Miten koronavirus vaikuttaa vuokramarkkinoihin?

16.3.2020

Koronaviruksen vaikutukset puhuttavat myös vuokranantajien ja vuokralla asuvien ihmisten keskuudessa. Miten sosiaalinen eristäytyminen vaikuttaa asunnon vuokraukseen? Entä taloustilanteen vaikutukset? Suomen Vuokranantajat vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Suomen varautuminen koronavirusepidemiaan on muuttanut koko maan arkea voimakkaasti. Tilanne on aiheuttanut paljon kysymyksiä myös vuokranantajien ja vuokralaisten keskuudessa.

Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

1. Voiko asuntonäyttöjä järjestää? Videot ja yksityisnäytöt ratkaisuna

Virusepidemian aikana kannattaa välttää turhia tapaamisia.

Jos vuokralainen on muuttamassa pois asunnosta ja asunto pitäisi saada vuokrattua uudelle vuokralaiselle, kannattaa kaikille avoimia asuntonäyttöjä välttää. Yksityisnäytöt jo potentiaalisimmille vuokralaisille vähentävät asunnossa käymisen tarvetta. Myös videoesittelyjä kannattaa suosia.

”Vuokranantajalla on lain mukaan oikeus päästä esittelemään vuokra-asuntoa uudelle vuokralaisehdokkaalle vuokralaisen kanssa yhdessä sovittuna ajankohtana. Koronaviruksen jyllätessä asunnossa asuvan vuokralaisen toiveet esittelyistä onkin syytä huomioida erityisen herkästi”, Sanna Hughes kommentoi.

2. Miten välttää kontakteja vuokrasuhteen aikana? Digitaaliset palvelut käyttöön

Epidemian myötä digitaalisten palvelujen käyttöönotto voi vauhdittua. Vuokrasopimuksen voi allekirjoittaa sähköisesti hyödyntäen esimerkiksi Suomen Vuokranantajien sopimuspohjia sopimustieto.fi-palvelussa. Jos vuokrasopimus tehdään kokonaan digitaalisesti, kannattaa sopimuksen allekirjoituksessa käyttää vahvaa sähköistä tunnistamista.

Samoin yhteydenpito vuokrasuhteen aikana kannattaa nyt tehdä etäyhteyksien kautta, puhelimitse, sähköpostitse tai vaikkapa WhatsAppilla.

3. Pitääkö vuokranantajan antaa vuokranalennusta epidemian takia? Maksusuunnitelmilla apua vuokranmaksuun

Koronavirusepidemian taloudelliset vaikutukset ovat mittavat. Vuokranmaksuvaikeuksia voi tulla sekä liiketiloille kaupan hiipuessa että muille vuokralaisille esimerkiksi lomautusten takia.

“Velvoitetta alentaa vuokraa ei ole, mutta omien resurssiensa puitteissa vuokranantaja voi sopia esimerkiksi joustavasta maksuaikataulusta. Kannattaa aina avoimesti keskustella tilanteesta puolin ja toisin. Sopimukset maksuaikatauluista on hyvä tehdä kirjallisesti”, Hughes sanoo.

4. Mitkä ovat vaikutukset vuokramarkkinoiden tilanteeseen pidemmällä aikavälillä?

Virusepidemian pitkäaikaiset vaikutukset riippuvat paljolti siitä, kauanko poikkeustilanne kestää. Jo kevään osalta voidaan ennustaa, että epidemia ja siihen varautuminen hidastavat ihmisten muuttamista, vaikeuttavat asuntojen vuokraamista ja myyntiä.

Toisaalta osakemarkkinoiden heiluessa asuntosijoittaminen voi näyttäytyä edelleen melko vakaana sijoitusmuotona. Korkotaso näyttää pysyvän matalana jatkossakin. Uhkaavan taantuman vaikutukset toki voivat olla arvaamattomat ja vakavat myös asuntosektorilla.

5. Voidaanko taloyhtiön yhtiökokous järjestää? Etäyhteys ratkaisuna

Taloyhtiöiden yhtiökokousten pitäminen vaikeutuu koronavirusepidemian myötä. Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto suosittavat yhtiökokousten lykkäämistä tai etäyhteyksiä.

“Näitä kannattaa harkita. Etäyhteydet voisivat helpottaa osakkaiden osallistumista yhtiökokouksiin myös normaalitilanteessa”, Hughes sanoo.

6. Jos vuokralaisesi kuuluu riskiryhmään, voitko tarjota vaikkapa kaupassakäyntiapua?

Iäkkäille ihmisille ja muille koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville vuokralaisille tilanne voi olla erityisen hankala. Suomalaisten auttamisenhalu on tullut ilmi naapuriapuna monissa kampanjoissa. Jos et itse kuulu riskiryhmään, voisitko vuokranantajana kysyä vuokralaiseltasi, onko kaikki kunnossa ja tarvitseeko hän esimerkiksi kaupassakäyntiapua?

Vinkkejä esimerkiksi karanteenin vaikutuksista elämään taloyhtiössä voit lukea myös Kotitalo-lehden artikkelista.

Kuva: Shutterstock