Tuore katsaus paljastaa: vuokramarkkinoilla koronan jälkeen kaksi isoa muutosta

5.3.2024

Suomen Vuokranantajat on yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa analysoinut vuokra-asuntomarkkinoiden kehitystä. Vuokra-asuntojen kysyntä on ennätystasolla, mutta samaan aikaan vuokra-asunnoista on ylitarjontaa etenkin pääkaupunkiseudulla. Vuosi 2023 jatkoi koronapandemian jälkeistä kehitystä – vuokrien nousu vauhdittui ja vuokra-asuntojen markkinointiaikojen lyhentyivät. Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei kosketa koko maata.

Vuokrien nousu vauhdittui viime vuonna – pääkaupunkiseutu jää jälkeen muusta Suomesta

Vuoden 2023 aikana vapaarahoitteiset vuokrat nousivat koko maassa 1,4 prosenttia, kun vuonna 2022 vuokrat nousivat 0,9 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli suurinta Oulussa (+2,7 %), Hämeenlinnassa (+2,6 %) sekä Rovaniemellä (+2,4 %). Kaikkein vähiten vuokrat nousivat Helsingissä ja Espoo-Kauniaisissa (0,4 %) sekä Raumalla (0,5 %). Vuokrat nousivat muualla Suomessa (+2,0 %) selvästi nopeammin kuin pääkaupunkiseudulla (+0,5 %). Ero kasvoi kohti vuoden 2023 loppua, kun pääkaupunkiseudulla vuokrat jopa laskivat osassa alueita.

”Paljon puhuttu ylitarjonta koskee erityisesti pääkaupunkiseutua, jossa markkinointiajat ovat muuta maata huomattavasti korkeampia ja käyttöasteet puolestaan matalampia. Vaikka markkinoilta poistuu ennätysmäärä asuntoja, samaan aikaan tarjolle tulee kaiken aikaa paljon uusia vuokra-asuntoja ja korkealla pysyvän tarjonnan seurauksena vuokrakehitys laahaa pääkaupunkiseudulla”, tiivistää Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Viime vuosien trendi jatkuu ja perheasunnoissa vuokrat ovat nousseet eniten. Vuonna 2023 vuokrat nousivat kolmioissa ja suuremmissa vuokra-asunnoissa koko maan tasolla (1,7 %) ja vastaavasti kaksioissa (1,4 %) ja yksiöissä (1,2 %). Samaan aikaan markkinointiaikojen mediaanit olivat viimeisellä kvartaalilla päinvastaisia, eli yksiöissä 12 päivää, kaksioissa 16 päivää ja kolmioissa 19 päivää.

”Vuokra-asuntojen markkinointiajat olivat järjestään laskussa lähes koko maassa viime vuonna, ja selvästi eniten laskivat kaksioiden markkinointiajat. Hämeenlinnassa päästään jo alle 10 vuorokauden, kun samalla Espoossa ollaan kuukaudessa. Tämä myös osoittaa, että ylitarjonta ei koske koko Suomea. Samalla kun puhutaan suurten perheasuntojen tarpeesta, on hyvä muistaa, että niin yksiöille kuin kaksioille on myös valtava kysyntä. Esimerkiksi kaksioiden markkinointiajat ovat laskeneet koronaa edeltävälle tasolle, mikä ei tue väitettä merkittävästä ylitarjonnasta”, toteaa Karlsson.

Hintapudotus kiihtyi – vuokranantajat näkevät asunnon oston omistusasujia todennäköisempänä

Vuonna 2023 asuntoja myytiin yli neljännes vähemmän kuin vuonna 2022. Koko maan tasolla vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 6,4 prosenttia. Eniten hinnat laskivat vanhoissa kerrostaloyksiöissä (9,2 %), kun kolmiossa ja suuremmissa pudotus oli jo loivempi (5,8 %). Suurimmat kaupunkikohtaiset pudotukset nähtiin Helsingissä ja Vantaalla, jossa hinnat laskivat 8 %. Rivitalot pitivät paremmin pintansa, sillä laskua kertyi 5 %, kun samalla kerrostalojen hinnat laskivat 7 %.

Myös Suomen Vuokranantajien omissa kyselyissä näkyi vuokranantajien kasvanut varovaisuus uusien sijoitusasuntojen ostamista kohtaan, sillä asuntoja ostaneiden osuus jatkoi laskuaan. Silti yli viidennes (22 %) ilmoitti, että on ostanut asunnon vuonna 2023. Lisäksi ostoaikeiden laskeva trendi, joka alkoi vuodesta 2021, kääntyi syksyn barometrissä nousuun. Alkuvuonna 2024 julkaisussa vuokranantajakyselyssä jo 41 % ilmoitti olevansa joko aikeissa tai ainakin kiinnostuneita ostamaan uuden sijoitusasunnon tulevan kahdentoista kuukauden aikana.

”Historiallisen nopeasti noussut korkotaso yhdessä heikon ostovoiman kanssa painoi kauppamäärät alhaisiksi ja piti hintakehityksen negatiivisena. Muita syitä alhaisiin kauppamääriin ovat alhaalla pysyvät luottamusindikaattorit, jotka kertovat luottamuksesta tulevaisuuteen. Epävarmuus sekä korkoliikkeistä että omasta- ja suomen taloudesta eivät tue isoja hankintoja, kuten asuntokauppaa. Lisäksi hintapudotuksen jatkuminen on tuonut oman epävarmuutensa. Mitä tähän vuoteen tulee, niin luottamusindikaattorien perusteella vuokranantajat uskovat asunnon hankinnan olevan todennäköisempää vuonna 2024 kuin omistusasujat”, arvioi Karlsson.

Kysyntä lisääntyy ja markkinointiajat lyhentyneet edelleen Vuokraovi.com sivustolla

Vuokra-asuntojen kysyntä on jopa korkeammalla kuin ennen koronaa, mikä näkyy kuukausittain poistuvien asuntojen määrässä Vuokraovi.com-sivustolla. Tämän lisäksi keskimääräiset markkinointiajat ovat palautuneet jopa korona-aikaa alhaisemmalle tasolle.

Hyvästä tarjontatilanteesta huolimatta Vuokraovi.comin Markkinapulssi-kyselyn vastaajista lähes puolet kokee sopivan vuokra-asunnon löytämisen haastavaksi. Markkinan kasvanut tarjonta on keskittynyt enemmän pienempiin asuntoihin, mutta isompien perheasuntojen löytäminen koetaan haastavaksi.

”Tiedossa on, että haastavan markkinatilanteen takia jotkut kuluttajat ovat päätyneet etsimään vuokra-asuntoa omistusasunnon sijaan. Vuokra-asuminen koetaan aikaisempaa varteenotettavammaksi vaihtoehdoksi, joka tietenkin lisää kysynnän monipuolisuutta ja sitä kautta vaatimustasoa. Vuokra-asuntoa valittaessa ollaan myös aikaisempaa tarkempia kriteereistä, ja asunnon kunnolla on suurempi merkitys kuin ehkä aikaisemmin”, toteaa Vuokraovi.comin liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen.

Vuokramarkkinakatsauksessa tarkastellaan yleisen analyysin lisäksi erikseen yksittäisten kaupunkien asuntomarkkinoiden kehitystä. Kaupunkikohtaiset tarkemmat tilastokoonnit on tehty Suomen Vuokranantajien jäsenten käyttöön. Kaikki katsauksen kaupungit on lueteltu julkisen version sisällysluettelossa, ja julkisessa versiossa on esitelty tarkemmin Turku. Vuokrakehitys perustuu Tilastokeskuksen tietoihin ja markkinointiajat Vuokraovi.com-sivuston tietoihin.

Koko raportti kaupunkikohtaisinen tietoineen on mahdollista pyytää median käyttöön eemeli.karlsson@vuokranantajat.fi

Vuokramarkkinakatsauksen aiheita sekä muita ajankohtaisia vuokramarkkinoiden trendejä käsitellään myös Suomen Vuokranantajien Markkinakompassi-videosarjan ensimmäisessä osassa. Keskustelijoina ovat Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson, Vuokraovi.comin liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen ja KTI Kiinteistötiedon toimitusjohtaja Hanna Kaleva. Katso jakso tästä.

Lisätiedot:

Eemeli Karlsson
Ekonomisti
Suomen Vuokranantajat ry
Puh: 044 283 6062
eemeli.karlsson@vuokranantajat.fi

Henrik Laakkonen
Liiketoimintapäällikkö
Vuokraovi.com
Puh: 040 834 9334
henrik.laakkonen@almamedia.fi