Kierrättävä jäte – muovi, metalli, biojäte, lasi, paperi ja pahvi – pitää kerätä jonnekin odottamaan kuskausta taloyhtiön tai kaupan kierrätysastiaan, mutta pienessä asunnossa ei ole liikaa tyhjiä hyllyjä tai muita piiloja keräysasioiden sijoitteluun. ”Kierrättäminen ei saisi jäädä tekemättä sen takia, että kodista puuttuu sopivia keräyspaikkoja. Jätteiden soisi olevan piilossa, mutta säilytyspaikkoihin pitäisi kuitenkin päästä kätevästi käsiksi”, sanoo sisustussuunnittelija Jenniina Voltti. Hän kehottaa miettimään, missä kohdin asuntoa olisi mahdollisesti tyhjää tilaa – keräyspaikan ei nimittäin tarvitse sijaita keittiössä, vaikka se onkin esimerkiksi biojätteelle luontevin paikka.
Kuivalle jätteelle voi löytyä täydellinen kohta esimerkiksi eteisestä tai makuuhuoneen sängyn alta. ”Kenkätelineestä voisi ehkä uhrata yhden hyllyn papereille ja pahveille tai miksei myös puhtaaksi huuhdelluille lasipurkeille ja metallille. Paperit ja pahvit voisi säilyttää myös sängyn alla liinavaatelaatikossa tai erillisissä laatikoissa helmalakanan takana”, Voltti ehdottaa. Kylpyhuoneessa on usein sekä matala allaskaappi että korkeampi pyykkikaappi. Jos kylpyhuonetarvikkeet järjestelee fiksusti, niihinkin voi jäädä tilaa kierrätettävälle tavaralle.
Televisiotasossa tai olohuoneen hyllyssä saattaa olla aivan ylimääräistä tilaa, jonne saa sijoitettua hauskasti tuunatut keräyslaatikot tai korit pahveille sekä papereille. ”Tärkeää olisi saada tavarat pois lojumasta lattioilta ja pöydiltä. Myös kierrätyspulloille kannattaisi yrittää keksiä oma keräyspaikkansa”, Voltti sanoo. Hän ehdottaa kurkistamaan jääkaapin yläpuolella olevaan kaappiin ja pohtimaan, voisiko sinne tehdä tilaa palautuspulloille.
Hyödynnä tyhjäkäynnillä olevat neliöt
Pienessäkin kodissa voi olla nurkkia tai tiloja, joita ei käytetä mihinkään. Parveke esimerkiksi saattaa olla ison osan vuotta käyttämättä, joten sinne voisi aivan hyvin sijoittaa edullisen metallihyllyn kannellisille tai kannettomille kierrätysastioille. ”Katetulla parvekkeella ei välttämättä edes tarvita kannellisia astioita. Niiden sijoituspaikaksi hankitun hyllyn voi maalata oman maun mukaan. Sen voi toki laittaa muuallekin kuin parvekkeelle”, Voltti vinkkaa.
Siivouskappi on yleensä pienessäkin asunnossa, mutta monesti epäjärjestyksessä ja täynnä ihan tarpeetonta roinaa. Kaapin sivussa on puolikkaat hyllyt ja lisäksi korkea tila esimerkiksi mopeille ja imurin letkulle. ”Siivouskaapin voisi järjestää ja oven sisäpinnan hyödyntää liimaamalla siihen tarrakoukkuja kierrätettävien tavaroiden keräyskasseja varten”, Voltti suunnittelee. Joidenkin vanhojen talojen keittiössä on viileä kylmäkaappi, jolle ei enää jääkaappien ja pakastimien aikana ole järkevää käyttöä. Sinnekin voisi suunnitella keräyspisteen. ”Olemassa oleva kierrätysastia esimerkiksi roskiskaapissa kannattaa myös hyödyntää sataprosenttisesti sovittamalla siihen kaksi tai vaikka kolmekin pussia erilaisille jätteille”, Voltti sanoo.
Kierrätys helpottu jätemäärää karsimalla
Keräyspisteiden ei tarvitse asunnossa olla suuria, jos jätettä kertyy vain vähän. Paperin määrä vähenee, kun liimaa postiluukkuun tai -laatikkoon Ei mainoksia -tarran. Biojäteastia ei täyty yhtä syöttöä, jos karsii ruokahävikin arjessa. Kartonginkeräyskassinkaan ei tarvitse olla valtava, mikäli muistaa litistää kartongit huolellisesti. ”Kannattaa ostaa harkiten ja tarkastella, millaisissa pakkauksissa ruoka ja muut tavarat tulevat”, neuvoo Salka Orivuori Martoista. Kierrätyksen tavoitteena on, ettei sekajätettä kertyisi juuri lainkaan. ”On palkitsevaa huomata, että kun kierrättää kaiken mahdollisen, sekajäteastiaa ei tarvitse kovin usein tyhjentää”, Orivuori kannustaa.
6x kiva idea
1. YLISUURI LASI- TAI SÄILYKEPURKKI
Kerää kierrätettävät lasiesineet oikein ison lasipurkin sisään ja metallipurkit jättimäiseen säilykepurkkiin, esimerkiksi marketin herkkukurkkupurkkiin. Ne näyttävät kiinnostavilta sisustuselementeiltä ja voivat olla esimerkiksi keittiössä näkyvilläkin.
2. HAUSKOJA KOUKKUJA JA TUUNATTUJA KANGASKASSEJA
Ripusta seinälle kivan näköinen koukku ja siihen silmääsi miellyttävä, pestävä kangaskassi. Se on sellaisenaan kaunis sisustuselementti mutta myös kätevä piilo kierrätysjätteille. Naulakko-kassisysteemin voi kiinnittää seinälle keittiöön, eteiseen tai vaikka kylpyhuoneeseen.
3. PÄÄLLYSTETTY KENKÄLAATIKKO
Kenkälaatikossa on kansi valmiina,
joten se sopii täydellisesti
kierrätyspiiloksi. Sen voi päällystää
kosteutta sietäväksi kelmulla
ja kauniiksi lahjapaperilla tai
vaikka kotiin sointuvalla tapetilla.
4. MAALATTU HYLLY TAI TELINE
Mistä tahansa hyllyköstä tai kenkätelineestä saa maalaamalla täydellisen paikan keräyslaatikoille ja koreille. Värin avulla voi joko piilottaa hyllyn tai tehdä siitä huoneen väriläiskän.
5. OVELASTI NAAMIOITU
Keräyspisteen ei tarvitse näyttää
keräyspisteeltä. Esimerkiksi tarjoiluvaunun hyllyille saa monta kannellista keräyskoria, mutta niiden päälle voi sijoittaa esimerkiksi yrttiruukkuja.
6. KENKÄKAAPPI HYÖTYKÄYTTÖÖN
Edullinen kenkäkaappi, joka kiinnitetään
seinään, on täydellinen keräyspaikka pienille kierrätystavaroille, kuten lasi- ja metallipurkeille. Ne on helppo sijoittaa keittiöön tai eteiseen, koska ne eivät ole erityisen syviä.
Vinkit antoi sisutussuunnittelija Jenniina Voltti