Vastoin yleistä käsitystä, vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei välttämättä aina riitä taklaamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Vuokralaisen kotivakuutuksen voimassaoloa on myös varsin vaikeaa valvoa vuokrasuhteen aikana, eikä häntä voi velvoittaa vakuutuksen käyttämiseen vahinkotilanteessa. Vuokranantajien tarpeisiin onkin tarjolla koko ajan kattavampi valikoima vakuutuksia täyttämään vuokralaisen kotivakuutuksen ja taloyhtiön kiinteistövakuutuksen aukkoja, selviää Suomen Vuokranantajat ry:n tilaamasta vakuutusvertailusta.
Kotivakuutus on pääsääntöisesti olemassa asunnossa asuvan tai asuvien omaisuuden suojaksi. Vuokra-asunnossa kotivakuutus on siis ennen kaikkea vuokralaisen turvana.
”Tulipalon tai vesivahingon sattuessa kotivakuutuksesta voidaan korvata esimerkiksi huonekaluille ja muulle irtaimistolle aiheutuneita vahinkoja. Myös evakossa asumisen kustannuksia voidaan korvata”, kuvailee Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Saara Penttilä.
Kotivakuutuksissa on yleensä myös niin sanottu vastuuvakuutus. Siitä voidaan korvata sellaisia kustannuksia, joista vakuutettu itse olisi vahingonkorvausvastuussa. Vuokrasopimuksessa kannattaakin edellyttää vuokralaiselta vastuuvakuutuksen sisältävää kotivakuutusta.
Vuokralaisen kotivakuutus tai taloyhtiön kiinteistövakuutus eivät kuitenkaan yleensä kata vuokralaisen tahallaan aiheuttamia vahinkoja. Joskus myös vuokratulon saaminen voi keskeytyä vaikkapa vesivahinkoremontin ajaksi. Mahdotonta ei ole sekään, että vuokrasuhteen osapuolet joutuvat ratkomaan erimielisyyksiään tuomioistuimessa suurella kuluriskillä.
”Vuokranantajan vakuutus voi tuoda tällaisissa tilanteissa toivottua lisäturvaa”, Penttilä kertoo.
Millainen vakuutus vuokranantajan kannattaa ottaa?
Vuokranantajan arvioidessa vakuutusten sopivuutta valintaan vaikuttaa se, onko asuntoja yksi vai useampi, millaisia asuntoja vuokrataan, kuinka kattavan turvan vuokranantaja haluaa, mikä on hänen riskinkantokykynsä ja miten hän vuokraa kohteitaan. Käytännössä erilaisten keskittämisalennusten vuoksi valintaan vaikuttaa merkittävästi myös vuokranantajan jo käyttämä vakuutusyhtiö. Myös vakuutusehtoihin on syytä tutustua tarkkaan vakuutusta hankkiessa, sillä niissä voi olla suurtakin vaihtelua vakuutusyhtiöiden välillä.
”Vakuutus kannattaa valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen. Markkinoilla on nykyisin yhä enemmän vaihtoehtoja, ja perusturvan lisäksi niihin on saatavissa myös lisätuotteita vuokratulon keskeytymisen tai oikeusprosessien varalle”, Penttilä toteaa.
Kuten muissakin sijoitusmuodoissa, myös asuntosijoittamiseen kuuluu riskejä eikä kaikkiin mahdollisiin riskeihin voi mitenkään varautua vakuutuksilla.
”Vuokranantaja voi vakuutusten lisäksi vähentää riskejä merkittävästi omalla toiminnallaan, sillä esimerkiksi vuokralaisen valinnalla on suuri merkitys. Myös rahallinen puskuri on hyvä olla takataskussa yllättävien tilanteiden varalta”, Penttilä muistuttaa.
Suomen Vuokranantajat ry teettää vuosittain vertailun markkinoilla tarjolla olevista yksityisten vuokranantajien vakuutusvaihtoehdoista. Vertailun toteutti Söderberg & Partners Oy:n Pekka Määttä. Vertailuun voi tutustua Suomen Vuokranantajien jäsensivuilla (vain jäsenet) tai pyytämällä sitä mediakäyttöön Tanja Määttäseltä, tanja.maattanen@vuokranantajat.fi, p. 050 389 8809.
Saara Penttilä
Lakimies
saara.penttila@vuokranantajat.fi
(09) 1667 6345