”Suomen Vuokranantajien tärkein rooli liittyy osaamisen ja tiedon levittämiseen. Vuonna 1997, jolloin itse aloitin yksityisenä vuokranantajana, tietoa ei ollut käytännössä saatavilla mistään. Ja ongelma ei liittynyt ainoastaan tiedon saatavuuteen, vaan ennen kaikkea sen puutteeseen. Jopa pankeissa hämmästeltiin, miksi ihmeessä joku ottaa vapaaehtoisesti lainaa ostaakseen sijoitusasunnon, vaikka ei ole pakko.” Aikaa ennen Suomen Vuokranantajat ry:n perustamista muistelee Timo Metsola.
Metsola luettelee useita esimerkkejä yhdistyksen tehtävistä, joista olisi ollut hänellekin apua aloittelevana asuntosijoittajana: asiantuntijayhteisön jatkuvat koulutukset, tiedon kerääminen ja jakaminen sekä aktiivinen jäsentoiminta, jota hän pitää Suomen Vuokranantajillakin kaiken toiminnan ytimenä.
”Vaikka mediaviestintä ja laaja-alainen vaikuttaminen ovat selkeimmin ulospäin näkyviä toimintoja, kokonaisuuden kannalta tärkein asia on mielestäni vuokranantajien valtakunnallinen yhteisö.”
Metsola painottaa, että nimenomaan aluepäälliköt tekevät yhdistyksen toiminnasta aidosti valtakunnallista. Lisäksi hän nostaa valokeilaan jäsenet, joilla on tärkeä rooli esimerkiksi aktiivisen keskustelun ylläpitäjinä, kokemustiedon vaihtajina ja vertaistuen antajina.
”Omakin alkutaival asuntosijoittajana olisi ollut paljon kitkattomampaa, jos jo alusta alkaen ollut tarjolla tällainen yhteisö, josta olisi saanut apua ja tukea toimintaan. Liityin yhdistykseen heti sen perustamisen jälkeen, mutta siinä vaiheessa olin tehnyt asuntosijoittamista kantapään kautta jo kolmen vuoden ajan”, Metsola kertoo.
Vuokranantajuus ei ole salatiedettä
Timo Metsola ei jäänyt vain rivijäseneksi, vaan tuli valituksi yhdistyksen hallitukseen vuonna 2005. Hallitustyötä jatkui kaikkiaan 17 vuotta, toukokuuhun 2022 saakka.
”Jo silloin kun itse tulin hallitukseen sain seisoa jättiläisten hartioilla. Todella arvokas pohjatyö oli jo tehty yhdistyksen ensimmäisten viiden vuoden aikana. Vielä 1990-luvulla ei ollut hyvää vuokratapaa, eikä yhtenäistä linjaa tuomioistuimissa, kuten nyt on. Vuokralaiset ja vuokranantajat olivat silloin lähes vihollisia keskenään. Suomen Vuokranantajat on tehnyt monissa asioissa käänteentekevää työtä.”
Metsola muistuttaa myös yleisen tietouden ja asenneilmapiirin muutoksesta.
”Yhdistyksen ansiosta vuokranantajuus ja asuntosijoittaminen ovat nykyään tutumpia suurellekin yleisölle: ne eivät ole salatiedettä, vaan sellaista toimintaa, johon kuka tahansa tavallinen ihminen voi ryhtyä.”
Asuntosijoittajaksi nousevien korkojen aikaan?
Monet suomalaiset asuntosijoittajat, kuten myös sellaiseksi aikovat, pohtivat nyt ankarasti korkojen nousua. Metsola huomauttaa, että osa asuntosijoittajistakin on tullut markkinoille aikana, jolloin pelkät aurinkoiset päivät näyttivät jatkuvan loputtomasti.
”Muuttuneeseen taloustilanteeseen liittyvä epävarmuus herättää ymmärrettävästi huolia. Tilannekuvan, tiedon sekä yleisten vinkkien ja ohjeiden tuottaminen muun muassa riskien hallintaan liittyen on yksi Suomen Vuokranantajien keskeisistä tehtävistä tässä ajassa.”
