Nyt ei ole oikea aika kiristää suomalaisen vuokranantajan verotusta

24.1.2022

Vuokra-asuntomarkkinoilla ollaan monella tapaa uudessa tilanteessa. Tilastokeskus julkaisi viime viikon torstaina uudet vuokratilastot, jotka vahvistivat pääkaupunkiseudun vuokra-asuntojen hintojen alenemisen loppuvuonna. Suunta on nyt miinusmerkkinen. Runsaalla asuntorakentamisella on tavoiteltu asumisen hinnan kasvun hillitsemistä, mutta tuskinpa kovin moni olisi uskonut, että vuokrat voivat pääkaupunkiseudulla kääntyä laskuun. Tätä kehitystä edesauttoi samanaikainen tarjonnan lisääntyminen ja kysynnän heikkeneminen.

Kehitys todistaa, että asuntomarkkinat toimivat: paras keino luoda kohtuuhintaista asumista on rakentaa lisää. Yksittäisen vuokranantajan näkökulmasta vuokramarkkinoiden tilanne toki kannustaa varovaisuuteen. Pitkäjänteisesti sijoittava, maltillista tuottoa tavoitteleva vuokranantaja pärjää edelleen, mutta riskillä sijoittava voi joutua liemeen.

HS uutisoi tänään toisesta ajankohtaisesta uutisesta vuokramarkkinoilta. Viime vuosina kansainväliset kiinteistösijoittajat ovat rynnineet Suomen asuntomarkkinoille. Matalan korkojen aikana sijoittajat hakevat varmaa ja kohtuullista tuottoa. On toki positiivista, että Suomeen halutaan sijoittaa, ja samalla syntyy uusia asuntoja, joita aina kasvavilla alueilla tarvitaan. Nyt olisi kuitenkin tärkeää pitää kiinni siitä, että samaan aikaan ei veronkiristyksillä tai tarpeetonta sääntelyä lisäämällä vaikeuteta kotimaisten toimijoiden asemaa vuokramarkkinoilla.

Suomalaiset yksityiset vuokranantajat ovat inhimillisiä, kasvollisia vuokranantajia, jotka vastaavat kolmanneksesta Suomen vuokra-asuntotarjonnasta. Suomalaiset sijoittavat asuntoihin eläkepäiviensä turvaksi ja tuovat samalla vuokra-asuntomarkkinoille monipuolisesti erilaisia asuntoja. Veroja suomalaiset maksavat vuokratuloistaan lähes puolen miljardin verran. Tässä markkinatilanteessa ei ole mitään syytä tehdä tavallisiin suomalaisiin kohdistuvia veronkiristyksiä. Suunnitelmat taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden poistamiseksi olisikin syytä haudata lopullisesti.

Hanna Isbom
Yhteiskuntasuhdepäällikkö
hanna.isbom@vuokranantajat.fi
p. 050 413 8299