Ensiaskeleet Espanjan aurinkoon

6.2.2023

Suomen pimeän talven lisäksi myös levoton maailmanpolitiikan tilanne on saanut monet suomalaiset miettimään, pitäisikö varallisuutta olla myös Suomen ulkopuolella. Yhä useampi omistaa loma-asunnon etelästä ja se toimii sekä loma-asuntona itselle, mutta myös sijoitusasuntona silloin, kun se ei ole itsellä käytössä. Asiassa on mahdollisuus yhdistää huvi ja hyöty – ja näin tein myös minä.

Noin 10 vuotta sitten asuin vuokralla noin puolen vuoden ajan Los Bolichesissa, Espanjan Fuengirolassa. Olin virkavapaalla ja tyttäreni sai koulupaikan Aurinkorannikon suomalaisesta koulusta syyslukukauden ajaksi. Tämä oli upea irtiotto meille tavallisesta arjesta. Vaikka olin käynyt Espanjassa useita kertoja, niin tällä kerralla ihastuin maahan täysin! Pidin paljon kerrostalosta, jossa asuimme, ja jo silloin mietin, että sijoitusasunto Espanjasta olisi todella houkutteleva ja mielenkiintoinen asia. Toppuuttelin kuitenkin itseäni ja muistutin itseäni siitä, etten halunnut pahimmillaan mitään hankalaa vastuuta niin kaukana Suomesta, omasta asuinpaikastani. Meni vielä vajaa vuosi, kunnes sain torpattua sisäisen ääneni varoitukset ja rupesin etsimään asuntoa talosta, jossa asuin. Sopiva asunto löytyikin hetken päästä.

Itselle ostopäätös oli melko helppo, sillä olinhan jo asunut samassa talossa ja vielä samanlaisen pohjapiirustuksen omaavassa asunnossa, mutta vain eri kerroksessa. Olin tutustunut ympäristöön, elänyt arkea alueella ja todennut juna-aseman läheisyyden olevan tärkeä minulle. Asemalta kulku lentokentälle ja Malagaan oli sujuvaa. Rantaan oli vain alle 500 m ja tärkeimmät palvelut, harrastukset ja ruokakaupat olivat vain lyhyen kävelymatkan päässä. Myös autohallipaikka ja alavarasto oli olemassa ja ostettavissa.

Yleensä sijoitusasuntoa hankittaessa mietin, millainen ihminen olisi minun tuleva vuokralaiseni ja kävisikö asunto hänelle. Tässä Espanjan kohteessa ajattelinkin toisin. Mietin ensisijaisesti millainen pohja minua miellyttää. Käyttäisinhän tulevaisuudessa todennäköisesti itsekin asuntoa. Myös vuokrattavuus oli minulle tärkeää, sillä tiesin, etten vielä vuosiin käyttäisi asuntoa itse.

Ensimmäiset seitsemän vuotta asunto toimi vain vuokrauskäytössä. Sitä vuokraamaan valikoitui Fuengirolassa sijaitseva suomalainen vuokravälitystoimisto, jota olin itsekin aiemmin käyttänyt vuokralaisen roolissa. Yhteistyö on ollut toimivaa ja helppoa. He ottavat siivun vuokrasta itselleen, hankkiessaan vuokralaiset asuntoon.  Heidän kauttaan onnistuvat välisiivoukset, pienet nikkaroinnit ja muut mahdolliset huoltotehtävät. Pystyn luottamaan heidän toimintaansa, eikä minun asuntoni takia ole tarvinnut reissata Espanjaan kertaakaan, vaikka siellä muuten olenkin käynyt ystäviä tapaamassa. Nyt reilun vuoden sisällä olen käyttänyt tätä Espanjan asuntoani itse, kun olen päässyt viettämään vähän pidempiä ajanjaksoja poissa Suomesta.

