Käy läpi jokaiseen vuokrahuoneistoosi kohdistuvat tulot ja menot seuraavasti:
Laske yhteen kaikki vuokraustoiminnan tulosi eli vuokralaisen maksamat vuokrat ja erillismaksut, kuten vesimaksut, sähkömaksut, laajakaistamaksut tai vakuutukset.
Jos omistat huoneiston yhdessä jonkun muun kanssa, oma osuutesi tuloista on omistusosuuttasi vastaava osuus. Sillä ei ole merkitystä, kenen yhteisomistajan tilille vuokrat on todellisuudessa maksettu.
Laske yhteen oma osuutesi kaikista verovuoden aikana taloyhtiölle maksamistasi hoitovastikkeista sekä tuloutetuista pääomavastikkeista ja lainaosuussuorituksista.
Vain tuloutetut vastikkeet voi vähentää omassa verotuksessa, mutta taloyhtiön rahastoimia vastikkeita ei. Hoitovastikkeet ovat lähtökohtaisesti aina vähennyskelpoisia. Tiedon pääomavastikkeiden ja lainaosuuksien kirjanpitokohtelusta saa esimerkiksi isännöitsijältä.
Laske yhteen kaikki muut vuokraustoiminnan kulut, kuten esimerkiksi kaluste- ja kodinkonehankinnat, remontit, asiakirjakulut, matkakulut ja välityskulut.
Säilytä itselläsi kuluista tarkempi erittely ja tositteet. Merkitse veroilmoitukseen vain omaa omistusosuuttasi vastaava osuus muista kuluista. Kuluja voi vähentää myös tyhjiltä kuukausilta, eli niiltä ajanjaksoilta, kun asunnossa ei ole vuokralaista, kunhan asunto on pysynyt vuokraustoiminnassa. Muihin kuluihin ei merkitä sijoitusasuntolainan korkoja, sillä ne vähennetään erikseen kaikista pääomatuloista.
Ilmoita kokonaissumma muista tulonhankkimismenoista kohdassa ”Muut pääomatuloista tehtävät vähennykset”.
Näitä ovat esimerkiksi Suomen Vuokranantajien jäsenmaksu, tapahtuma- ja ammattikirjallisuuskulut sekä koulutusmenot.
Tarkista lainojesi käyttötarkoitus ja korkojen määrä. Sijoitusasuntolainan korot voi vähentää verotuksessa, joten jos sijoitusasuntolainasi käyttötarkoitus on merkitty väärin kohdassa ”Esitäytetyt tulot ja vähennykset – Velan korot”, korjaa se tarvittaessa tulonhankkimislainaksi.
Lue myös aiheeseen liittyvä lehtijuttu: Kannattaako asuntosijoittaminen yrityksen kautta?