikkakunnalle?

Pienellä paikkakunnalla voi löytää asuntoja huokeaan hintaan ja saada korkeaa vuokratuottoa. Kääntöpuolena myös riskit ovat suuremmat. Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen kertoo vinkit, jotka on hyvä pitää mielessä.

Julkaistu lehdessä 3/2020

1. korkean vuokratuoton kääntöpuolena suuremmat riskit

Pienellä paikkakunnalla voi löytää asuntoja huokeaan hintaan ja saada korkeaa vuokratuottoa. Kääntöpuolena myös riskit ovat suuremmat. Asunnon arvo voi laskea merkittävästi ja riski tyhjistä kuukausista kasvaa.

2. Vain yksi iso työnantaja lisää riskiä

Yhden suuren työnantajan paikkakunnalla on syytä seurata yrityksen kehitysnäkymiä samoin kuin jos omistaisi yrityksen osakkeita. Kuinka vahvasti pienen kunnan tai kaupungin elinvoima lepää yhden suuren työnantajan, kuten vaikka tehtaan varassa? Yrityksen tuotannon sulkeutuminen tai siirtyminen voi romahduttaa paikalliset asuntomarkkinat. Kulut juoksevat, mutta asunnosta ei pääse millään eroon. Toisaalta tuotannon laajennus voi myös nostaa tuottoa ja sijoituksen arvoa.

3. Julkisetkaan työpaikat eivät ole ikuisia

Oppilaitosten, sairaaloiden tai puolustusvoimien joukko-osastojen kiinnittyminen alueille voi olla vahvaa, mutta ei täysin riskitöntä. Julkisen talouden haasteet lisäävät paineita toimintojen keskittymiseen, joten yksiköitä voidaan myös lakkauttaa. Tämä vähentää myös asuntojen kysyntää.

4. Tunne paikkakunta, jonne sijoitat

Perehdy siihen, millainen on kunnan elinkeinorakenne. Tämä sinun täytyy selvittää itse, sillä pieniltä paikkakunnilta ei ole olemassa julkisia asiantuntijoiden analyyseja tai raportteja kuten suurista kaupungeista. Tutki, missä ovat alueen halutuimmat sijainnit ja asunnot. Parhaat sijainnit ovat harvinaisia myös pienillä paikkakunnilla, joten rivitaloasunto järven rannassa voi olla haluttu koti ja hyvä sijoitus, vaikka kuntakeskus olisi pieni.

5. Iäkkäät tarvitsevat asuntoja ja palveluja

Väestön ikääntyminen ohjaa asukkaita palveluiden äärelle myös maaseudulla. Esteetön hissitalo, josta pääsee rollaattorilla lähellä olevaan kauppaan ja terveyskeskukseen, voi olla hyvä sijoituskohde.

6. Tutustu tarkasti asuntoon ja taloyhtiöön

Paikkakunnasta riippumatta kannattaa tutkia, miten asunto-osakeyhtiön talous on hoidettu, millainen on isännöitsijä ja miten rakennuksen kuntoa on pidetty yllä. Pienillä paikkakunnilla taloyhtiön lainansaanti voi olla vaikeampaa kuin kasvukeskuksissa. Myös osakkailta saatetaan odottaa enemmän osallistumista ja talkoohenkeä.

Vinkeistä lisää videolla