Hän kuitenkin alleviivaa, että tuulen kääntymisestä huolimatta asuntosijoittajaksi ryhtyminen on edelleen järkevää.
”Jos oma talous on vahvalla pohjalla ja tulot ovat säännölliset, niin esimerkiksi yhden sijoitusasunnon hankkiminen on mahdollista ja kohtuullisen turvallista suurelle osalle suomalaisista. Viimeisten vuosien muoti-ilmiö, eli useamman asunnon ostaminen kerralla, on nyt huomattavasti riskialttiimpaa.”
Sujuvasti pyörivä kolmio
Nykyinen aluepäälliköiden verkosto on saanut alkunsa Metsolan aloitteesta.
”Ajatus aluetoiminnan käynnistämiseen lähti yksinkertaisesti siitä, että mielestäni valtakunnalliselle yhdistykselle ei riittänyt, että järjestimme vain yhden tilaisuuden vuodessa pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Tuolloin ideoin markkinointiryhmän, joka jalostui ensin paikallisasiamiesten ja myöhemmin aluepäälliköiden verkostoksi. On ollut valtavan suuri ilo seurata heidän tekemäänsä työtä, jota arvostan vielä paljon korkeammalle kuin hallituksen työtä.”
Metsola korostaa, että nimenomaan aluepäälliköt toteuttavat koko maan kattavaa, tärkeää jalkatyötä jäsenten joukossa ja toivoo, että he saavat jatkossakin siitä ansaitsemansa arvostuksen. Hän on iloinen niin ikään siitä, että aluepäälliköiden joukosta on noussut jäseniä myös hallitukseen tuomaan tärkeää kenttätuntumaa hallitustyöhön.
Kiitoksia Metsolalta saa henkilökuntakin, jonka arsenaali on kasvanut yhdistyksen kasvun vuosina huomattavasti. Hän vertaa osapuolten välistä yhteistyötä tasasivuiseen kolmioon.
”Jos kolmio voisi pyöriä, niin meillä kokonaisuus pyörii erittäin sujuvasti: vain henkilökunnan, hallituksen ja aluepäälliköiden kitkattomalla yhteistyöllä yhdistys on saatu sellaiseksi kuin se on nyt. Näiden toimijoiden välillä näkyy hieno keskinäinen arvostus.”
Kiitollisena menneestä, kiinnostuneena tulevasta
Timo Metsolan pitkä työ Suomen Vuokranantajien riveissä huomioitiin toukokuussa pidetyssä vuosikokouksessa: hänet palkittiin kultaisella ansiomerkillä briljantin kera. Hän on tunnustuksesta sekä hyvillään että hämmentynyt.
”Tässä olen selvästi itseäni paremmassa seurassa. Kaksi muuta palkittua, Pertti Varakas ja Antti Arjanne, ovat mielestäni antaneet aivan toisen kaliiberin panoksen yhdistykselle kuin minä. Mutta toki olen asiasta erittäin otettu ja kiitollinen. Kyllähän niitä tunteja monenlaista tekemistä on 17 vuoteen mahtunut – enempää ei olisi voinut toivoa kuin sen, että työn voi jättää tällaisissa tunnelmissa.”
Kokonaan Metsola ei silti jätä yhdistystä taakseen, vaikka ei enää hallitukseen ehdolle asettunutkaan.
”Jään tietenkin jäseneksi ja työnikin puolesta pysyn edelleen samoilla markkinoilla. Suurella mielenkiinnolla odotan, mitä seuraavat 17 vuotta tuovat tullessaan niin yhdistykselle kuin koko asunnonvuokrauksen toimialallekin. Suomalaisella vuokra-asumisella ja asuntosijoittamisella on vielä paljon tilaa ja mahdollisuuksia kehittyä. Meillä on kaikki edellytykset olla jo lähitulevaisuudessa maailman paras maa sekä vuokra-asukkaille että asuntosijoittajille.”