Espanjassa ei ole asunto-osakeyhtiölakia olemassa. Oletan, että näin ei varmaan ole juurikaan missään muussa maassa kuin Suomessa. Täten kaikki kauppa on kiinteistökauppaa. Yhtiövastikkeet ovat edullisia verrattuna Suomeen. Taloissa ei yleensä ole esim. yhteistä lämmitysjärjestelmää eikä ilmanvaihtojärjestelmää, joten yhteisiä hoitokuluja ei synny niin paljon kuin Suomessa. Yleensä asunnoissa on omat, erilliset jäähdytys/lämmitysilmapumput. Tosin voi olla, ettei mitään järjestelmää ylipäätään ole ja ainakin niiden sähkönkäyttö näkyy jokaisen omalla sähkölaskulla.  Yhteisiä urakoita ei juurikaan ole. Ainut yhteinen urakka toistaiseksi on ollut talon maalaus ja allasalueen laatoituksen uusiminen. Valtavia putkiremontteja, kuten Suomessa, en ole kuullut täällä koskaan tehtävän. Putki vaan korjataan siitä kohtaa mistä se on puhjennut. Ja koska asunto-osakeyhtiölakia ei ole, on oma kotivakuutus ensiarvoisen tärkeä.

Mistä aloittaa, jos harkitsee (sijoitus)asunnon hankkimista Espanjasta?

1. Ymmärrä, että paljon on puhetta ilmassa.

Liian usein kuulee, että suomalaiselle on sanottu jotain, minkä tämä suomalainen uskoo kirjaimellisesti, täytenä totena. Sinänsä olen ylpeä meidän suomalaisten tavasta luottaa toisen sanaan, mutta täällä se kannattaa laittaa kokonaan syrjään tai ainakin käyttää vain harkitusti.

Myös ammattilaisilla on aika vähän todellista vastuuta sanomisistaan tai jopa tekemisestään. Eikä aina löydy sitä ammattitaitoa mitä käytettävä ammattinimike lupaa.

Suomalaiset vetävät kyllä yhtä köyttä, mutta kun kyse on rahan liikkumisesta, niin ole varovainen. Suomalaisistakin löytyy erilaisia onnenonkijoita. Älä varsinkaan maksa mitään etukäteen, jollet oikeasti täysin ymmärrä mistä on kyse. Varmista, että sinulla on asiasta mustaa valkoisella. Tee sopimukset kirjallisesti tai edes sähköpostitse.

Pahin järkytys itselle on ollut, kun eräs suomalainen lakihenkilö ei noudattanut suullista sopimustamme urakkahinnasta, joka oli jo keskitasoa korkeampihintainen muutenkin, vaan yritti laskuttaa minulta yli 300 % enemmän, kuin mitä oli sovittu.

Ethän silti sorru liialliseen epäluuloon. Asioita voi siltikin hoitaa hyvillä mielin ja nauttia matkasta eli asunnon etsimisestä ja kauppojen suunnittelemisesta, kun ymmärtää miten asiat täällä toimivat. Alueella on paljon ammattitaitoista väkeä, joiden sanaan voi luottaa, heidät pitää vaan ensin löytää.

Tämän pohdinnan jälkeen, voit ruveta tekemään asioita:

2. Mene fiilistelemään nettiin osoitteeseen www.idealista.com. Toimija on vastaava, kuin Etuovi.com on Suomessa ja sieltä löytyy sekä myytäviä että vuokrattavia kohteita. Huomaa, että yleensä asunnot myydään huonekaluineen ja kalusteineen.

Huomioi, että täältä et kuitenkaan löydä kaikkia asuntoja, eivätkä kaikki esillä olevat asunnot ole enää myytävänäkään. Sivuilta saat kuitenkin viitteitä siitä mitä on tarjolla ja mihin hintatasoon. Saatat yllättyä, koska kuvien laatuun ei ole panostettu niin hyvin kuin Suomessa ja yleensä ilmoitukset ovat vailla pohjapiirustusta. Tosin näihinkin asioihin on onneksi tulossa muutosta pikkuhiljaa. Samasta asunnosta saattaa olla useita ilmoituksia eri välittäjiltä tai omistajalta itseltäänkin. Huomaa, että myyntihinnan päälle tarvitset vielä noin 10-13 % rahaa erilaisiin veroihin ja maksuihin.

