Iskikö remonttikuume? Kolmen kohdan muistilista asunto-osakeyhtiölain pykälistä

10.6.2022

Osakkeenomistajalla on varsin laaja oikeus tehdä muutoksia osakehuoneistossa, kunhan niissä pysytään yhtiöjärjestyksessä määrätyn käyttötarkoituksen piirissä ja noudatetaan hyvää rakennustapaa. Voit esimerkiksi uusia kylpyhuoneen, kunhan muistat, että kaikki siitä aiheutuvat kustannukset kuuluvat sinulle. Yleinen harhaluulo on, että taloyhtiö maksaisi kustannuksista automaattisesti vedeneristyksen osuuden. Tällaisen kannustinpäätöksen tekeminen taloyhtiössä on kuitenkin täysin vapaaehtoista.

1. Tee etukäteen kirjallinen ilmoitus taloyhtiölle

Muutostyöilmoituslomaketta kannattaa etsiä ensimmäisenä isännöintitoimiston verkkosivuilta. Ilmoitusvelvollisuus koskee nykyään kaikkia remontteja, joista voi aiheutua haittaa tai vahinkoa taloyhtiölle tai toiselle osakkaalle. Esimerkiksi pesualtaan sekoittajan vaihtaminen vaatii aina yhtiön luvan, kun taas pyykinpesukoneen vaihtaminen ei sitä yleensä vaadi. Hyvänä nyrkkisääntönä toimii se, että mikäli olet yhtään epävarma, tee ilmoitus!

2. Varaa aikaa suunnitteluun ja selvittelyyn

Jotta remontista aiheutuvat vahingot ja haitat voidaan välttää, taloyhtiöllä ja toisilla osakkailla on oikeus asettaa muutostöille ehtoja. Kylpyhuoneremontissa tarpeellinen ehto voi koskea esimerkiksi vedeneristystä ja sen valvontaa, jos siihen kajotaan. Muutostyön voi kieltää vain silloin, jos sen toteuttaminen olisi kohtuutonta, kun otetaan huomioon siitä aiheutuva haitta ja hyöty. Jo olemassa olevaa tasoa ylläpitävää kunnossapitotyötä ei voi kieltää.

3. Älä aloita remonttia ennen hyväksyntää

Muutostyöilmoituksen käsittely kestää yleensä pari viikkoa, jos remonttisuunnitelmissa ei ole mitään poikkeuksellista. Kesällä on suositeltavaa varautua pidempään käsittelyaikaan; kohtuullinen käsittelyaika voi olla silloin jopa yli kuukauden. Pelkän aloitusluvan saaminen ei takaa sitä, että remontti tulisi hyväksytyksi. Turvallisinta onkin siis odottaa kirjallista hyväksyntää.

3+1… Remonteissa kannattaa aina varautua yllätyksiin. Jos esimerkiksi aloittamasi kylpyhuoneremontin aikana rakenteissa havaitaan kosteusvaurio, keskeytä remontti välittömästi ja ilmoita havainnostasi taloyhtiölle. Näin osakasremontti voi muuttua taloyhtiöjohtoiseksi vahinkokorjaukseksi, joka vaikuttaa merkittävästi kustannusvastuuseen.


Susanna-Maria Aarnivuo
Lakimies
Suomen Vuokranantajat

Artikkeliin liittyviä aiheita: