Vuokramarkkinat kansainvälistyvät muun Suomen mukana

1.2.2022

Suomi kansainvälistyy vauhdilla – ja se on hyvä asia. Ikääntyvä Suomi kärvistelee pian työvoimapulassa. Vuonna 2030 enää noin 60 % suomalaisista on työikäisiä. Tarvitsemme ihmisiä hoitamaan vanhuksia, rakentamaan uusia asuntoja, ajamaan bussia tai kokkaamaan ruokaa ravintolassa. Ilman työperäistä maahanmuuttoa emme pärjää enää tälläkään hetkellä. Maahanmuuton lisääntyminen on tosiasia, johon Suomen ja suomalaisten pitää sopeutua. Tuskin on yhtään yhteiskunnan sektoria, jossa Suomen kansainvälistyminen ei näkyisi. Se koskee myös asuntomarkkinoita. Tulevaisuudessa yhä useammassa postiluukussa lukee vierasperäinen nimi.

Miten maahanmuutto näkyy vuokramarkkinoilla? Erityisesti pääkaupunkiseudulla iso osa väestönkasvusta tulee ulkomailta. Se tarkoittaa, että myös vuokralaisista yhä useampi on maahanmuuttaja. Vuokranantajilta vaaditaan kielitaitoa ja vastikään Suomeen muuttaneita voi olla tarpeen perehdyttää paikalliseen asumiskulttuurin ja taloyhtiömaailmaan. Koti on koti riippumatta ihmisen taustasta. Erilaisten asumistapojen ymmärtäminen on tärkeää niin taloyhtiöissä kuin vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Kuntien asuntoneuvonnassa ja kolmannen sektorin järjestötyössä tuleekin jatkossa yhä tärkeämmäksi edistää ihmisten välistä vuoropuhelua.

Hyvä vuokranantaja ei syrji. Yhdenvertaisuuslaki koskee myös yksityisiä vuokranantajia. Vuokra-asunnon hakijaa ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Aina ei ole kyse ennakkoluuloista, jos vuokranantajaa mietityttää asunnon vuokraaminen vieraskieliselle ihmiselle. Yhteisen kielen puuttuessa voi tukea löytyä järjestöistä. Suomen Vuokranantajat tarjoaa jäsenilleen vuokrasopimuspohjan englanniksi, Monihelin Katto-toiminta tukee maahanmuuttajia asunnon etsimisessä ja tarjoaa tukipalveluita monikielisesti.

Blogi on osa Oikeusministeriön ja yhdenvertaisuusvaltuutetun koordinoimaa #olenantirasisti -kampanjaa, jossa Suomen Vuokranantajat on mukana.

Lue lisää: Hyvä vuokranantaja ei syrji

Hanna Isbom
Yhteiskuntasuhdepäällikkö
hanna.isbom@vuokranantajat.fi
p. 050 413 8299