Moni muuttaa syksyisin ensimmäistä kertaa omilleen, ja usein vuokralle. Hyvä vuokrasuhde on kaikkien osapuolten etu, ja turhien riitojen ja epäselvyyksien välttämiseksi on hyvä muistaa muutamia asioita, joilla ongelmilta voidaan välttyä, kertoo Suomen Vuokranantajien lakiasiantuntija Lari Sorvari.
Varmista, että ymmärrät vuokrasopimuksen ehdot
Vuokrasopimus on vuokrasuhteen tärkein dokumentti.
”On erityisen tärkeää varmistaa, että ymmärrät sopimuksen keskeiset kohdat. Erityisesti vuokranmaksun aikataulu, vuokravakuuden ehdot ja vuokrasuhteen kesto ovat asioita, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota,” sanoo Lari Sorvari.
Usein vuokrasopimuksissa sovitaan vakuuden asettamisesta jossain muodossa vuokrasuhteen velvoitteiden täyttämisen turvaamiseksi. Vuokralaisen tulee asettaa vakuus sovitulla tavalla määräaikaan mennessä. Muuten vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus ja vaatia vahingonkorvausta aiheutuneesta vahingosta. Vuokrasopimusta ei voi peruuttaa jättämällä vakuus maksamatta.
Tarkasta asunto ennen muuton aloittamista, muista kotivakuutus
On sekä vuokralaisen että vuokranantajan etu, että asunto tarkastetaan ja dokumentoidaan huolellisesti ennen muuttoa ja mahdolliset viat kirjataan ylös. Näin voidaan ehkäistä riitoja vuokrasuhteen lopussa. Paras vaihtoehto on tarkistaa asunto yhdessä vuokranantajan kanssa. Muista, että vuokralaisen tulee vuokrasuhteen aikana ilmoittaa havaitsemistaan puutteista vuokranantajalle.
Vuokralaisella on myös velvollisuus huolehtia asunnosta huolellisesti. Siivoa säännöllisesti ja ilmoita vioista ja vahingoista heti vuokranantajalle. Muutostöihin vuokralainen tarvitsee aina luvan vuokranantajalta.
”Vuokralaiselle voi tulla suuriakin korvausvastuita, jos hän laiminlyö ilmoitusvelvollisuuden vioista”, Sorvari muistuttaa.
Suurimmassa osassa vuokrasopimuksista vaaditaan vuokralaiselta laajaa kotivakuutusta. Laaja kotivakuutus on ennen kaikkea vuokralaisen oma turva.
”Esimerkiksi yllättävän vesivahingon yhteydessä vuokranantaja ei ole velvollinen järjestämään vuokralaiselle sijaisasuntoa. Kotivakuutus kuitenkin tuo turvaa tällaisissa tilanteissa vuokralaiselle.”
Tee muuttoilmoitus taloyhtiölle, ole yhteydessä ongelmista
”Jos et ole tehnyt muuttoilmoitusta taloyhtiölle, huoltoyhtiö ei voi auttaa sinua, jos unohdat avaimet kotiin,” Sorvari muistuttaa.
Kerrostaloasuminen on yhteisöasumista, joten ota aina huomioon muut asukkaat ja noudata taloyhtiön järjestyssääntöjä.
Jos et saa vuokraa maksettua eräpäivään mennessä, ole oma-aloitteisesti yhteydessä vuokranantajaan.
”Vuokranantajan kanssa saa usein sovittua maksujärjestelyitä tilanteissa, joissa vuokralainen on itse heti yhteydessä vuokranantajaan eikä jää odottamaan vuokranantajan yhteydenottoa asiasta,” Sorvari muistuttaa.
”Vuokrasuhde toimii parhaiten, kun molemmat osapuolet toimivat yhteistyössä ja kunnioittavat toisiaan. Vuokralaisena voit edistää hyvää vuokrasuhdetta olemalla vastuullinen, viestinnässä aktiivinen ja pitämällä asunnosta huolta.”
Lisätiedot:
lari.sorvari@vuokranantajat.fi (haastattelupyynnöt, soittopyynnöt)
Puhelimitse yhteys Suomen Vuokranantajien lakineuvonnan kautta, josta asiantuntijamme ohjaavat oikealle henkilölle: (09) 1667 6345.