Ajankohtaista

Siivousohjeet auttavat sekä vuokralaista että vuokranantajaa

Yksityiskohtaiset siivousohjeet kannustavat vuokralaista pitämään asunnon puhtaana koko vuokrasuhteen ajan. Silloin loppusiivouskin sujuu sukkelasti.

Teksti SUSANNA CYGNEL

Kuvitus MARJA TIKKA

Julkaistu lehdessä 3/2023

Kodin siivoaminen kannattaa aina, koska useimpien mielestä puhtaus on viihtyisää. Siivous ei kuitenkaan ole pelkkä asumismukavuusasia, koska siivoamatta jättäminen voi heikentää asunnon kuntoa. ”Tukkeutunut kylpyhuoneen lattiakaivo tai rasvalla kyllästynyt astianpesukoneen suodatin voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon”, sanoo Johanna Kleemola Kotilo koti-ilo asunnot Oy:stä.

Eräässä Kleemolan omistamassa vuokra-asunnossa näin kävikin. Asukas soitti, että on sattunut vesivahinko: astianpesukone oli mennyt rikki ja laskenut vedet keittiön lattialle. ”Kone kuitenkin oli ihan kunnossa, mutta sen suodattimet olivat muurautuneet liasta ja rasvasta umpeen. Hyvä, että vuokralainen soitti meille, sillä saimme pelastettua lattian kuivaamalla.”

Loppusiivous – yksi siivous muiden joukossa

Kleemolalla on miehensä ja siskonsa kanssa vuokra-asuntoja ja niissä vuokralaisille yksityiskohtaiset siivousohjeet. He ovat täydentäneet Suomen Vuokranantajien loppusiivousohjetta käytännöllisillä vinkeillään.

Kleemola korostaa, että kun vuokralainen huolehtii asunnon siisteydestä koko ajan, loppusiivous ei ole pakahduttava urakka, vaan yksi siivous muiden joukossa. Jos esimerkiksi suihkuseinä on muistettu putsata aina siivouksen yhteydessä, siihen ei ole päässyt kertymään kalkkia ja loppusiivouksen yhteydessä puhdistaminen sujuu vaivatta. Sama pätee mihin tahansa kohtaan asunnossa, kuten wc-istuimeen, ikkunoihin tai uuniin.

Vaikka Kleemola on antanut vuokralaisilleen loppusiivousohjeet, useimmiten hän joutuu itse viimeistelemään asunnon siivouksen vuokralaisen jäljiltä. ”Tyypillisimmät unohdetut paikat ovat uuni, astianpesukoneen suodattimet ja lattiakaivot, joten ne käyn aina läpi”, Kleemola vinkkaa.

Voiko vuokralaista kehottaa siivoamaan?

Siivousasioissa kannattaa Kleemolan mukaan noudattaa hienovaraisuutta, eikä vuokralaiselta voi vaatia siisteyttä. Epäsiisteys ei kuitenkaan välttämättä ole laiskuutta tai piittaamattomuutta, sillä se voi olla myös uskalluksen puutetta.

Vuokralainen saattaa esimerkiksi tarvita ohjeiden lisäksi rohkaisua irrottaakseen
suodattimia puhdistukseen. ”Vuokralainen saattaa pelätä, että jokin laite menee rikki. Siksi vuokrasuhteen alussa on hyvä näyttää, miten esimerkiksi liesituulettimen rasvasuodattimen saa irti ja kertoa, miten ja kuinka usein se tulee pestä”, Kleemola ehdottaa.

Joskus siivouksen tärkeyden korostamiseen tulee luontevia hetkiä. Vuokrasuhteen alku on tällainen kohta, mutta myös vuokrasuhteen aikana voi avautua mahdollisuus puhua siivoamisen merkityksestä. ”Jos suihkun lattia lainehtii tukkeutuneen lattiakaivon takia, niin on luonteva tuoda esiin, miksi lattiakaivon säännöllinen puhdistaminen on niin tärkeää.”

3 x muista tarkistaa nämä vuokralaisten välissä

Uuni unohtuu usein

Uunin puhdistaminen jää usein hoitamatta, vaikka sen pintoihin tulee roiskeita ja lika alkaa pinttyä. Koska uuni on monelle haasteellinen puhdistettava, Kleemola on kertonut siivousohjeissa jopa sen, mitä ainetta uunin pesuun kannattaa käyttää: ”Suositeltu aine uunin puhdistukseen on K2R uunin- ja grillin puhdistaja. Anna aineen vaikuttaa esimerkiksi yön yli ja hankaa tämän jälkeen sienellä
pinnat puhtaaksi.”

Astianpesukonekin kaipaa pesua

Astianpesukoneen siivilät tulee puhdistaa säännöllisesti, jopa viikoittain, ja astianpesukone on syytä puhdistaa kuukausittain. Aineiksi sopivat etikka ja ruokasooda. ”Laita koneeseen alatasolle 2 desiä etikkaa ja ylätasolle kuppiin 1 desi ruokasoodaa. Normaalin pesuohjelman jälkeen pyyhi irronnut lika koneen reunoilta ja pese vielä uudelleen tyhjänä.”

Piileekö lattiakaivossa ikävä yllätys?

Lattiakaivoon voi mennä hiuksia, pölyä ja muuta roskaa, mikä aiheuttaa likaantumista ja jopa tukkeutumista. Siksi lattiakaivo tulee puhdistaa säännöllisesti. ”Hyvään lopputulokseen pääset sekoittamalla 1 desiä ruokasoodaa 1–2 desiin väkiviinaetikkaa ja kaatamalla tämän seoksen lattiakaivoon. Vanha tiskiharja on mitä toimivin väline hankaamisessa ja puhdistuksessa.”

Lainaukset ovat Johanna Kleemolan Kotilon koti-ilo asunnot Oy:n siivousohjeista