Viisas asuntosijoittaja ymmärtää myös energiaremontin päälle

1.11.2022

Valitettavan usein kuulee toistettavan väitteen, että sijoittajaosakkaat eivät välittäisi taloyhtiön asioista, tai haluaisivat jarruttaa tärkeitä remontteja. Jokainen omistusasuja haluaa varmasti kotinsa pysyvän hyvässä kunnossa, mutta aivan yhtä lailla sijoittaja haluaa pitää omaisuudestaan parasta mahdollista huolta. Etenkin energiaremontteja suunniteltaessa on osattava katsoa muutamaa vuotta pidemmälle, ja nähdä ne kannattavina investointeina tulevaisuuteen.

Tämänhetkinen energiakriisi on osoittanut, että vihreän siirtymän kanssa ei ole kannattanut viivytellä. Voittajia ovat ne, jotka ovat ymmärtäneet tehdä investointeja hyvissä ajoin, eivätkä nojaa lämmitysratkaisuissa fossiilisiin polttoaineisiin. Jälkiviisastelu on tosin tässäkin asiassa turhaa, eikä koskaan ole liian myöhäistä tehdä energiaa säästäviä ratkaisuja.

Vanha sanonta siitä, että ”euro on paras konsultti” tulee nyt hyvin konkreettiseksi kaikissa taloyhtiöissä. Kun lämmitys- ja sähkökustannukset kasvavat, on jokaisella osakkaalla vahva kannustin ryhtyä etsimään keinoja energian säästämiseen – ja tukea investointeja, jotka tuovat säästöjä myös pitkällä aikavälillä.

Vaikka energiakriisi tuntuu juuri nyt jokaisen kukkarossa, pitäisi tämä hetki osata ajatella ylimenovaiheena. Kustannuksia syntyy, kun siirrytään uusiin lämmitysratkaisuihin tai tehdään talosta muuten energiatehokkaampi. Samalla voi lohduttautua sillä, että energiaremontista hyötyy jatkossa niin kukkaro kuin ilmastokin. Energiaremontti hyvin todennäköisesti nostaa myös asunnon arvoa.

Vuokranantaja voi hyötyä taloyhtiön energiaremontista muutenkin, kuin pelkästään pienempinä energiakuluina. Yhä useampi vuokralainen on nimittäin kiinnostunut kodin ilmasto- ja ympäristöystävällisyydestä. Kiinteistöpalveluyritys JLL:n teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan enemmistö vuokralaisista olisi jopa valmis maksamaan korkeampaa vuokraa, mikäli se auttaisi taloyhtiötä pienentämään hiilijalanjälkeään.

Vaikka rakennuksen energiatehokkuutta ei vielä yleisesti vuokrailmoituksissa olekaan esillä, voi tulevaisuus olla toinen. Etenkin nuorempi sukupolvi haluaa tehdä ilmastoystävällisiä valintoja arjessaan, koskivat ne sitten ruokaa tai liikkumista. Ei ole syytä olettaa, etteikö sama koskisi yhä enemmän myös asumista.

Taloyhtiön energiaremontista hyötyy niin omistusasuja, asuntosijoittaja kuin vuokralainenkin. Ja päästöjen vähenemisestä hyötyy tietysti ihan jokainen.


Hanna Isbom
Yhteiskuntasuhdepäällikkö
hanna.isbom@vuokranantajat.fi
p. 050 413 8299


Teksti on julkaistu alun perin
Kiinteistölehdessä 8/2022.