Katja Tammelin omistaa pääkaupunkiseudulla miehensä kanssa noin 20 asuntoa, joita hän vuokraa vapailla markkinoilla. Vuokralaiset ovat pääosin nuoria ja suurin osa asunnoista melko pieniä, koska niille riittää kysyntää.
”Kaksioita on enemmän kuin yksiöitä, eikä ihan miniyksiötä ole meillä lainkaan. Ainoastaan yksi asunto on alle 30-neliöinen, mutta se onkin superkiva rivitalon päätyasunto omalla pihalla. Siihen ei ole ollut vaikea löytää vuokralaisia”, Tammelin kertoo.
Superkiva-sanassa piileekin tärkeä osa Tammelinin vuokranantajaideologiaa. Myös sanat erityinen, kiinnostava ja yksilöllinen kuvaavat asuntoja, joita hän haluaa tarjota vuokralle.
”Vuokrattavaksi kannattaa etsiä kohteita, jotka erottuvat massasta. Rivitaloyksiöt ja -kaksiot menevät kuumille kiville aina, ja esimerkiksi saunallinen yksiö voisi olla kiinnostava kohde”, Tammelin kuvailee.
Hän ei ihan heti ostaisi 22-neliöistä yksiötä, jossa on valkoiset seinät ja tavanomainen sijainti alueilta, joissa on paljon vastaavaa tarjontaa.
”Kyllähän sellaisenkin vuokralle saa, mutta sitten pitää laskea vuokraa riittävän alas.”
Yhteisillä tiloilla vetoa uudiskohteisiin
Uudiskohteet ovat hyvin samanlaisia keskenään, mikä syö joidenkin vuokralaisten silmissä niiden houkuttelevuutta. Toisaalta uutta ei tarvitse remontoida ja kustannukset ovat ennustetavissa.
”Lisäksi monissa uudiskohteissa rakennetaan kivoja yhteisiä tiloja, joihin satsataan nykyään paljon”, Tammelin sanoo.
Esimerkiksi tyylikäs iso kattosauna isolla terassilla ja sen yhteydessä kiva kerhotila ovat hänen mukaansa houkuttelevia lisäarvoja asunnossa.
”Jos sellaisen kohteen saa vuokrattavakseen, kannattaa muistaa valokuvata nekin tilat laadukkaasti ja toki kertoa selvästi, että kyseessä on yhtiön saunatila.”
Remontti nuoria laatutietoisia ajatellen
Vanhoihin asuntoihin saa remontilla erilaisuutta ja yksilöllisyyttä – siis kiinnostavuutta.
”Vanhoja asuntoja pitää monesti remontoida, jolloin kannattaa miettiä, miten niihin saisi jotain kiinnostavaa esimerkiksi värivalinnoin. Ei ole hullumpi idea käyttää sisustussuunnittelijan palveluita, jotta saa väreistä kaiken hyödyn irti”, Tammelin suosittelee.
Hän itse on intohimoinen remontoija ja uudistaa vuokrakohteitaan mielellään.
”Remonteissa mietin eniten viihtyisyyttä ja laadukkuutta. Modernius vetoaa nuoriin ihmisiin. Esimerkiksi vanhanajan erilliset irtoliedet eivät ole enää nykypäivää, joten sellaiset poistan vuokrakohteistani samoin kuin muovimatot.”
Pienet asunnot suunnattu sijoittajillekin
Tammelin myöntää, että tietyllä tavalla 22–25-neliöiset kohteet on suunnattu asuntosijoittajien ostettaviksi.
”Pienet asunnot ovat tuottoisia asuntosijoittajille mutta myös rakennuttajille, sillä kolmesta yksiöstä saa paremman tuoton kuin yhdestä isosta asunnosta”, hän toteaa.
”Mutta pienten asuntojen tuotannosta hyötyvät myös pienituloiset vuokralaiset, sillä aiemmin esimerkiksi opiskelijat asuivat nuhjuisissa soluasunnoissa, mutta nyt heille on tarjolla pieniä uusia asuntoja, eikä hintaero ole enää niin suuri kuin joskus ennen. Onhan se parannus monen ihmisen asumisen tasoon.”
Lisää tietoa Katja Tammelinin kohteista
Lue myös:
Opiskelijat haluavat oman asunnon solukämpän sijaan
Vuokralaisen ääni kuuluu asuntosijoittajan kautta
Helsinki ohjaa rakentamista suuren maanomistajan oikeudella