Pitkäjänteistä ilmasto- ja veropolitiikkaa

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Juha Sipilä peräänkuuluttaa kolumnissa pitkäjänteistä ja ennustettavaa veropolitiikkaa. Hänen mielestään taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden poistoa ei pitäisi missään nimessä nyt tehdä.

Julkaistu lehdessä 2/2022

Asumisen kustannukset ovat olleet viime aikoina tapetilla sähkön hinnan nousun myötä. Vaikka sähkön hinta määrittyy useiden eri tekijöiden yhteisvaikutuksesta, monet ovat havahtuneet tämän talven koviin sähkölaskuihin. Rakennukset ja asuminen muodostavat merkittävän osan kokonaispäästöistämme. Suomen Ympäristökeskus on arvioinut, että suomalaiset voisivat omilla asumisen ratkaisuillaan vähentää omaa hiilijalanjälkeään jopa 40 prosenttia.

Vuokranantajat voivat omalla toiminnallaan olla myös ratkaisemassa ilmastokriisiä, esimerkiksi valitsemalla kestävämpiä lämmitysratkaisuja tai taloyhtiöiden energiaremonteilla. Tämänkaltaiset tulevaisuuteen katsovat ja ympäristöystävälliset teot hyödyttävät asukkaan lisäksi asunnon omistajaa. Kun asunnon lamput on vaihdettu energiatehokkaisiin LED-valaisimiin ja ikkunoiden tiivistyksestä huolehdittu kylmillä talvikeleillä, tarkoittaa se suoraa säästöä asumisen kustannuksissa.

Moni suomalainen arvostaa nykypäivänä kestäviä ratkaisuja kodissaan ja asumisen vaatimukset ovat muuttumassa. Joku haluaa käyttää kodissaan ilmastoystävällistä sähköä, kun taas toinen arvostaa kestävien materiaalien käyttöä kodin pinnoilla. Asukkaiden kulutustottumusten seuraaminen on viisasta vuokranantajalta, sillä kestävyys ja ympäristönäkökulma tulevat olemaan pinnalla myös tulevaisuudessa. Esimerkiksi asuntojen muunneltavuus on nouseva trendi, jota vuokranantajien on hyvä seurata sekä kuluttajien vaatimusten että ympäristökysymysten valossa.

Hallitus on aktiivisesti kiinnittänyt huomiota asuntopolitiikan kokonaisuuteen ja valmistellut asuntopoliittisen kehittämisohjelman vuosille 2021-2028. Tulevaisuudessa keskitytään entistä enemmän vähähiiliseen rakentamiseen ja asuinrakennusten kestävyyteen. Asuntopolitiikka on pitkäjänteistä ja sen vaikutukset näkyvät pidemmän ajanjakson kuluessa. Sen vuoksi on tärkeää, että sosiaalisesti ja ekologisesti kestävämmän asuntopolitiikan toimenpiteet aloitetaan jo nyt.

Vuokranantajien kannalta kiinnostavia ovat myös verotuskysymykset. Hallituksen agendalla on tällä kaudella ollut taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden poistaminen, jota ei mielestäni pitäisi missään nimessä nyt tehdä. Huoli ylivelkaantumisesta on paikallaan, mutta pidän kaavailtua muutosta vääränä työkaluna ylivelkaantumisen estämiseen. Verotukseen liittyvien toimien tulee olla ilmastotoimien tapaan pitkäjänteisiä ja ennustettavia.

Juha Sipilä kansanedustaja (kesk.) ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, jolle on tärkeää, että ilmastotoimissa ja verotuksessa tehtävät ratkaisut ovat ennakoitavia ja pitkäjänteisiä.