Lyhytvuokraus kasvattaa taloutta

30.8.2024

Olen seurannut lyhytvuokrausta Rovaniemellä vuodesta 2018. Olen mukana hallituksessa kuudessa taloyhtiössä, joissa kaikissa on ollut lyhytvuokrausta, muttei ongelmia.

Vieraat ovat joulua ja revontulia katsomaan tulevia perheitä. Kaikilla ei ole varaa hotelliin, jossa huone maksaa jopa 800 euroa vuorokaudelta.

Vierailevien lapsiperheiden asuminen ei poikkea paikallisista perheistä – asumiseen eivät kuulu bileet ja häiriöt. Lyhytvuokrausta tarvitsevat opiskelijat lähi- ja harjoittelujaksoilla, keikkatyöntekijät, remonttipakolaiset ja niin edelleen. Lyhytvuokraus ei kilpaile hotellien kanssa johtuen asiakaskunnan eroista.

Lyhytvuokraus lisää työtä ja tuloja paikallisille yrityksille, kaupalle ja ravintoloille unohtamatta ohjelmapalveluita tarjoavia maaseutuyrityksiä. Paikallisten palvelut paranevat, ja Rovaniemellä muun muassa ravintolatarjonta on yksi parhaista Suomessa.

Usein liioitellaan vuokrauskohteiden määrää keskustassa. Kohteet ovat tarjolla useilla alustoilla, kuten esimerkiksi Airbnb- ja Booking.com-sivustoilla, jolloin osa niistä lasketaan useaan kertaan. Samoilla sivuilla on hotelleja, jotka voivat tulla laskentaan mukaan.

Sesonkiaikana Rovaniemellä on noin tuhat yksityistä lyhytvuokrauskohdetta. Airbnb- ja Bookin.com sivujen mukaan näistä 160–200 on haja-asutusalueella loma-asunnoissa.

On arvioitu, että yksi vieras käyttää alueella 73 euroa päivässä. Jos tuhat kohdetta on sesonkina viisi kuukautta täynnä – myös hotellit ovat täynnä saman ajan – voidaan laskea matkailutuloksi noin 22 miljoonaa euroa (2 henkilöä/asunto). Halutaanko tästä tulosta luopua? Lyhytvuokraus työllistää myös noin 2 000 ihmistä sesonkina.

Jos lyhytvuokraus lopetetaan, asuntoja olisi tuhat tyhjillään. Tämä voisi näkyä maksamattomina vastikkeina ja osakkeiden arvon laskemisena, kun tulisi satoja asuntoja nopeasti myyntiin. Rakennusyritykset kärsisivät uusien asuntojen kysynnän laskiessa.

Mahdollisiin häiriöihin puuttumiseen tulisi saada uusia keinoja. Lyhytvuokrauksen kieltäminen määräajaksi taloyhtiön enemmistöpäätöksellä voisi olla hyvä keino, mikäli ongelmia tulee toistuvasti. Hyvillä ohjeilla ja lainsäädännöllä saadaan lyhytvuokraus toimivaksi kokonaisuudeksi.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Lapin Kansassa. Kirjoittaja on Juha Kauhanen, Suomen Vuokranantajien hallituksen jäsen ja aluepäällikkö sekä taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, osakkeen omistaja ja asukas Rovaniemellä.

Artikkeliin liittyviä aiheita: