Ajankohtaista

Asummeko kaikki maalla koronan jälkeen?

Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen pureskelee vuokra- ja asuntomarkkinoiden ajankohtaisia ilmiöitä.

Teksti Sakari Rokkanen

Julkaistu lehdessä 2/2022

”Espoolaisperhe muutti maalle”. Jokainen meistä on törmännyt vastaavaan otsikkoon parin viimeisen pandemiavuoden aikana. Kun pohditaan asumisen tulevaisuutta, yksittäisten perheiden tarinoiden sijaan katseet kannattaa kääntää tilastoihin.

Pääkaupunkiseudulla muuttovoitto kääntyi korona-aikana muuttotappioksi. Seudulta on muutettu kehyskuntiin ja muihin suuriin kaupunkeihin. Väkiluku kuitenkin edelleen kasvoi syntyvyyden ja maahanmuuton seurauksena. Erityisesti 30–40-vuotiaat ovat vaihtaneet aiempaa isompaan asuntoon.

Voidaanko julistaa kaupungistumisen loppuneen ja Nurmijärvi- ilmiön palanneen? Johtopäätös olisi liian hätäinen. Viimeiset pari vuotta on eletty kirjaimellisesti poikkeusaikaa. Muuttotilastojen rinnalla on hyvä tarkastella asuntojen hintakehitystä. Siinä missä uudet vuokrasopimukset kertovat vuokralaisten tämän hetken asumismieltymyksistä, hinnat heijastelevat ostajien arvioita pidemmän aikavälin kehityksestä.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat vuodentakaisesta 5,4 prosenttia. Muualla Suomessa nousua oli 2,1 prosenttia. Vaikka vuokrakehitys on ollut pääkaupunkiseudulla muuta maata heikompaa, hinnat puolestaan kertovat markkinoiden uskovan seudun tulevaisuuteen. Muidenkin suurten kaupunkien kehitys indikoi samaa.

Asumispreferenssit muuttuvat tyypillisesti hitaasti, mutta etätyön nopea yleistyminen on asettanut kodeille uusia vaatimuksia. Tietotyö on muuttunut hybridiksi: osa työviikosta vietettäisiin kotona ja osa toimistolla. llmiö näkyy jo asuntomarkkinoilla: pientalokysyntä on kasvanut suurten kaupunkien ympäristössä – ei syrjäisemmällä maaseudulla.

Palveluita ja lyhyehköä työmatkaa arvostetaan edelleen. Etätyön yleistyminen ja lisähuoneen tarve koskettaa lopulta rajattua joukkoa. Vaikutukset asuntomarkkinoilla näkyvät ennen kaikkea hybridityötä tekevien valinnoissa. Suorittavaa työtä tekevän vuokralaisen valintoihin ei kohdistu vastaavaa muutosajuria työelämän murroksen kautta.

Sakari Rokkanen

Sakari Rokkanen
Ekonomisti
Suomen Vuokranantajat
040 762 5340
sakari.rokkanen@vuokranantajat.fi