Kaupungistuminen on ollut valtatrendi jo pitkään. Ihmiset haluavat asua kaupungeissa, joissa infrastruktuuri ja palvelut ovat kunnossa ja missä muutkin ihmiset ovat. Jossain vaiheessa rajat kuitenkin tulevat vastaan, eikä ole enää maata, mille rakentaa. Rakennusten kasvusuunta on joko ylöspäin tai veteen. ”Uskon vahvasti, että tulevaisuus kelluu”, toteaa Bluet Oy:n toimitusjohtaja Tytti Sirola. Hän puhuu rakentamisen hybridimallista: ”Siinä ei pyritä korvaamaan, vaan täydentämään perinteistä rakentamista. Jos ranta-alueille rakennetaan, mukana on myös maantäyttöä ja perinteistä rakentamista. Kelluva rakentaminen siinä rinnalla parantaa ranta-alueiden käytettävyyttä tuomalla palveluita veden päälle.”
Lisää tilaa
Sirolan luotsaama yritys on tehnyt ja erityisesti puhunut runsaasti vesirakentamisesta sekä rantojen tuomista mahdollisuuksista. Se haluaa avata rantoja entistä enemmän kaupunkilaisten käyttöön. Sirolan mukaan kelluva rakentaminen ei kavenna olemassa olevaa tilaa, vaan päinvastoin lisää sitä ja mahdollistaa alueelle uusia toimintoja. ”Kaupunkisuunnittelijat ovat ottaneet ajatuksen hyvin vastaan ja kuulijat ovat olleet uteliaan kiinnostuneita. Moni on ollut yllättynyt kuullessaan, millaisia mahdollisuuksia kelluva rakentaminen todella antaa.”
Kun kaupunkiin tehdään kelluvia asuntoja, Sirolan mielestä niissä pitäisi huomioida monimuotoisuus. ”Tavoitteenamme on tehdä kaikenkokoisia asuntoja ja monipuolista rakennuskantaa—ei pelkästään isoa ja luksusta, vaan myös asuntoja niin opiskelijoille kuin senioreillekin. Esimerkiksi Helsingin Verkkosaaren suunnitelmissa pienimmät asunnot ovat 50–60-neliöisiä.” Mukana on myös ekologisuus. Veden äärellä on luontevaa hyödyntää vesi-, tuuli- ja aurinkoenergiaa. ”Materiaali- ja tuotevalinnoissa painotamme elinkaarikestävyyttä, ja tulevaisuuden tavoitteena on hyödyntää ympäristöystävällistä, niin sanottua vihreää betonia rakentamisessa.” Sirolan mukaan kelluva rakentaminen ei myöskään jätä elinkaarensa lopulla pysyvää jälkeä ympäristöönsä ja on tarvittaessa siirrettävissä toiselle sijoituspaikalle.
Visioista totta
Kelluvassa rakentamisessa kyse on samanlaisesta investoinnista kuin perinteisessä rakentamisessakin, jota usein tehdään vuokratontille. Tässä tapauksessa talo on vuokravesialueella ja perustus on kelluva. Hanke vaatii vastaavia ennakkoselvityksiä ja kunnallisteknisiä liittymiä kuin maarakentaminenkin.
Sirola haluaa tehdä totta visioista ja ajatuksista, eivätkä ne hänen mukaansa jää vain haaveiksi tai tulevaisuuden kuviksi. ”Tämä on ihan realistista tekemistä. Kannattaa uskaltaa nähdä ennakkoluulottomasti ja rohkeasti uudenlaiset rakentamisen mahdollisuudet.” Suunnitelmissa usein esille tuleva asia on hinta. ”Uusi teknologia ja uudet ratkaisut ovat monesti kalliita, jos suunnittelu lähtee nollasta joka kerta. Siksi olemme suunnitelleet modulaarisia rakenteita, joilla saadaan skaalattua erilaisia kelluvia infrarakenteita.” Rakennusten modulaarisuus on kasvava trendi talonrakentamisessa, ja sama suuntaus pätee kelluvaan rakentamiseen. Rakenteet valmistetaan tehtaalla lähes valmiiksi ja laiturirakenne sekä sen päälle toteutettava rakennus saadaan hinattua paikoilleen lähes valmiina kokonaisuutena. ”Näin kustannuksista saa karsittua valtavasti, ja työmaa-aika lyhentyy rutkasti. Jokainen projekti on silti yksilöllinen sekä kohteen ja asiakkaan tarpeiden mukaan räätälöity.”
Kelluvista rakennuksista Suomessa tunnetuin lienee Helsingin Kauppatorin edustan Allas Sea Pool -merivesikylpylä. Lisäksi kelluvina on rakennettu esimerkiksi ravintoloita ja kesäkahviloita. Ruotsiin Bluet Oy on toteuttanut asuinrakennushankkeen jo vuonna 2015. ”Parhaillaan meillä on asuntoprojektisuunnitelmia Suomessa muun muassa Helsingin Verkkosaareen, Loviisan suuntaan ja Oulun Asuntomessuille. Toivotaan, että täälläkin saadaan ensimmäiset asuntohankkeet pian käyntiin .”

Tytti Sirola
Bluet Oy:n toimitusjohtaja ja perustajaosakas, intohimoinen ja työtä pelkäämätön yrittäjä, jonka maailmankuva on avoin ja ennakkoluuloton.