Kvartaaleittain julkaistava videomuotoinen Markkinakompassi osoittaa vuokra- ja asuntomarkkinoiden kiinnostavia suuntia ja tuo aiheesta kiinnostuneet asuntosijoittamisen kartalle. Tämän vuoden ensimmäisessä jaksossa keskustellaan muun muassa siitä, onko asuntosijoittaminen kriisissä, mitä myyttejä liittyy asuntosijoittamiseen, miltä näyttää asuntosijoittamisen houkuttelevuus ja mitkä ovat vuokra-asumisen kilpailutekijöitä.
Keskustelemassa ovat yrittäjä, asuntosijoittaja ja Mimmit sijoittaa asuntoihin -podcastin vetäjä Suvi Kinnunen, Vuokranantajien hallituksen jäsen ja aluepäällikkö sekä asuntosijoittaja Markus Grahn ja Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Jakson alussa pureudutaan kuumaan aiheeseen: onko asuntosijoittaminen kriisissä? Keskustelijat ovat yhtä mieltä siitä, että kriisistä kertovat uutiset liittyvät pääasiassa asuntorahastojen ongelmiin, eivätkä heijasta asuntosijoittamista kokonaisuutena. Karlsson korostaa aluksi, että on tärkeää pitää mielessä perspektiivi – avointen asuntorahastojen haasteet koskevat vain pientä osaa markkinasta. Grahn puolestaan muistuttaa, että asuntorahastot toimivat sääntöjensä mukaisesti ja pyrkivät suojelemaan osuudenomistajia. Kinnunen kiteyttää keskustelun toteamalla, että asunto on yhä pitkällä aikavälillä vakaa sijoituskohde.
Tasapainoisempia näkökulmia asuntosijoittamisen maailmaan
Keskustelijat tarttuvat asuntosijoittamiseen liittyviin myytteihin, kuten väitteisiin siitä, että asuntosijoittajilla olisi kymmeniä asuntoja ja tavoitteena olisi nopea rikastuminen. Lisäksi pohditaan, miksi asuntosijoittajien velkaantuneisuudesta puhutaan niin paljon. Kinnunen tiivistää velkakeskustelun osuvasti toteamalla, että on tärkeää erottaa toisistaan velkaantuminen ja lainan ottaminen tulonhankkimistoimintaa varten – kaksi hyvin erilaista näkökulmaa.
Myyttejä käsitellään laajemmin, ja Grahn jakaa omakohtaisia kokemuksiaan asuntosijoittajista taloyhtiössä. Hän nostaa esiin heidän suunnitelmallisuutensa taloyhtiön arvon ylläpitämisessä ja murtaa samalla myytin vuokranantajista huonoina hallitustyöskentelijöinä. Karlsson puolestaan tarttuu myyttiin, jonka mukaan vuokralaiset olisivat automaattisesti riskitekijöitä, ja tuo esille näkökulmia, jotka haastavat tämän stereotyypin. Keskustelu avaa uusia ja tasapainoisempia näkökulmia asuntosijoittamisen maailmaan.
Vuokranantajakysely 2025 -tulokset paljastavat, että asuntosijoittamisen suosion taustalla ovat erityisesti seuraavat syyt: passiivinen tulo, konkreettinen sijoituskohde ja velan hyödyntäminen – nämä nousivat kolmen kärkeen syistä, miksi asuntosijoittaminen on valikoitunut sijoitusmuodoksi. Jaksossa Kinnunen, Grahn ja Karlsson jakavat omat syynsä asuntosijoittamisen pariin päätymiselle, ja keskustelussa nousee esiin myös eroja kyselyn tuloksiin nähden.
Lopuksi pohditaan asuntosijoittamisen houkuttelevuutta ja vuokra-asumisen kilpailutekijöitä. Sekä Kinnunen että Karlsson korostavat sijainnin ja asunnon laadun merkitystä – sijainnilla on keskeinen rooli paitsi asunnon ostotilanteessa myös vuokralaisten kodin valinnassa. Grahn puolestaan painottaa vuokralaisten valinnanvapauden merkitystä ja sen vaikutusta vuokra-asumisen houkuttelevuuteen. Keskustelu tarjoaa laajempaa ymmärrystä asuntosijoittamisen vetovoimasta ja vuokra-asumisen keskeisistä tekijöistä.