Asuntopolitiikka on onnistunut hyvin – asuntojen hinta- ja vuokrakehitys on hyvä esimerkki

9.3.2020

ARA pudotti juuri markkinakatsauksessaan Helsingin pois ”erittäin kireän” vuokramarkkinan luokasta. Se on myös kiistaton osoitus siitä, että Suomen asuntopoliittiset ratkaisut ovat viime vuosina ja vuosikymmeninä olleet erinomaisia. Tarvitsemme siis pääasiassa vain hienosäätöjä peruslinjaan. Ratkaisut löytyvät toimivista asuntomarkkinoista, fiksusta ja avoimesta tukijärjestelmästä sekä yhteiskunnan tukien suuntaamisesta kaikista heikoimmassa asemassa oleville.

Vain riittävä asuntotuotanto takaa, että asuminen on kohtuuhintaista myös jatkossa Suomessa. Asuminen on voi olla Suomelle myös globaali kilpailuetu kilpailtaessa kaikista maailman parhaimmista osaajista. Ekonomisti Roger Wessman erinomaisessa artikkelissaan MustRead -verkkolehdessä osoitti myös juuri tuoreeltaan, miten asuminen on monella alueella suhteessa ansiotasoon käytännössä muuttunut edullisemmaksi. Parempaa asuntopolitiikkaa on vähän vähemmän asuntopolitiikkaa: oikealla tavalla markkinataloutta hyödyntämällä saadaan myös asuntopolitiikasta paras tulos irti.

Suomen Vuokranantajilla oli viime syyskuussa mahdollisuus puhua Ruotsin eduskunnan siviilivaliokunnalle Suomen vuokramarkkinoista. Suomessa purettiin vuokrasääntely asteittain 90-luvun alussa. Suomen asunto-osakeyhtiömalli ja laaja yksityisten vuokranantajien kenttä aiheuttavat Ruotsissa ihastelua yli puoluerajojen, koska vastaavia Ruotsissa käytännössä ole.

Ehdotimme, että Ruotsissa toimittaisiin samalla tavalla kuin Suomessa eli vuokrasääntely purettaisiin asteittain. Suomessa vuokrasääntely purettiin alkuvaiheessa uudistuotannosta. Ilokseni olen huomannut, että Ruotsissa keskustellaan juuri vuokrasääntelyn purkamisesta uudistuotannosta. On sentään joitain asioita, joissa Ruotsi tulee Suomen perässä. Kulunut sanonta kuuluu, että Suomen pitäisi kopioida Ruotsista kaikki paitsi asuntomarkkinat. Tämä on hyvä pitää Suomessa mielessä.

Valitettavasti kansakunnan muisti on lyhyt: ratkaisuna asumisen kalleuteen ehdotetaan edelleen someheitoissa vuokrasääntelyä myös Suomeen. Helpolta kuulostava ratkaisu ei käytännössä toimi: vuokrasääntely vähentäisi asuntotuotantoa ja käytännössä kiristäisi asuntotilannetta entisestään.

Ratkaisut löytyvät toimivista, monimuotoisista asuntomarkkinoista, asuntotuotannon lisäämisestä, läpinäkyvästä asumistuesta, sekä yhteiskunnan tuen kohdentamisesta sinne, missä sitä eniten tarvitaan: esimerkiksi asunnottomuuden ehkäisyyn, heikoimmassa asemassa oleville tiukasti kohdennettuihin ARA-asuntoihin, infra-ratkaisuihin sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen myös asumisessa.

Toivomme, että näihin panostetaan myös käynnissä olevassa asuntopoliittisessa kehittämisohjelmassa.

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomas Viljamaa.

Tietoa blogista

Blogissa julkaistaan vuokranantajan arkea koskettavia asiantuntijakirjoituksia ja eri vuokranantajien tarinoita vuokrauksen onnistumisista ja haasteista. Tervetuloa lukemaan ja keskustelemaan! Mikäli sinulla on tarinoita kerrottavana, laita viestiä osoitteeseen: tiedotus@vuokranantaja.fi