Mitä jos menisitkin vastavirtaan, asuntosijoittaja?

11.5.2023

Kun muut painavat jarrua, tekisi luonnollisesti mieli seurata perässä. Talouden suhdanteiden muutokset, epävarmuus ja hyytävät uutiset asuntomarkkinoiden alkuvuoden luvuista vaikuttavat meidän jokaisen luottamukseen omaa talouttamme kohtaan. Nyt jos koskaan on kuitenkin tilaisuus toisinajattelulle. Entäpä jos ajattelisitkin niin, että nyt sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä valintojasi rauhassa?

Viime vuosina asuntosijoittajat ovat kohdanneet ongelmia enemmän kuin voisi kuvitella. Korkotason nousu, asuntojen hintojen muutokset, lainarahan saatavuus ja armottomasti heilahteleva vuokramarkkina ovat tehneet asuntosijoittamisesta lähes oman tieteenalansa. On tullut vaikutelma siitä, että vain vahvimmat ja syvimmällä asuntosijoittamisen koukeroissa vaikuttavat pärjäävät. Todellisuudessa mahdollisuudet kiinnostaviin sijoituskohteisiin ovat auki nyt paremmin kuin aiemmin. Tämä poikkeuksellinen tilanne tarjoaa loistavia tilaisuuksia heille, joilla rohkeus ja rahat riittävät uusien sijoituskohteiden hankintaan. Asuntomarkkinat ovat juuri nyt täynnä kohteita, joiden omistuksesta olisi esimerkiksi vuosi sitten kiivaasti taisteltu. Nyt esimerkiksi pääkaupunkiseudulla saa todella yllättäviä kohteita aivan kohtuulliseen hintaan. Hintakilpailun rauhoittuminen ja tietyissä tapauksissa jopa sen poistuminen mahdollistavat sen, että voit suunnitella ja tehdä laskelmia rauhassa.

Nyt asuntosijoittajalla on vaihtoehtoja ja pidempi harkinta-aika ostopäätökselleen

Asuntojen hankintaa mietitään ja harkitaan tarkemmin sekä opitaan varautumaan satunnaisiin huonoihinkin aikoihin. Myös vuokralaisilla on nyt enemmän valinnanvaraa ja vuokranantajille tulee tarpeelliseksi miettiä, mitä potentiaalinen vuokralainen haluaa ja arvostaa. Kun vuokramarkkina on yhä hankalasti ennustettava, voi pohtia hankittavan kohteen osalta uudenlaisia ratkaisuja. Esimerkiksi sijoitusasuntoa hankkivat usein välttelevät ajatusta siitä, että ostettavassa sijoituskohteessa asuisi itse. Markkinan seuraaminen tällä tavalla voisi olla hyväkin vaihtoehto väliaikaisesti.

Historiassa hinnat ovat kuitenkin aina alavireisten aikojen jälkeen lähteneet takaisin nousuun ja tämäkin hintojen korjausliike tasaantunee jälleen vuosien myötä.

Asuntosijoittaminen on pitkäjänteisen ja pientä riskiä sietävän sijoittajan tapa vaurastua

Pitkällä juoksulla asuntosijoittaminen on monille meistä paras valinta vaurastua ja kerryttää omaisuutta. Koska sijoitusaika on pitkä, voidaan ajatella, että tällaisella ajanjaksolla on jopa kokonaisvaltaisesti asumistaloudelle tervehdyttäviä vaikutuksia. Asuntosijoittaminen vahvistaa suomalaista taloutta ja on markkinan heilahtelusta huolimatta pieniriskinen vaihtoehto eri sijoitusmahdollisuuksista.

Joskus sijoittamisessa kannattaa lähteä rohkeasti vastavirtaan. Kun muut jarruttavat, niin sinä voisitkin punnita mahdollisuuksiasi ja tilaisuuden tullen lisätä kaasua. Suurimmat saavutukset ja menestykset tulevat yleensä uskaliaasti oman tien kulkemisella ja omaan talouteen sopivien päätösten tekemisellä.

Rohkeilla valinnoilla luodaan varallisuutta, vaurautta ja hyvinvointia meidän kaikkien tulevaisuuteen!

Janne Paasimies
toimitusjohtaja

Sp-Koti Helsinki Urbaanit
(Urbaanit Kodit Oy)

Suomen Vuokranantajien blogissa julkaistaan sekä järjestön omien asiantuntijoiden kirjoituksia että yhteistyökumppanien kumppaniblogikirjoituksia.