Rakennusalalle tulee digitaalisten työvälineiden ansiosta uudenlaista vuorovaikutusta, joka synnyttää aidosti yksilöllisiä koteja. Ilmiörakentaja Tero Vanhanen puolustaa asunnon ostajan oikeutta olla kuningas.
Perinteinen rakentamisen tapa, jossa projekti on yhden grynderin hyppysissä, vaihtuu tulevaisuudessa monipuoliseen vuorovaikutukseen eri yhteisöjen välillä.
”Uutta kaupunkia ei tehdä virkamiehiä, arkkitehtejä tai rakennusliikkeitä varten, vaan maksajan on oltava kuningas”, huomauttaa Fira Oy:n ilmiörakentaja Tero Vanhanen.
Huippunopeat suunnitteluprosessit mahdollistavat tulevien asunnon ostajien osallistumisen jopa kaupunginosien kaavoitukseen.
”Erilaiset toimijat voivat kiinnittyä hankkeeseen digitaalisten työkalujen avulla. Kaikesta tulee nopeampaa, laadukkaampaa ja edullisempaa”, Vanhanen kuvailee rakennusalan tulevaisuutta.
Tontti muuttuu alustaksi, jossa asentajat kokoavat tehtaissa tuotettuja rakennusosia. Tietovirtojen hallinta yhdistää hankinnat, aikataulut, työvaiheet ja asentajat yhdeksi soljuvaksi ketjuksi, jossa ei ole hukkaa. Näin voidaan kehittää rakennusosia, asuntoja, rakennuksia tai vaikka kokonaisia kaupunginosia.
”Jo yhden päivän aikana saman pöydän tai nettialustan ääressä on mahdollista suunnitella kortteleittain uusia rakennuksia”, Vanhanen sanoo.
Remontti kahdessa viikossa
Tulevaisuuden rakennuksen osat eli moduulit valmistetaan tehtaissa ja asennetaan tontilla. Esimerkiksi Fira kehittää ja myy älykkäitä talotekniikka-kylpyhuonemoduuleita, joissa kaikki tehdään valmiiksi jo tehtaassa.
”Asunnot, talot ja jopa kaupungit rakennetaan erilaisista moduuleista, jotka loksahtavat yhteen asennuksessa. Tiedot, tuotteet ja kaikki muu tarvittava kulkee mukavassa virtaavassa tieto-flow’ssa, eikä rakentamiseen kuulu eri työvaiheiden valmistumisen odottelua”, Vanhanen kertoo.
Sama sujuvuuden ajattelumalli pätee korjausrakentamisessa. Fira esimerkiksi tarjoaa uudenlaisia rakentamisen malleja ja kehitti muun muassa kahden viikon putkiremontin taloyhtiölle. Se on Vanhasen mukaan vasta alkua: samassa yhteydessä on kehitetty uuden ajan aikataulutusohjelmisto Sitedrive, joka saa aikataulut ja tekijät työskentelemään saumattomasti yhdessä.
”Rakennusprosesseissa on todella paljon tyhjäkäyntiä ja odottamista. Miksi asukkaiden pitäisi odottaa kuukausikaupalla, kun hyvin suunnitellen ja toteuttaen saman voi tehdä kahdessa viikossa”, Vanhanen ihmettelee.
Lue koko juttu lehdestä!