Veroilmoitusta ja verotuspäätöstä voi pitää vuoden tilinpäätöksenä, joka kertoo vuokraustoiminnan kannattavuuden. Jo siksi verotuksen vaatimien toimien jouhevuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.
Suomen Vuokranantajien Keski-Suomen aluepäällikkö Niklas Suominen hankki ensimmäisen huonokuntoisen sijoitusasuntonsa syksyllä 2015. Nyt
hänellä on Jyväskylän lähiöissä useita itse remontoituja vuokra-asuntoja.
Verotuksen tukena ja työkaluina Suominen käyttää kalenterin muistiinpanoja, Excel-taulukoihin ja niiden linkkeihin kerättyä tietoa sekä
Verohallinnon tarjoamaa sähköistä OmaVero-palvelua.
Työt tehdään vuoden aikana
Suominen kehottaa vuokranantajia luomaan itselleen sopivat prosessit ja käytännöt. Rutiinit helpottavat elämää etenkin heillä, jotka hänen tapaansa hoitavat itse kirjanpidon ja verotuksen sekä omistavat useampia asuntoja. ”Sopivan Excel-taulukon laatiminen oli minulla suurin homma rutiinien rakentamisessa.” Verotusta varten tarvittava taulukointi ei kuitenkaan toimi itsestään eikä yksin riitä. Jokaisella asunnolla on oma kansionsa kuitteja ja muita asiapapereita varten. Kalenteriin puolestaan pystyy merkitsemään vaikka korjauskäyntien vaatimat ajot.
Muuten Suominen tukeutuu sähköisiin ratkaisuihin. ”Joka kuukauden viidennen päivän jälkeen vilkaisen kännykän verkkopankkisovelluksesta, että vuokrat on maksettu. Kuukauden lopussa kirjaan Excel-taulukkooni vuokrat, vastikkeet ja muut kulut. Samalla saan yhteenvedon taloudellisesta tilanteesta.” Kun tarvittavat toimet tekee vuoden aikana, voi tehostaa verosuunnittelua ja säästyä kuittien metsästykseltä myöhemmin. Kaikki asuntoihin kohdistuvat menot ja tulot ovat selvillä jo vuoden viimeisenä päivänä, hyvissä ajoin ennen veroilmoituksen laatimista.
Sujuvasti sähköisesti
Suominen on asuntosijoitusuransa alusta alkaen hyödyntänyt Verohallinnon sähköisiä palveluita. Hän kehuu niitä helppokäyttöisiksi ja notkeiksi. ”Koska omistan useita asuntoja ja saan niistä pääomatuloja, maksan vartenennakkoveroa. Voin vaivattomasti muuttaa sitä milloin tahansa – vaikka vielä loppuvuodesta tai heti vuoden alussa.
On hyvä, että verotuksen pystyy pitämään koko ajan suurin piirtein oikealla tasolla ilman isoja mätkyjä tai palautuksia.” Esitäytetystä veroilmoituksesta Suominen tarkistaa heti muutamat seikat: Näkyvätkö asuntolainojen korot tulonhankkimislainojen korkoina? Onko veroilmoitukseen merkitty kaikki sijoitusasunnot? ”Yhden uuden asunnon tulojen, menojen ja muiden kulujen sekä taloyhtiön tietojen syöttäminen onnistuu muutamassa minuutissa. Luvut löytyvät valmiina Excel-taulukosta.”
Ohjeet auttavat alkuun
Sähköisten palveluiden hyödyntämiseksi Verohallinnon OmaVero- sivustolta löytyy pitkä listaus aihekohtaisia käyttöohjeita teksteineen ja kuvineen. Ohjevideot opastavat OmaVeron käyttöön.
Digiloikkaan lähtökuopista ponnistaville ja sähköisiin palveluihin epäluuloisesti suhtautuville Suominen suosittelee huolellista tutustumista ohjeistukseen. Hän muistuttaa, että yksityiset vuokranantajat joka tapauksessa selviävät urakastaan vähällä vaivalla. ”Asuntoon kohdistuvia lukuja on kolme: tulot, menot ja muut kulut. Niiden lisäksi täytyy tarkistaa korot ja tarvittaessa merkitä muut pääomatulojen vähennykset. Lukuja pystyy muuttamaan milloin tahansa ja vaikka useassa erässä.”
Verohallinnon sähköinen palvelu on Suomisen mielestä vuosittain kehittynyt yhä paremmaksi. Ei silti mitään niin hyvää, ettei jotain kohennettavaakin. ”Toivoisin tallenna-painiketta keskeneräisiä tietoja varten. Nyt keskeneräiset tiedot ja muutetut tiedot täytyy muistaa lähettää. Muuten ne eivät tallennu.”
Suominen haluaisi myös, että sijoitusasuntojen omistus näkyisi automaattisesti ja nykyistä reaaliaikaisemmin. Kolmesta hänen loppuvuodesta ostamastaan asunnosta vain yhden tiedot olivat helmikuun alkupuoleen mennessä siirtyneet OmaVeroon.
Veroilmoitusta varten
- Ilmoita kaikki vuoden aikana tosiasiallisesti tilille saamasi vuokratulot. Jos joulukuun 2019 vuokraa ei maksettu joulukuun aikana, ilmoita se vasta vuoden 2020 verotuksessa.
- Muista tehdä kaikki toimintaan kuuluvat vähennykset. Lisätietoa kulujen vähentämisestä löydät Suomen Vuokranantajien jäsensivuilta.
- Kirjaa ylös viime vuoden aikana maksamasi mahdollisesti rahastoidut vastikkeet asunnon luovutusvoittoveron laskemista varten tulevaisuudessa.
- Säilytä kaikki tositteet, jotta ne ovat helposti saatavilla. Jos verottaja tekee selvityspyynnön, tulee tositteet toimittaa yleensä nopeasti.