Järjestäytyminen tuo turvaa pienelle vuokranantajalle

22.11.2022

Teen heti alkuun hiukan nolon tunnustuksen. Kun tulin valituksi reilu vuosi sitten Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäälliköksi, en ollut yhdistyksen jäsen, vaikka olin vuokranantaja. Jostain syystä ajattelin, että yhden sijoitusasunnon omistajana olen sen verran pieni toimija, että yhdistyksen jäsenyys ei ole minua varten. Luulin väärin.

Jälkikäteen olen toivonut, että olisin ollut jäsen jo ennen kuin ryhdyin vuokranantajaksi. Vaikka olen välttynyt enemmiltä harmeilta vuokranantajana, olisin voinut saada monta kallista neuvoa jo ennen sijoitusasunnon ostamista – ihan siitä alkaen, mistä ja millainen asunto on järkevää ostaa.

Sittemmin olen saanut huomata, kuinka hyvän selkänojan Suomen Vuokranantajien tietopankki tarjoaa esimerkiksi vuokrasopimuksen solmimiseen tai vuokranantajan verotukseen liittyvissä asioissa. Ongelmatilanteessa ei jäsenen tarvitse jäädä yksin, kun lakipalvelusta löytyy asiantuntevaa ja luotettavaa apua.

Vuokranantajia on monenlaisia. Osa toimii hyvin tavoitteellisesti ja ammattimaisesti, joku taas on päätynyt vuokranantajaksi jätettyään vanhan asuntonsa vuokralle tai saatuaan asunnon perinnöksi. Suomen Vuokranantajat palvelee molempia ryhmiä ja kaikkea siltä väliltä. Aloittelija voi tarvita apua vuokrasuhteen perusasioissa, tavoitteellinen sijoittaja hyötyy ehkä enemmän tutkimustiedosta ja järjestön tarjoamista verkostoista.

Suomen Vuokranantajien jäsenmäärä ylittää pian 30 000. Se on iso luku. Olemme viidessä vuodessa onnistuneet tuplaamaan jäsenmäärämme, ja sitä myötä vahvistamaan järjestön asiantuntijuutta. Yhteiskunnallinen painoarvomme on kasvanut jäsenmäärän kasvun myötä. Se on tarkoittanut vahvempaa ja näkyvämpää edunvalvontaa yksityisten vuokranantajien puolesta.

Mutta jäsenpotentiaalikin on vielä reilusti. Yli 360 000 suomalaista saa vuokratuloa asuinhuoneiston vuokraamisesta. Tässä meillä onkin yhdistyksenä vielä tekemistä, jotta saadaan yhä useampi vuokranantaja liittymään jäseneksi. Vuokranantajien yhteisöön ovat tervetulleita ja tarvitaan mukaan niin yhden kuin useammankin asunnon vuokraajat.

Hanna Isbom
Yhteiskuntasuhdepäällikkö
hanna.isbom@vuokranantajat.fi
p. 050 413 8299

Kiinnostaako Suomen Vuokranantajien jäsenyys?