Vuokramarkkinoilla kaivataan nyt ennustettavuutta – hallitusohjelmassa tunnistettava yksityisten vuokranantajien merkitys

17.4.2023

Suomen Vuokranantajien mukaan vuokrien nousua voidaan hillitä parhaiten markkinaehtoisesti, ja tämä tulee huomioida myös tulevalla hallituskaudella. Yksityisillä vuokramarkkinoilla kaivataan nyt ennen kaikkea ennustettavuutta. Pelkkä spekulaatio veromuutoksilla aiheuttaa epävarmuutta vuokranantajille muutoinkin vaikeassa suhdannetilanteessa.

Valtiovarainministeriö julkisti tänään raporttinsa kotitalouksien velkaantumisesta ja korkojen nousun vaikutuksista kotitalouksiin. Samalla VM nosti uudestaan esiin jo kertaalleen haudatun esityksensä pieniin yksityisiin vuokranantajiin kohdistuvasta veromuutoksesta. Raportissa esitetään, että pääomavastikkeiden verovähennyskohtelua muutettaisiin siten, että tällä hetkellä vuokratuloista vähennyskelpoisia uudisrakentamiseen kohdistuvia taloyhtiölainan lyhennyksiä ei enää voisi vähentää vuokratulosta.

”Kyseessä ei ole verotuksen porsaanreikä, vaan vero lankeaa maksettavaksi asunnon myyntivaiheessa. Raportissakin tunnistetaan, että veroetu on ajallinen eli fiskaalisia vaikutuksia sillä ei juuri olisi. On vaikea nähdä, miten kotitalouksien taloudellista tilannetta helpotettaisiin muuttamalla verotuskäytäntöä siten, että pienvuokranantajien kuukausikustannuksia nostettaisiin entisestään. Muutoksesta kärsisivät niin vuokranantajat kuin vuokralaisetkin”, sanoo Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Hanna Isbom.

Alkuvuodesta hyväksytty kotitalouksien velkaantumista hillitsevä lainsäädäntö kiristää taloyhtiölainojen sääntelyä. Jatkossa velkaosuus saa olla maksimissaan 60 prosenttia asunnon myyntihinnasta. Suomen Vuokranantajat tuki tätä esitystä. Nyt on katsottava jo hyväksyttyjen sääntelytoimien vaikutukset asuntomarkkinaan.  

Edellisen hallitusohjelman tavoitteissa oli hillitä vuokrien nousua. Tässä tavoitteessa onnistuttiinkin ennen kaikkea lisääntyneen asuntotarjonnan ansiosta. Kahden viimeisen vuoden aikana vuokrien kehitys on ollut muuta kuluttajahintojen kehitystä maltillisempaa. Esimerkiksi viime vuonna kuluttajahintaindeksi nousi peräti 7,5 prosenttiyksikköä, kun vuokrat nousivat vain noin prosentin verran.

”Yksityiset vuokranantajat ovat sijoittaneet suomalaisiin koteihin ja vastanneet asuntojen kysyntään. Kysynnän ja tarjonnan epäsuhta nosti aiemmin vuokria. Nyt markkinatilanne on korjaantunut, ja vuokrat paikoin jopa laskeneet. Tästä kuuluu kiitos asuntotarjonnan lisääntymiselle. Tavoite toteutui markkinaehtoisesti”, Isbom toteaa.

Puolueet vastaavat parhaillaan hallitustunnustelija Petteri Orpon kysymyksiin tulevan vaalikauden hallitusohjelmasta. Kysymykset koskettavat laajempia yhteiskunnallisia kokonaisuuksia, eikä asuntopolitiikkaa ole niissä erikseen mainittu. Suomen Vuokranantajien mukaan on tärkeää, että tulevassa hallitusohjelmassa tunnistetaan yksityisen vuokra-asuntomarkkinan merkitys asuntotarjontaan. Lähes 40 prosenttia kaikista Suomen vuokra-asunnoista on pienten yksityisten vuokranantajien omistamia.  

”Pienille yksityisille vuokranantajille politiikan ennustettavuus on erittäin tärkeää. Uudiskohteisiin sijoittaneet pienvuokranantajat elivät edellisen vaalikauden ajan epävarmuudessa odottaessaan, muuttuko vakiintunut verotuskäytäntö. Onneksi asia ei kuitenkaan edennyt selvitystä pidemmälle. Verokäytäntö on syytä pitää ennallaan myös jatkossa”, Isbom päättää.

Hanna Isbom, yhteiskuntasuhdepäällikkö
Suomen Vuokranantajat ry
050 413 8299
hanna.isbom@vuokranantajat.fi