Uusia työkaluja jäsenille – testaa esimerkiksi asuntosijoittajan tuottolaskuria ja viivästyskorkolaskuria  

22.8.2024

Tarjoamme nyt Vuokranantajien jäsenille entistä kattavammat työkalut asuntosijoitustoiminnan tueksi. Uusi laaja asuntosijoittajan tuottolaskuri ja vuokrien viivästyskorkolaskuri tekevät sijoittamisesta ja vuokranantajana toimimisesta jälleen muutaman askeleen helpompaa, palkitsevampaa ja kannattavampaa. Olemme myös uudistaneet sopimus- ja asiakirjamallipankin sisällön helppokäyttöisempään muotoon ja julkaisseet tietopankkimme uuden sivun asuntokaupasta. Myös nettisivujemme Palvelut-valikkoa on selkiytetty, jotta löydät sieltä mahdollisimman vaivattomasti tarvitsemasi asiat. 

Asuntosijoittajan tuottolaskuri auttaa arvioimaan potentiaalisia kohteita  

Asuntosijoituskohteita analysoitaessa on tärkeää ymmärtää asuntosijoittamisen matematiikkaa ja laskelmia, jotka vaikuttavat päätöksentekoon ja sijoituksen kannattavuuteen. Juuri tähän tarpeeseen asuntosijoittajan tuottolaskuri on suunniteltu, ja se palvelee sekä aloittelevia että kokeneitakin sijoittajia. Se tarjoaa helpon, käytännönläheisen ja tehokkaan tavan arvioida potentiaalisia asuntosijoituskohteita. Samalla hallitset riskejä, kun olet työkalun avulla tarkastellut heti alussa sijoituskohdetta laajasti numeroiden avulla eri skenaariot huomioiden. 

Syöttämällä kohteen perustiedot laskuri laskee puolestasi keskeiset tunnusluvut, kuten vuokratuoton, nettotuoton ja oman pääoman tuoton. Näiden ohella voit myös analysoida kohteen kokonaistuottoa sekä simuloida kassavirtaa eri korkotasoilla. Laskuri mahdollistaa myös tasalyhennys- ja annuiteettilainojen vertailun, mikä auttaa sinua ennakoimaan vakuuksien vapautumista ja tulevia rahoituskuluja tarkemmin.  

Laskurissa on mukana myös kassavirtaominaisuus, joka esittää kuukausittaisen kassavirran jopa 20 vuoden ajalta, mikä auttaa pitkän aikavälin suunnittelussa. Visuaaliset graafit antavat selkeän kuvan sijoituksesi kehityksestä, ja lopuksi kaikki tärkeät tiedot kootaan yhteen raporttiin, jonka voit tulostaa PDF-muodossa. Raporttiin voit lisätä omia muistiinpanojasi ja täyttää taloyhtiön tiedot, jolloin sinulla on kattava pohja esimerkiksi lainaneuvotteluja varten.  

Viivästyskorkolaskuri vuokranantajan apuna  

Toinen uusi työkalu on viivästyskorkolaskuri, joka auttaa tilanteessa, jossa vuokria ei makseta ajoissa. Korkolain mukaan viivästyskorko määräytyy Euroopan keskuspankin puolivuosittain vahvistaman viitekoron mukaan, johon lisätään 7 prosenttiyksikköä. 

Laskuri laskee automaattisesti perittävän viivästyskoron syöttämiesi tietojen, kuten eräpäivän, maksupäivän ja vuokran määrän perusteella.  

Uutta sopimusmallipohjissa  

Olemme uudistaneet sopimus- ja asiakirjamallipankin sisällön helppokäyttöisempään muotoon. Mallipohjat on järjestelty teemoittain ja kieliversiot löytyvät kunkin mallipohjan yhteydessä olevaa lippua klikkaamalla. Lisäksi juristimme ovat päivittäneet mallipohjia ja kääntäneet niitä ruotsiksi ja englanniksi. Jäsenten toiveita on myös kuultu ja sivuilta löytyy nyt kokonaan uusiakin asiakirjamalleja. 

Kauppakirjamalli on päivitetty huomioimalla huoneistotietojärjestelmän myötä yleistyvät tilanteet, joissa omistus perustuu fyysisen osakekirjan sijasta sähköiseen omistajamerkintään. Mallipohjiin on lisätty myös valtakirja yhtiökokouksiin ja muutostöihin, jonka myyjä voi luovuttaa ostajalle kaupanteon yhteydessä, sillä omistuksen rekisteröinnin käsittelyaika on pitkä

Mallipohjista löytyy nyt myös ilmoitus vuokranantajan vaihtumisesta tapauksiin, joissa huoneisto myydään vuokrattuna. Samasta asiakirjasta löydät myös tällaisissa kaupoissa huomioitavat seikat aina kauppakirjaan sisällytettävästä ehdosta, vuokrasuhteen pysyvyyteen ja vakuuden siirtämiseen. Näytön järjestäminen asunnon myyntiä tai uudelleenvuokrausta varten sekä huoneiston valokuvaus on huomioitu lisäämällä niistä omat vaihtoehtonsa ilmoitukseen huoneistossa käynnistä. 

Huomioithan mallipohjia käyttäessäsi, että ne ovat esimerkinomaisia. Sopijaosapuolten tulee sopimuksia tehdessään varmistua siitä, että he ymmärtävät itse sopimusehdot ja niiden merkityksen. Apua saat esimerkiksi Vuokranantajien verkkoneuvonnasta tai puhelimitse (09) 1667 6345. Verkkoneuvontaamme on myös tehostettu entisestään tekoälyn avulla, lisää voit lukea blogistamme

Tietopankkisivu asuntokaupasta  

Tietopankkiimme on lisätty uusi sivu, jossa kerrotaan, mitä asunto-osakkeiden kaupassa kannattaa huomioida ja mahdollisissa virhetilanteissa toimia. Tietopankista löytyy ohjeet muun muassa reklamaation tekemiseen sekä virhevastuun aikarajat. Asuntokaupan tyypillisimmät virhetilanteet on kuvattu esimerkein ja myös taloyhtiön kunnossapitovastuun vaikutus virhevastuuseen avattu. Tietopankista löydät asunnon myyntiä tai ostamista harkitessasi selkeät vastaukset siihen, missä menee myyjän tiedonantovelvollisuuden ja ostajan selonottovelvollisuuden välinen raja.