Asuntoihinkin tarvitaan ”auton huoltokirja”

20.5.2020

”Asuntojen ”auton huoltokirjan” avulla saataisiin hyvä ymmärrys asunnossa tehdyistä toimenpiteistä tositteineen ja lisäarvoa kohteisiin”, kirjoittaa Vuokrakulut-sovelluksen Antti Mäkikyrö kumppaniblogissa.

Vuokraustoiminnasta aiheutuneiden kulujen ymmärtäminen ja seuraaminen on kaikille meille vuokranantajille tärkeää. Kulujen kirjaaminen on tärkeää, jotta verovähennyskelpoisten kulujen ilmoittaminen veroilmoituksessa olisi helppoa eikä vuokranantaja päädy maksamaan liikaa veroa. Lisäksi kirjaamalla kuluja systemaattisesti vuokranantaja voi myös tiedostaa toiminnan rahareikiä ja löytää mahdollisia säästöjä.

Asuntosijoittajan on tärkeää seurata myös sellaisia kulueriä, joita ei voi vähentää vuokratuloista, vaan jotka lisätään asunnon hankintamenoon. Esimerkkejä tällaisista kuluista ovat varainsiirtovero tai taloyhtiölle maksettu lainaosuus, joka on rahastoitu taloyhtiön kirjanpidossa. Erityisen tärkeää tällaisten kulujen selvittäminen on silloin, jos suunnitelmissa on myydä sijoitusasunto pois. Kulut kannattaa kirjata luovutusvoiton laskemiseen, mutta erityisesti mahdollisen luovutustappion ja sen hyödyntämisen kannalta.

Asuntosijoittajalle tai oman kodin omistajalle olisi hyvä ymmärtää asunnon todellinen hankintahinta kaikkine hankintakuluineen. Elämäntilannemuutoksissakaan ei ole pakko väkisin asua kahta vuotta odotellen verovapaata myyntiä. Kun asunnon ostohintaan lisätään ne hankintamenot, jotka ovat verovähennyskelpoisia, saattaa summa nousta myyntihinnan tasolle, eikä veroseuraamuksia tule.

Hankintamenojen listaus ei ole tärkeää pelkästään luovutusvoiton tai -tappion laskemista varten. Kattava listaus tehdyistä remonteista ja toimenpiteistä huoneistossa auttaa asunnon myyntiä. Vaikka taloyhtiö vastaa koko yhtiön remonteista, voisi myyjä näyttää listauksen itse asunnossa tekemistään, asunnon arvoa lisäävistä remonteista. Tämä listaus eli eräänlainen “asunnon huoltokirja” kuvaisi ostajalle asunnon arvoon vaikuttavia tekijöitä läpinäkyvästi samaan tapaan kuin auton huoltokirja antaa tietoa auton ostajalle.

Tämän listan saat helposti kerättyä vuosien aikana Vuokrakulut-sovelluksen kautta. Tietojen lisääminen vuosien aikana on vaivatonta, ja myynnin tullessa ajankohtaiseksi, voit tulostaa listauksen asuntoon kohdistuneista kuluista ostajalle tositteineen. Vuokrakulut-sovelluksella tämän tiedon keräämistä ja jakamista voi helpottaa.

Haluamme Vuokrakulut-sovelluksella opettaa sekä ensimmäisen sijoitusasunnon ostajia että kokeneempia asuntosijoittajia rakentamaan polun ostovaiheesta vuokraus- ja sijoitustoimintaan sekä tarvittaessa kohteen myyntiin saakka. Kohteen hankintamenot jäävät muistiin samaan paikkaan, jossa vuokraustoiminnasta kertyneet tulot ja kulut ovat listattuna. Tämä on erittäin tärkeää, jos kohde joudutaankin myymään alle hankintahinnan.

Tässä tilanteessa on vielä tärkeämpää ymmärtää hankintamenot ja hyödyntää tappio. Asuntojen ”auton huoltokirjan” avulla saataisiin hyvä ymmärrys asunnossa tehdyistä toimenpiteistä tositteineen ja lisäarvoa kohteisiin.

Antti Mäkikyrö / Vuokrakulut.com

Lue lisää: Jäsenten toiveesta uusia digitaalisia palveluja kumppanina

Suomen Vuokranantajien blogissa julkaistaan sekä järjestön omien asiantuntijoiden kirjoituksia että yhteistyökumppanien kumppaniblogikirjoituksia.

Tietoa blogista

Blogissa julkaistaan vuokranantajan arkea koskettavia asiantuntijakirjoituksia ja eri vuokranantajien tarinoita vuokrauksen onnistumisista ja haasteista. Tervetuloa lukemaan ja keskustelemaan! Mikäli sinulla on tarinoita kerrottavana, laita viestiä osoitteeseen: tiedotus@vuokranantaja.fi