Huolenpitoa vuokralaisista

Unna Lehtipuulle vuokranantajuus on ihmisläheistä toimintaa. Osa hänen sijoitusyksiöistään on rakennettu omaan pihapiiriin ja vuokralaiset ovat kuin laajennettu perhe.

Teksti MINNA SAANO

Kuvitus SAMPO KORHONEN

Julkaistu lehdessä 1/2022

Opiskeluaikana minulla oli kotipaikkakunnallani pieni sijoitusasunto. Kun tuli ajankohtaiseksi rakentaa perheelle koti Espooseen, myin asunnon ja siitä saadut tulot käytin pesämunaksi uuden talomme rakentamiseen. Ostimme hyvään aikaan Espoosta ison tontin, jossa oli paljon rakennusoikeutta. Kun sitten tarvitsimme tilan toimistolle, päätimme rakentaa sen erilliseen rakennukseen pihallemme. Toimiston yhteyteen tuli myös kaksi yksiötä. Myöhemmin rakensimme tontillemme vielä toisen kahden yksiön talon. Yksiöistä kaksi on ollut ajoittain myös Airbnb-käytössä. Taka-ajatuksena rakentamiselle oli se, että meillä on neljä lasta, joiden on joskus mahdollista asua pihapiirimme yksiöissä.

Kiinnostukseni osakesijoittamiseen syttyi jo opiskeluaikana, ja olen työskennellyt myös taloustoimittajana. Nykyisin teen päätyötäni vaikuttavuussijoittamisen parissa, mutta asuntosijoittamisella on erityinen paikka sydämessäni.Lapseni omaishoitajuus on muistuttanut elämän hauraudesta ja varautumisen merkityksestä, plan B:stä.

Puskureita on tärkeä kaikilla olla. Sijoitusasuntoja on nyt seitsemän Espoossa, Vantaalla ja Oulussa. Asuntosijoittamisessa minua innostaa ihmisläheisyys. Voin tarjota ihmisille koteja. Yritän aina löytää sellaisia kohteita, joissa olisi jokin kiva lisäarvo, kuten vaikka ikkunasta näkyvä kaunis maisema.

Isot yritykset ovat tulleet vahvasti vuokramarkkinoille ja niiden tarjonnasta haluan erottua uniikeilla asunnolla sekä hyvällä palvelulla. Vuokranantajuudesta ajattelenkin, että se on palvelutehtävä, jonka pitää näkyä vuokralaisten huolenpitona. Esimerkiksi nyt koronan aikaan, kun vuokralaiselta ovat työt menneet alta ja vuokranmaksukyky heikentynyt, on yhdessä mietitty ratkaisuja. Vuokranantajana on tilanteita, jolloin voi sosiaalisesti auttaa, olla vuokralaiselle jopa hetken ajan olkapäänä. Siinä asuntosijoittaminen todella eroaa osakesijoittamisesta.

Asuntoja vuokratessani olen huomannut, että jos vuokralainen tulee eri kulttuurista, on hyvä sopia asioista tarkasti. Suomen vuokramalli ei ole kansainvälinen, ja monissa maissa vuokralaisen oikeudet sekä velvollisuudet ovat erilaiset kuin meillä. Ihmisillä on elämäntilanteita ja erilaisia tarpeita, joissa vuokra-asuminen palvelee hyvin. On esimerkiksi tullut uusia vuokralaisryhmiä, kuten ikääntyneet tai eronneet vanhemmat, jotka vuokraavat kodin läheltä lapsiaan ja miettivät rauhassa, missä ja miten jatkossa haluavat asua.

Unna Lehtipuun muistilista

1. Erotu vuokranantajana hyvällä palvelulla.

2. Mieti asunnon kilpailuetuja. Niitä voivat olla esimerkiksi hyvä sijainti, kiva sisustus tai rakenteellinen ratkaisu.

3. Pidä vuokrakohdetta hankkiessasi mielessä sekä arvonnousu että vuokratulo.

Hyödynnä Unna Lehtipuun ja Tellervo Uotilan kirjoittama kirja: 8 tapaa menestyä asuntosijoittajana. Suomen Vuokranantajien jäsenet saavat – 20 % alennuksen sekä kirjan paperi- että digitaaliversiosta.