Ajankohtaista

Kuinka asumisen vahinkotilanteita voi vakuuttaa?

Monesti vakuutuksen tarve paljastuu vasta, kun vahinko on sattunut.

Teksti Susanna-Maria Aarnivuo

Julkaistu lehdessä 2/2024

Asumisen vahinkotilanteita voidaan vakuuttaa eri vakuutustuottein: kiinteistövakuutuksella, sijoitusasunnon niin sanotulla vuokranantajan vakuutuksella ja asukkaan omalla kotivakuutuksella. Vaikka vakuutus ei vaikuta vahingon aiheuttajan korvausvastuuseen, se voi olla käytännössä ainoa oljenkorsi, jos aiheuttaja on varaton tai vahinko on aiheutunut tapaturmaisesti.

Kiinteistövakuutus

Taloyhtiön kiinteistövakuutuksesta voidaan korvata rakennukselle aiheutuneita vahinkoja. Siihen sisältyy tyypillisesti omaisuusvakuutus sekä kiinteistönomistajan vastuuvakuutus, hallinnon vastuuvakuutus ja oikeusturvavakuutus. Taloyhtiöllä kannattaa yleensä olla laajin, niin kutsuttu all risk -tyyppinen vakuutus, joka korvaa kaikki äkilliset ja ennalta-arvaamattomat vahingot paitsi ne, jotka on vakuutusehdoissa poissuljettu.

Huomionarvioista on, että taloyhtiöllä tai vuokranantajalla ei ole velvollisuutta järjestää tai maksaa vuokralaiselle sijaisasuntoa korjausten ajalle. Vuokralaisella on kuitenkin oikeus saada vuokranalennusta tai vapautus vuokranmaksusta korjausten ajalta, vaikka vahinko ei olisi johtunut vuokranantajasta.

Kotivakuutus

Kiinteistövakuutus ei siis korvaa asukkaiden irtaimistovahinkoja, eikä myöskään ylimääräisiä muutto tai sijaisasumiskustannuksia, vaan niitä on haettava omasta kotivakuutuksesta. Laajalla kotivakuutuksella voidaan vakuuttaa asukkaan irtaimiston lisäksi asunnon kiinteä sisustus. Vuokranantajan kannattaakin edellyttää vuokralaiselta vuokrasopimuksessa laajaa kotivakuutusta oikeusturva- ja vastuuvakuutusosalla.

Esimerkki: ”Vuokralaisen astianpesukoneen poistoletku halkesi ja aiheutti äkillisesti vesivahingon allaskaappiin ja sen alle. Laaja kotivakuutus korvasi kaapiston korjaamisen ja sijaisasumisesta aiheutuneet ylimääräiset kustannukset. Parketin alla olevan betonilattian kuivauskustannukset kuuluivat kiinteistövakuutuksen korvauksen piiriin. Vuokranantajan myöntämä vuokranalennus korvattiin vuokranantajan vakuutuksen keskeytysturvasta.” Lähde: Vuokra-asunnon vastuunjakopalvelu, Kiinteistömedia.

Vuokranantajan vakuutus

Vain vuokranantajan vakuutuksella voi suojautua tulonmenetykseltä. Vuokranantaja voi ottaa sijoitusasuntoaan varten niin sanotun vuokranantajan vakuutuksen, jolla hän voi vakuuttaa asunnon kiinteän sisustuksen ja asunnossa olevan oman irtaimistonsa, kuten kodinkoneet. Hyödyllistä lisäturvaa vuokraustoiminnalle voi tuoda vastuuvakuutus ja oikeusturvaosan lisäksi vuokratulon keskeytysturva, josta korvataan tyypillisesti vahinkokorjausten ajalta syntyvä tulonmenetys. Osa vuokranantajan vakuutuksista soveltuu myös kalustetun asunnon lyhytaikaiseen vuokraukseen.

Täysin kattavaa ratkaisua vakuutusmarkkinoilla ei kuitenkaan ole kaikkiin vuokraustoiminnan riskeihin. Myös vakuutusten korvausehdot vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin, joten vahinkojen ennaltaehkäisy on aina tärkeää.

Vuokra-asunnon vastuunjako-verkkopalvelu vuokranantajalle

Vuokra-asunnon vastuunjakopalvelu kertoo seikkaperäisesti sanoin ja kuvin, mitkä toimenpiteet kuuluvat lain mukaan vuokranantajan kunnossapitovastuulle ja mitkä vuokralaisen hoitovastuulle, elleivät osapuolet ole toisin sopineet.

Vakuutusvertailu

Meiltä kysytään paljon vuokranantajien vakuutuksista. Jotta vertailu olisi vuokranantajille helppoa, teetämme vuosittain kattavan vakuutusvertailun.