Yksiö on peruspohjaratkaisultaan usein yhtenäistä tilaa keittiöstä makuualkoviin. Tilojen rajaaminen lisää asumisviihtyvyyttä ja tuo sisustukseen hauskoja visuaalisia yksityiskohtia. Kiinteät tilanjakoratkaisut kannattaa asentaa valmiiksi vuokralaista varten, jotta tämän ei tarvitse ryhtyä poraamaan reikiä kattoon tai seiniin. ”Vuokrakohteessa kannattaa suosia neutraaleja ratkaisuja, koska ne sopivat monen makuun. Paras tilanjakoratkaisu on kevyt ja huomaamaton”, sanoo sisustussuunnittelija Annica Gayer.
Kaikkein edullisin kiinteä tilanjakaja esimerkiksi makuualkovin rajaamiseksi on verhokisko katossa. Asukas voi valita sisustukseensa sopivat verhot ja ripustaa ne, jos kaipaa makuutilaan omaa rauhaa. Pimentävä verho estää näkymän, ja läpinäkyvä valoverho on kaunis sisustuselementti. ”Kisko kannattaa asentaa koko alkovin eteen, jos se on mahdollista. Asukas voi pitää verhoa kiinni, auki tai puolittain auki tarpeen mukaan”, Gayer kertoo.
Alueita syntyy maalaten
Toinen edullinen ratkaisu on maalaaminen, joka vaatii jo vähän enemmän suunnittelua ja silmää. Maalaamisen vaihtoehto on tapetoiminen. ”Väreillä voi leikkiä ja tehdä oikein selkeitäkin rajauksia, mutta vuokrakohteissa värit kannattaa pitää neutraaleina”, Gayer toteaa.
Ideoita löytyy esimerkiksi Pinterestistä. Makuualkovin voi maalata aivan eri värillä kuin muun asunnon. Erottavan värin voi myös sovittaa sängyn leveyteen, jolloin vain sängynkokoinen alue erottuu omaksi kokonaisuudekseen. ”Koko alkovin, myös katon, voi maalata tummalla värillä, sillä tumma katto ja tummat seinät yllättäen suurentavat tilaa. Jos jättää katon valkoiseksi, tila voikin tuntua ahtaalta.”
Ruokailutilankin voi erottaa tehostevärillä, eikä maalatun alueen tarvitse edes noudatella seinien ja kattojen rajoja: se voi olla vaikka pöydän kokoinen soikea kuvio seinässä. ”Jos maalaa seinän ja katon ruokapöydän ympäriltä omaksi maailmakseen, ruokailutila erottuu selvästi. Pöytä voi myös olla taittopöytä, jonka saa piiloon, kun sitä ei tarvitse”, Gayer vinkkaa.
Puurimaa tai lasiseinää
Hieman järeämpi kiinteä tilanjakaja on trendikäs puurimarivistö, jossa rimat kiinnitetään lattiaan tai kattoon halutun välimatkan päähän toisistaan. ”Tämä on ilmava ratkaisu, joka kuitenkin selvästi jakaa esimerkiksi makuutilan olohuoneesta”, Gayer pohtii. Lasiseinät ovat suosittuja tilanjakajia, koska ne tuovat kotiin hauskaa ilmeikkyyttä. Loft-tyyppinen ovi mustilla tai valkoisilla raameilla makuutilan ja muun asunnon välissä voi olla koko yksiön katseenvangitsija, vaikka onkin melko neutraali ratkaisu. ”Kirkkaan lasiseinän enteen voi virittää verhokiskon, jolloin lasin eteen saa vedettyä näkösuojan tarpeen mukaan. Jos ei halua läpinäkyvää seinää, voi valita maitolasin.”
Katse lattiaan
Keittiön rajaaminen omaksi valtakunnakseen onnistuu lattiavalinnoilla: jos olohuoneessa on parketti, keittiötilaan voi tehdä helppohoitoisen laattalattian. ”Pienessä keittiössä seinäratkaisut voivat olla tiellä, mutta lattiamateriaali on kätevä ja myös näyttävä tapa osoittaa keittiön paikka”, Gayer toteaa. Avokeittiön voi erottaa olohuoneesta kapealla tiskillä, joka tarjoaa rajauksen lisäksi kivan laskutilan esimerkiksi aamukahvin nauttijalle. ”Monissa vanhoissa kaksioissa keittiö on omassa nurkkauksessaan ja erotettu pienellä ovella. Ovenhan voi poistaa, vaikka jättäisi oviaukon paikalleen tilanjakajaksi.”
1. Parvi piilottaa makuutilan
Jos huoneiston katto ulottuu korkealle, 2,5–3 metriin, lisää tilaa voi pihistää yläilmoista: parvella tai laverilla nukkumaalue rajautuu selkeästi omaksi alueekseen ja asunnon neliöt jäävät muuhun käyttöön. Huonekorkeutta pitäisi olla vähintään sen verran, että parven alla voi seistä selkä suorana.
2. Piiloon liukuvat ovet
Liukuovi on oivallinen tilanjakaja, koska se ei vaadi tilaa avautuakseen –tosin ovelle pitää olla tilaa liukua esimerkiksi seinän sisään tai seinän päälle. Liukuovia voi tehdä esimerkiksi viiluvanerista, lasista tai rimoista. Jos liukuovelle ei ole tilaa, haitariovet taittuvat mukavan tiiviiseen nippuun makuutilan tai keittiön suljettavana ja avattavana seinänä.
3. Minivessan suihkurauha
Pieneenkin vessaan saa rajattua suihkualueen. Kiinteän suihkuseinän sijaan kannattaa valita taittuva suihkuseinä, jonka voi suihkun jälkeen kääntää pois tieltä. Jos taittuvakaan suihkuseinä ei mahdu, verhokisko katossa tarjoaa vuokralaiselle mahdollisuuden ripustaa kauniin suihkuverhon suojaamaan muuta vessatilaa vesiroiskeilta.