Eduskunta on hyväksynyt 12.12.2023 asumistukeen ja toimeentulotukeen liittyvät lakimuutokset. Muutosten seurauksena yleiseen asumistukeen tulee useita leikkauksia. Toimeentulotuen osalta perusteet poiketa hyväksyttävistä asumismenoista nostetaan lain tasolle. Lakimuutokset tulevat voimaan 1.4.2024.
Yleiseen asumistukeen useita muutoksia
Yleisen asumistuen perusomavastuuosuus kasvaa 42 %:sta 50 %:iin. Perusomavastuuseen vaikuttavat ruokakunnan yhteenlasketut tulot sekä ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärä. Mitä suuremmat ruokakunnan tulot ovat, sitä suurempi on myös perusomavastuu. Kaikkien pienituloisimmalla taas perusomavastuuta ei ole ollenkaan. Jatkossa perusomavastuu on 50 % niistä tuloista, jotka ylittävät yleisen asumistuen tulorajojen alarajan. Lisäksi perusomavastuun laskukaavaa muutetaan niin, että aikuisten kerrointa pienennetään ja lasten suurennetaan. Tämän myötä asumistuen leikkaukset ovat pienemmät lapsiperheille myönnettävässä asumistuessa.
Myös yleisen asumistuen korvausprosentti pienenee nykyisestä 80 %:sta 70 %:iin hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Muutoksen jälkeen tuki korvaa nykyistä pienemmän osan ruokakunnan asumismenoista. Tämä muutos pienentää kaikkien yleistä asumistukea saavien ruokakuntien asumistukea.
Lisäksi yleisen asumistuen 300 euron ansiotulovähennys poistuu. Tähän asti asumistuen saaja on voinut ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että se on vaikuttanut asumistuen määrään. Ansiotulovähennyksen poistuminen näin ollen pienentää ruokakunnan asumistukea, jos ruokakunnan jäsenillä on palkkatuloja, elinkeinotoiminnan tuloja tai maatalouden tuloja.
Helsingissä huomioon otettavien asumismenojen enimmäismäärä pienenee. Tähän asti Helsinki on kuulunut yksin kuntaryhmään 1, mutta muutoksen myötä se yhdistetään samaan kuntaryhmään muun pääkaupunkiseudun kanssa. Jatkossa siis yleisessä asumistuessa huomioon otettavat enimmäisasumismenot myös Helsingissä otetaan huomioon nykyisen kuntaryhmä 2:n mukaisesti.
Toimeentulotuessa perusteet poiketa hyväksyttävistä asumismenoista lakiin
Toimeentulotuen osalta lakimuutos koskee toimeentulotuessa hyväksyttäviä asumismenoja. Toimeentulotukilaissa on asetettu asumismenoille kuntakohtaiset enimmäismäärät. Jos toimeentulotuen saajan asumismenot ylittävät säädetyn enimmäismäärän, Kela ohjaa asiakkaan etsimään edullisemman asunnon, jollei hänellä ole erityistä perustetta jatkaa asumista nykyisessä asunnossaan. Lakimuutoksen myötä perusteista enimmäisasumismenojen ylittämiselle säädetään lain tasolla.
Erityisinä perusteina säilyvät esimerkiksi tuensaajan tai hänen perheenjäsenensä korkea ikä tai heikentynyt terveydentila sekä etävanhemman tarve lisätilalle lapsen tapaamisten vuoksi. Erityisenä perusteena pidetään myös lapsen etua, millä pyritään varmistamaan, ettei muutos heikennä lapsiperheiden asemaa. Suurin muutos nykytilaan on se, ettei erityisenä perusteena enää jatkossa hyväksytä sitä, ettei tuensaajan paikkakunnalla ole tarjolla asumisnormien rajoissa olevaa asuntoa.
Jos asiakas ei muuta edullisempaan asuntoon kolmen kuukauden sisällä, hyväksytään asumismenot jatkossa normin mukaisena eli toimeentulotukea maksetaan vähemmän. Määräaikaa voidaan kuitenkin pidentää perustellusta syystä.
Muutokset voimaan huhtikuun alussa
Yleiseen asumistukeen tulevat muutokset vaikuttavat asumistuen tarkistuksiin ja uusiin myönteisiin asumistukipäätöksiin, jotka Kela tekee 1.4.2024 alkaen. Myös toimeentulotukilain muutokset tulevat voimaan 1.4.2024. Lisäksi 1.1.2025 alkaen yleistä asumistukea ei enää makseta omistusasunnon asumismenoihin.