Aiotko remontoida sijoitusasuntosi? Muista hoitaa myös nämä taustatyöt!
- Jos muutostyö voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka toisen osakkaan huoneiston käyttämiseen, on siitä ilmoitettava taloyhtiölle. Pääsääntöisesti muutostöistä täytyy ilmoittaa. Yhtiö voi asettaa ehtoja tai kieltää jotkin muutostyöt.
- Muutostyöilmoitus tehdään kirjallisena. Jos muutostyötä teettävä osakas pyytää, on yhtiö velvollinen antamaan myös omasta kannastaan kirjallisen ilmoituksen.
- Pelkästä pintaremontista, kuten maalauksesta, tapetoinnista tai keittiön kaapin ovien vaihdosta ei tarvitse ilmoittaa.
- Suurissa muutostöissä, kun esimerkiksi laajennetaan kylpyhuonetta tai rakennetaan sauna, voi remontti edellyttää rakennus- tai toimenpidelupaa. Luvan tarve kannattaa aina tarkistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta.
- Osakkeenomistaja ei voi yksin hakea rakennus -tai toimenpidelupia, vaan yhtiö osallistuu aina lupien hakemiseen. Taloyhtiö voi osakkaan pyynnöstä hakea rakennus- tai toimenpidelupia, tai yhtiö voi valtuuttaa osakkaan itsensä hakemaan niitä.
- Ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa on ennen remonttia varmistettava, sisältävätkö remontin yhteydessä purettavat rakennusmateriaalit asbestia. Omassa remontissaan osakas vastaa siitä, että tarvittava asbestikartoitus tehdään. Jos purettavassa materiaalissa ilmenee asbestia, on työ teetettävä asbestipurkutyönä. Osakas vastaa purkukustannuksista.
- Yhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan muutostöitä, nimetä valvoja ja periä valvonnasta kohtuullinen kustannus.
- Kaikki dokumentit, kuten muutostyöilmoitus yhtiölle, yhtiön vastaus, rakennusluvat, toimenpideluvat, sopimusasiakirjat urakoitsijoiden kanssa ja muut asiapaperit on syytä säilyttää.
Neuvot antoi vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen Kiinteistöliitosta.
Lue koko juttu asuntosijoittaja Maria Friströmin remonteista Vuokranantaja-lehden numerosta 2/2019!
Teksti Minna Saano, Maria Friström
Kuva Juuso Noronkoski