Ajankohtaista

Esteettömyys on vastuullisuutta

Yhä useampi vuokralainen kaipaa esteettömän kodin. Vastuullinen vuokranantaja huolehtii siitä, että hänen asunnossaan voi elää, vaikka liikkumisessa tai aisteissa olisi rajoitteita.

Teksti SUSANNA CYGNEL

Kuvitus SUVI SUITIALA

Julkaistu lehdessä 4/2024

Vuokranantaja Markus Grahn huomioi aina esteettömyyden hankkiessaan vuokrattavia asuntoja. Hänen periaatteisiinsa kuuluu elämänkaariajattelu, eli asunnon tarjoaminen ihmiselle elämän kaikissa eri vaiheissa. ”Asuntojen ei tarvitse olla nykystandardien mukaan esteettömiä, mutta niitä pitää voida muunnella tarpeen mukaan. Esimerkiksi kaiteita ja matalia kynnyksiä on voitava asentaa, vaikka niitä ei vielä olisi”, Grahn kertoo.

Hän kiinnittää myös huomiota asunnon väritykseen ja kontrasteihin, jos asuntoon muuttaa esimerkiksi ikäihminen tai näkövammainen. ”Tasoerojen tulee erottua selvästi, jotta liikkuminen olisi turvallista”, hän mainitsee.

Grahnin kriteereihin kerrostalossa kuuluu lisäksi hissi, sillä hissittömyys karsii puolet potentiaalisista vuokralaisista. Vuokranantaja voi aktiivisesti edistää taloyhtiössä esteettömyyden tärkeyden ymmärtämistä ja toteuttamista. Ehdotuksia kannattaa valmistella hyvin hankkimalla lisämateriaalia päätösten tueksi. ”Ylipäänsä taloyhtiössä on tärkeä tietää, mistä esteettömyys koostuu. Tarvittaisiin myös lisää sellaisia rakentamisen ammattilaisia, jotka ovat perehtyneet esteettömyysrakentamiseen ja -remontoimiseen. He voisivat tulla kertomaan niistä vaikka taloyhtiön kokouksiin”, Grahn pohtii.

Taloyhtiöissä on pystytty toteuttamaan esteettömyyskorjauksia esimerkiksi hissiremontin yhteydessä. ”On saatu automaattiovet ja tasattu pinnanmuotoja pihalla. Jos hissien ovet aukeavat sivuille, ne edistävät liikkumista rollaattorilla tai pyörätuolilla”, Grahn sanoo.

Esteettömyys nostaa asunnon arvoa ja kiinnostavuutta vuokralaisten tai mahdollisten ostajien silmissä. Vuokranantajan kannattaakin asuntoa hankkiessaan pohtia esteettömyyttä myös laajemmin kuin vain asunnon ja taloyhtiön näkövinkkelistä. ”Jos asunnossa ja taloyhtiössä on otettu esteettömyys hienosti huomioon, mutta talo sijaitsee korkealla mäellä tai kaukana lähipalveluista, se ei ole helppo asumiskohde liikuntaesteiselle.”

Vastuullinen vuokranantaja tekee hyvää bisnestä

Vastuullinen vuokranantaja on usein myös menestyvä vuokranantaja, sillä hänen asunnoillaan on pitkä elinkaari ja vuokralaiset viihtyvät. Kati Valjus ja Hanna Silvola kirjoittivat kirjan, miten olla vastuullinen vuokranantaja.