Teema

Luottamus oli iloinen yllätys

Nadin Vazquez Torralba asuu 45-neliöisessä kerrostalokaksiossa Espoon Matinkylässä.

Teksti TIINA ÖRN

Kuvitus ANTTI AHTILUOTO

Julkaistu lehdessä 3/2020

Nadin Vazquez Torralba

Suomessa vuokranantajat luottavat vuokralaisiin. Sellainen kokemus minulla on. Entisessä kotimaassani Meksikossa tilanne on toinen. Siellä vuokranantajat saattavat tehdä useita tarkastuskäyntejä, eikä heille voi niin vain soittaa ja kysyä asumiseen liittyvistä asioista.

Tulin Suomeen Aalto-yliopistoon opiskelemaan vuonna 2016. Nykyiseen Matinkylässä sijaitsevaan kotiini muutin noin vuosi sitten. Etsin kerrostaloasuntoa, jossa olisi erillinen keittiö ja ainakin pieni makuusoppi.

Tämä koti on juuri sellainen. Parasta ovat isot ikkunat ja ikkunasta näkyvä tammi, joka muuttuu alati vuodenaikojen mukaan. Se on kaunis myös talvella lumivaatteissaan. Vuokranantajan kanssa kommunikointi on ollut sujuvaa. Sovimme, että hän pitää yhden asuntoni avaimista – ja onneksi piti: lukitsin kerran kylmällä ilmalla itseni asuntoni ulkopuolelle, mutta lähellä asuva vuokranantajani tuli päästämään minut sisään. Hän myös auttoi verkkoyhteysongelmien ratkaisemisessa. Hän on tosi mukava ja suostui jopa joustamaan vakuussummasta.

Kotini on vanhassa 1970-luvun talossa, mutta asunto on vasta remontoitu. Pidän talon ja alueen tunnelmasta. Täällä on kotoisaa, ja rantaan on vain kävelymatka. Myös työpaikkani on sopivan lähellä. Jo asuntoa vuokratessani esitin toiveen, ettei minun tarvitsisi vuoden päästä muuttaa pois. En harkitse muuttoa muualle, sillä viihdyn täällä.