Kierrätysremonteilla kivoja koteja

Kati Valjusta miellyttää Oulun 1950-luvulla rakennettujen kerrostalojen estetiikka. Huonokuntoisista asunnoista itse remontoimalla syntyy persoonallisia vuokrakoteja.

Teksti MINNA SAANO

Kuvitus MIKKO TÖRMÄNEN

Julkaistu lehdessä 2/2022

Asuntosijoittamiseen minut innoitti äitini. Asiasta oli puhuttu vuosien varrella, mutta ajattelin, ettei minulla ole tarpeeksi tietoa ruveta sijoittamaan. Vuonna 2015 päätin sitten ostaa äitini kanssa yhteisen sijoitusasunnon. Se oli hyvä hetki alkaa opiskella aihetta. Ensimmäisen asunnon ostettuamme huomasin ― ehkä vähän yllätykseksi ― että tämähän on ihan minun juttuni.

Olen aina ollut kiinnostunut asumisen ja kaupungistumisen trendeistä ja seurannut yhteiskunnallisia asioita. Asuntosijoittaminen solahti siihen luontevasti. Sopiva jatko sille, että olen myös käsillä tekijä, oli ruveta mieheni kanssa ostamaan pommikuntoisia asuntoja ja remontoimaan niitä vuokra-asunnoiksi.

Sijoitusasuntojen suhteen meillä on tiukka seula. Asunnon pitää olla 1950-luvulla rakennettu kaksio tai yksiö hyvin hoidetussa yhtiössä korkeintaan kolmen kilometrin päässä Oulun keskustasta. 1950-luku siksi, että sen aikainen estetiikka miellyttää meitä, kivitalot ovat hyvin rakennettuja ja keittiökalusteissa on käytetty täyspuuta. Yläkaapit pyrimmekin aina säilyttämään.

Kun ostimme ensimmäisen remontoitavan asuntomme, päätimme testata, kuinka edullisesti mutta samalla kauniisti ja laadukkaasti voi remontoida. Asensimme yksiöön kierrätyskeittiön ja kierrätysparketin, joitakin kierrätyskodinkoneitakin. Huomasin silloin, että ihmiset ovat valmiita luopumaan hyväkuntoisestakin sisustuksesta. Kokeilun jälkeen olemme tehneet kierrätysremontteja oikeastaan kaikissa kohteissamme.

Vuokranantajuudesta ajattelen, että vuokralainen on asiakkaani, jonka kanssa pyrin luomaan hyvän asiakassuhteen. Minä toteutan palvelua nimeltä asuminen ja vuokralainen maksaa minulle siitä. Koen, että vuokranantajana pääsen toteuttamaan omia vahvuuksiani. Toiminta on ollut selkeää ja mukavaa, ja aina on ollut ilo tarjota koti uudelle vuokralaiselle. Tällä hetkellä meillä on kaksi remonttia kesken ja kaksi jonossa. Vähän on ollut sellaista ilmassa, että kauanko tätä jaksaa. Mutta kun viime vuonna oli hetki, ettei remontoitavaa ollut, se tuntui kauhealta.

Oman tietotyön vastapainoksi kaipaan käsillä tekemistä, eli samalla tyylillä jatkamme edelleen. Oulun asuntomarkkinoiden kehittymisen näen positiivisena. Paljon rakennetaan uudiskohteita, markkinat ovat eriytymässä vanhoihin lähiöihin ja tulevaisuuden alueisiin. Kun on tarkkana, löytää oman mikromarkkinan, jolla toimia.

Kati Valjuksen muistilista

1. Tunne mikromarkkinasi. Kaupunginosat eriytyvät vuokramarkkinoiden suhteen. Polarisoitumista voi tapahtua saman kaupunginosankin sisällä.

2. Ihastu asuntoosi. Olisitko itse voinut joskus asua vuokraamassasi asunnossa? On vanhaa ajattelua, että vuokralaiselle kelpaa mikä tahansa.

3. Voisitko käyttää käytettyä? Kun teet hankintoja sijoitusasuntoosi, voisitko vilkaista myös nettikirpputoreja? Monet myyvät niillä käyttämättömiäkin tavaroita.

Kati Valjus ostaa ja remontoi miehensä kanssa asuntoja vuokrattavaksi. Valjus sijoittaa asuntoihin myös yhdessä äitinsä kanssa. Tällä hetkellä sijoitusasuntoja on 14, joista 2 ovat kaksioita ja loput yksiöitä. Kaikki asunnot sijaitsevat Oulussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita: