Ajankohtaista

Kohti tavoitteita

Vuokranantajien mentorointiohjelma yhdisti kaksi Ilonaa mentorointipariksi.

Teksti KATARIINA KRABBE

Kuvitus JUUSO NORONKOSKI

Julkaistu lehdessä 2/2025

Iloinen puheensorina kuuluu, kun Ilonat Kauppinen ja Mutanen kohtaavat. Molemmat ovat äitejä ja asuntosijoittajia, molemmat viisissäkymmenissä. Toisensa he ovat löytäneet Suomen Vuokranantajien ensimmäisen asuntosijoittajien mentorointiohjelman kautta.

Suomen Mentorit ry:n kanssa yhteistyössä toteutettu ohjelma käynnistyi syyskuussa ja jatkuu toukokuuhun. ”Olen äärimmäisen tyytyväinen siihen, miten hyvin mentorointiparit on yhdistetty. Halusin saada jonkun ihanan ihmisen, jonka kanssa voi jutella ja joka auttaa ja tukee minua. Toivoin myös, että mentorini olisi nainen ja äiti, jolla on muutakin elämää. Kaikki toiveeni toteutuivat”, aktori Ilona Kauppinen iloitsee.

Hän oli vähän yllättynytkin siitä, että tuli valituksi 300 hakijan joukosta, vaikka hänen asuntosijoittamisensa on pienimuotoista. Yhteensä mentorointipareja muodostettiin 25. ”Oikeastaan minulla ei edes ollut asuntosijoittajan, vaan vuokraemännän identiteetti ennen mentoroinnin alkua. Hiljalleen olen alkanut tuntea itseni vähän enemmän myös asuntosijoittajaksi.”

Vuokranantajaksi hän alkoi kymmenen vuotta sitten päättäessään antaa avioeron myötä silloisen kodin vuokralle. Tällä hetkellä hän omistaa kolme asuntoa, jotka kaikki ovat vuokra-asuntoina, sillä Kauppinen ja hänen 17-vuotias tyttärensä asuvat itsekin tällä hetkellä vuokralla.

Kauppinen aloitti asuntosijoittamisen käytyään päivän mittaisen valmennuksen. Tiedonhaluisena hän on hankkinut matkan varrella oppia lisää, mutta hänellä ei ole lähimmässä ystäväpiirissä ketään, joka olisi kiinnostunut asuntosijoittamisesta. ”Päinvastoin jos avaan suuni ja kerron, että teen tällaista, voidaan ajatella, että kylven rahassa. Se ei todellakaan pidä paikkansa, sillä joskus ollaan plussalla ja toisinaan kulujen takia miinuksella.”

Suomen Vuokranantajien olemassaolonkin hän huomasi vasta suhteellisen hiljattain. ”Tajusin liittyä Vuokranantajiin vasta vuoden 2023 lopussa, ja heti seuraavana keväänä mentorointiohjelman haku alkoi.”

Mentorointiohjelman äiti

Kauppisen mentorina on Ilona Mutanen, jota on kutsuttu mentorointiohjelman äidiksi: idea syntyi hänen ajatuksestaan ja hän edisti Vuokranantajien hallituksen jäsenenä mentorihanketta sen alkumetreillä.

Mutanen on kuulunut Vuokranantajiin jo pitkään, ja luonnollisesti hän ilmoittautui vapaaehtoiseksi mentoriksi, kun hanke toteutui. ”Minusta jokaisella asuntosijoittajalla pitäisi olla joku, jonka kanssa jutella kaikesta asuntosijoittamiseen liittyvästä luottamuksellisesti. Itselläni tällainen tuki ja turva on ollut aina ja tiedän, miten tärkeää se on”, hän sanoo.

Mutasella on asuntosijoittajakokemusta 20 vuoden ajalta ja vuokra-asuntoja on pääkaupunkiseudulla useita. Hänen strategiansa on suoraviivainen: osta ja pidä. ”Vasta aivan hiljattain myin ensimmäistä kertaa sijoitusasuntoni, sillä koko kerrostalo myytiin uudelle omistajalle. Vuokralaisen vuokrasopimuskin siirtyi samalla.”

Mutasella on rahoitusalan korkeakoulututkinto ja hän työskentelee pankkialalla, joten hänellä on taustallaan myös vankka talousosaaminen. ”Työssäni en tee asiakastyötä, mutta vuokranantajuuden koen ennen kaikkea asiakaspalvelutehtäväksi.” Pitkän aikavälin tavoitteet liittyvät mahdollisuuteen jäädä aikanaan eläkkeelle hyvissä ajoin – silloin, kun on vielä kunnossa ja olisi mahdollista vielä vaikka matkustella.

Myös Ilona Kauppinen haluaisi matkustella enemmän, ja lopullisena tavoitteena hänelläkin on turvata asuntosijoittamisella eläkepäiviä. ”Minulle oli silmiä avaavaa, kun äitini kuoltua minulle selvisi, kuinka älyttömän pienellä eläkkeellä hän oli sinnitellyt.”

Tasa-arvoista kumppanuutta

Mentoroinnin perusideana on, että kokeneempi mentori ohjaa kokemattomampaa aktoria. ”Kyseessä on kuitenkin tasa-arvoiseen kumppanuuteen perustuva oppimisprosessi, jossa jaetaan tietoa, näkemystä ja kokemuksia”, Ilona Mutanen kertoo. Hän huomauttaa, että molemmat osapuolet saavat mentoroinnista paljon irti, keskustelevathan kokeneetkin asuntosijoittajat keskenään kohteista ja markkinatilanteesta. ”Mentorointiprosessissa asian äärelle tulee vain pysähdyttyä suunnitelmallisesti. Jatkuvan oppisen ajatus koskee minuakin, sillä asioita pitää pohtia ihan eri tavalla, kun niitä sanoittaa ja selittää.”

Mentoroinnin aikana pari tapaa toisiaan noin kerran kuussa – Ilonat tapaavat etänä – minkä lisäksi ohjelman alussa, puolivälissä ja lopussa on kaikille mentorointipareille yhteiset tapaamiset. Ilonat ovat lisäksi viestitelleet akuuteissa tilanteissa WhatsAppissa ja tavanneet toisiaan Vuokranantajien jäsentilaisuuksissa. ”En nyt ihan joka käänteessä tartu puhelimeen, mutta huomaan nykyään keskustelevani Ilonan kanssa myös oman pääni sisällä – mietin aina, mitä hän tästä sanoisi”, Kauppinen sanoo.

Mentoroinnin alussa mentoroitavat saivat ison listan mahdollisista tapaamisten aiheista, joista saivat valita itselleen hyödyllisimmät jokaista tapaamista varten. Ne ovat tarjonneet lähtökohdan ja rakenteen tapaamisille, mutta käytännössä aiheet ovat rönsynneet laajemmallekin. ”Asuntosijoittamista ei voi erottaa elämästä. Esimerkiksi oman talouden kokonaistilanne, säästäminen ja sijoittaminen laajemminkin liittyvät asuntosijoittamiseen kiinteästi. Olemme keskustelleet esimerkiksi puskurirahaston kerryttämisestä tyhjiä kuukausia varten”, Kauppinen sanoo.

Erillisiä kotitehtäviä ei ole ollut, vaan kaikki on liittynyt aidon elämän tilanteisiin remonttifirmojen kilpailuttamisesta lähtien. Lisäksi Kauppinen on katsonut verkkokursseja ja lukenut mentorinsa suosittelemia kirjoja.

Kohti tavoitteita

Ilona Kauppinen asetti tavoitteekseen mentoroinnin alussa, että sen lopussa hän omistaisi yhden tai kaksi sijoitusasuntoa, joita hän rakastaa. ”En tarkoita tällä niinkään tunteellista kiintymystä, vaan sitä, että kohteet ovat hyviä, niissä on suhteellisen hyvä tuotto ja saan niihin hyviä vuokralaisia – eli näen, että tämä on kannattavaa puuhaa. Kahdeksan kuukautta tosin tuntui tämän saavuttamiseksi lyhyeltä ajalta.”

Tavoitteena ei tässä vaiheessa ole kasvattaa asuntosijoitussalkkua, vaan tehdä siitä tuottavampi ja parempi. ”Minusta on ihanaa, että Ilona määritteli tavoitteekseen rakkauskohteet. Itsellänikin osa kohteista on sellaisia, joihin uskon erityisesti”, Mutanen sanoo.

Tavoite on mentorointimatkan puolivälin jälkeen lähempänä kuin mitä Kauppinen arvasikaan, sillä paljon uutta on jo tapahtunut. Yksi sijoituskohteista on unelmakohde jo valmiiksi ja muiden osalta on pantu tuulemaan. ”Laitoin jo yhden asunnoistani myyntiin ja teetin entiseen kotiini kylpyhuoneremontin. Nyt olen päättänyt myydä senkin.”

Kauppisen tarkoituksena on seuraavaksi ostaa uusi oma koti. ”Lisäksi ensi kesänä toteutan unelmani ja lähden Italiaan pitämään pilates- ja hyvinvointiretriittiä. Pääsen siis matkoille ja saan siitä vielä rahaakin, jonka voin käyttää puskurin kartuttamiseen tai voin vaikka lyhentää remonttilainaa.”

Myös Kauppisen tytär on mentorointiprosessin myötä kiinnostunut talousasioista. ”Aloittaessani lainaneuvottelut pankin kanssa aloin keskustella aiheesta myös tyttäreni kanssa. Nykyään keskustelemme hänen kanssaan avoimesti hinnoista ja esimerkiksi verotuksesta. Tuntuu, että mentorointi on vaikuttanut positiivisesti koko elämääni.”

Katso videolta lisää mentoriparin mietteitä

Mentorin vinkit asuntosijoitustoiminnan kasvattamiseen

1. Pysähdy miettimään, mitä haluat saavuttaa, ja muotoile selkeä tavoite.

2. Mieti oma strategiasi tavoitteen pohjalta ja pysy siinä.

3. Verkostoidu sekä asuntosijoittajien että muiden alan toimijoiden kanssa putki- ja sähkötöiden ammattilaisista alkaen. Verkostoituminen parantaa menestymisen mahdollisuuksia huomattavasti.

4. Liity Suomen Vuokranantajiin, jos et vielä ole jäsen ja hyödynnä heidän laajaa tietopankkiaan sekä palveluitaan. Vuokranantajien jäsentilaisuudet ovat myös hyviä paikkoja verkostoitua.

Vinkit antoi Ilona Mutanen.