Ajankohtaista

Säästöpossu Iso Robalta

Sari Kangasoja vuokraa pääkaupunkiseudun sijoitusasuntojaan kalustettuina lyhytaikaisesti.

Teksti MARJO TIIRIKKA

Kuvitus JUUSO NORONKOSKI

Julkaistu lehdessä 2/2024

Vuonna 2020 pohdin Lauttasaaren 70 neliön loft-yksiössäni asunnon vaihtoa. Asunnot menivät tosi nopeasti kaupaksi oikealta ja vasemmalta. Löysin Iso Roobertinkadulta 60 neliön kaksion, jonka päätinkin ostaa säästöpossukseni: lyhentäisin lainaa muutaman vuoden ja möisin sen sitten voidakseni jäädä vapaaherrattareksi jo kuusikymppisenä.

Hankin asunnon sisustettuna tummine huonekaluineen, astioineen ja pyykkilautoineen. Ajattelin, että kalustetulle asunnolle on markkinaa, koska aina on putkiremontteja ja eroja. Asunto sijaitsi vieläpä hienolla paikalla kaikenlaisen viihteen äärellä.

Tein Airbnb:ssä hostaavan yrityksen kanssa sopimuksen, mutten ollut yrityksen hinnoittelustrategiaan tyytyväinen. Silloisen työsuhteeni päätyttyä minulta liikeni aikaa hoitaa vuokraustoimintaa itse. Innostuin ostamaan myös Vantaalta 30 neliön tehokaksion ja omaakin loft-asuntoani vuokraan toisinaan. Vähimmäismajoitusaika on neljä vuorokautta ja vuodepaikkoja on kahdelle. Näin siivousta ja pyykkiä tulee vähemmän ja elämä talossa on rauhallisempaa. Olen myös asentanut älylukot oviin helpottamaan elämääni.

Vuokraan asuntoja Airbnb:n ja Booking.comin kautta. Hieman yllättäen vuokralaiset ovat useimmiten ulkomaalaisia, jotka tulevat Suomeen tapaamaan omaisiaan. Vuokralaisten kanssa on mennyt pääsääntöisesti hyvin, ja olen saanut ystäviä Australiaa myöten. Ongelmia on ollut vain vähän.

Lyhytaikaiseen majoittamiseen on tulossa EU-sääntelyn vuoksi muutoksia, ja mielestäni yhteisille pelisäännöille on tarvetta. Majoittajan arjesta tulisi virallisempaa mutta myös tasa-arvoisempaa. Rekisteröintipakko mahdollistaisi tiukemman valvonnan ja tilastoinnin. Kannatan terveysvalvontailmoituksia ja arvonlisäveron maksamista, koska itsekin huolehdin niistä. Toisaalta myös taloyhtiöllä pitäisi olla oikeus puuttua toimintaan, jos siitä tulee häiritsevää tai liiallista.

Sijoitusstrategiani oli vuonna 2020 erittäin hyvä, kunnes asuntomarkkina muuttui täysin. Samalla rahalla olisin saanut useita asuntoja Helsingin ulkopuolelta, mutta halusin vaivattoman tavan säästää. Aika näyttää, miten käy. Ainakin sijoittamisen horisonttia joudun todennäköisesti pidentämään.

Katso Sarin vuokranantajan tarina