3. Jututa ihmisiä ketkä tuntevat alueet, joista olet kiinnostunut. Kartoita heiltä myös kokemuksia alueen kiinteistövälittäjistä ja kaupanvahvistajista/asianajajista. On onni, että mitä useampia henkilöitä jututat, rupeat löytämään ne tahot, joita suurin osa arvostaa ja joiden kanssa on kiva tehdä yhteistyötä. Ammattitaitoinen, pitkän linjan asiantuntija, on todella helmi markkinoilla, jotka toimivat hyvin eri lailla, kuin mihin me suomalaiset olemme tottuneet.

4. Asu ensin vuokralla Espanjassa. Tämä ohje ei sovi nopealiikkeisille, mutta monelle kyllä. Pohdi onko maa sellainen kuin kuvittelit sen olevan ja onko paikkakunta sellainen, jossa viihdyt? Esim. Espanjan Aurinkorannikolla (rannikko sijaitsee noin suurin piirtein välillä Nerja – Gibraltarin niemi) voit löytää vieri vieressä erilaisia kaupunkeja ja kyliä, joiden tunnelmat ja tarjonta vaihtelevat hyvinkin voimakkaasti toisistaan. Mieti pääsetkö riittävän hyvin siirtymään harrastuksiisi ja mielenkiinnon kohteisiisi? Löydä sinun oma juttusi, ennen kuin sijoitat asuntoon rahaa. Arvioi tarkkaan, onko alue tai asunto sellainen, jonne saat vuokralaisen silloin, kun et itse asuntoa käytä.

5. Valitse uskottava, luotettava ja pitkän linjan kiinteistönvälittäjä työrukkaseksi, etsimään sinulle juuri toiveesi täyttävää asuntoa. Aurinkorannikolla on runsaasti valittavissa myös suomalaisia, erittäin hyviä välittäjiä. Yksi kiinteistövälittäjä pystyy myymään kaikkien välittäjien asuntoja. Välityspalkkion maksaa myyjä. Välittäjän tehtävä on löytää ostajalle kohde tai myyjälle ostaja, mutta hän ei esim. laadi kauppakirjoja tms.

6. Hanki asianajaja. Myös asioidenhoitajia käytetään paljon, mutta itse suosin mieluiten asianajajaa, koska heillä on lain puitteissa enemmän vastuuta. Heitäkin löytyy suomenkielisenä useita. Asianajaja tekee ja tarkastaa kauppakirjan, sen liitteet ja varmistaa, ettei kaupan mukana siirry sinulle velvoitteita, kuten esim. lainoja. Asianajaja hankkii sinulle NIE-numeron (ulkomaalaisen hlötunnus) jne. Hän pitää huolta, että kaikki tarvittavat asiat on hoidettu ja oikein dokumentoitu. Jos kaupoille päädytään, voit allekirjoittaa kauppakirjat Suomessakin Digi- ja väestötietokeskuksen avustuksella. Espanjassa kaupat vahvistaa notariaatti.

Tässä ensi puraisu asioihin, jos olet kiinnostunut Espanjan asuntomarkkinoista. Vaikka kaupanteko voi olla hankalampaa kuin Suomessa ja byrokratiaa riittää, niin monia asioita helpottaa se, että olemme kuitenkin samaa EU:ta. EU:n ulkopuolelta tulijoiden tilanne on vielä haasteellisempaa.

Espanjassa on rento ja suvaitsevainen ilmapiiri aurinkoisen ilmaston lisäksi ja siellä suomalainen suorittajakin rentoutuu helposti. Ihmiset ovat huomaavaisia ja välittömiä. Arki koittaa joka paikassa, mutta on se arkikin mielekkäämpää valossa ja lämmössä. Suosittelen lämpimästi!

Riitta Kokki
Suomen Vuokranantajat ry:n hallituksen jäsen.

Artikkeliin liittyviä aiheita: