Koronavirusepidemian vaikutukset vuokramarkkinoihin voivat olla mittavat – vuokranantajien mahdollisuudet joustaa vaihtelevat

24.3.2020

Koronavirusepidemian vaikutukset talouteen ovat mittavat. Kuinka paljon vaikutus näkyy asuntomarkkinoilla, riippuu pitkälti rajoitustoimenpiteiden pituudesta. Vuokranmaksuvaikeuksien edessä vuokranantajien mahdollisuudet joustaa vaihtelevat. Suomen Vuokranantajat kannustaa hyvään kommunikaatioon vuokralaisten kanssa ja joustoon mahdollisuuksien mukaan. 

Koronavirus on aiheuttanut maailmanlaajuisen kriisin. Kriisi on ennen muuta inhimillinen kriisi, jonka puitteissa on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta virus ei leviäisi niin nopeasti. Olennaista on, että järjestelmä kestää ja sairaat pystytään hoitamaan.  

Vaikutukset asuntomarkkinoihin vielä sumun peitossa 

Koronaviruksen aiheuttama shokki talouteen on valtava. Monissa maissa on käytännössä ulkonaliikkumiskielto ja Suomessakin liikkumista on rajoitettu ja rajataan lisää. Tämä tarkoittaa sitä, että talous pysähtyy. Suomen Pankki on ennakoinut, että tänä vuonna talous saattaa supistua jopa 4 prosenttia. Eräiden ennusteiden mukaan jopa 10 prosentin bruttokansantuotteen lasku saattaa olla mahdollinen. Tämä on mahdollista varsinkin, jos kriisi pitkittyy. Vaikutuksia on luonnollisesti myös asuntomarkkinoille. 

“Kysymys on siitä, kuinka pitkään tämä poikkeuksellinen tilanne jatkuu. Positiivisessa ennusteessa tilanne olisi kesään mennessä ohi ja talous pääsee toipumaan. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että jo syksyllä nähtäisiin vastareaktio, jolloin kysyntä tulisi voimakkaana takaisin. Tällöin vaikutukset asuntomarkkinoilla jäisivät pieneksi. Pahimmillaan talous pysähtyy pidemmäksi aikaa ja ongelmat kertautuvat”, Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomas Viljamaa pohtii. 

“Nyt jo tiedetään, että asuntokauppa on hidastunut ja hidastuu entisestään. Kriisistä ei ole välittömiä vaikutuksia asuntomarkkinoille, mutta kriisin pitkittyessä vaikutukset osuvat luonnollisesti kaikille talouden osa-alueille.”

Finanssivalvonta on keventänyt pankkien pääomavaatimuksia ja pankit ovat tarjoutuneet myöntämään lyhennysvapaita yrityksille ja kotitalouksille. Talouden toimeliaisuuden kannalta on tärkeää estää laaja konkurssiaalto. 

“Kotitalouksien kannattaa muistaa mahdollisuus hyödyntää lyhennysvapaita. Jos akuuttia tarvetta lyhennysvapaalle ei ole, en suosittele sen hakemista. On selvää, että pankeissa on tällä hetkellä ruuhkaa. Lyhennysvapaita kannattaa miettiä siinä vaiheessa, kun sille tulee väistämätön tarve”, Viljamaa näkee. 

Vuokramarkkinatoimijoiden mahdollisuudet joustaa vaihtelevat 

Julkisuudessa on viime päivinä keskusteltu paljon erilaisten toimijoiden joustamisen tarpeesta. Esiin on noussut myös valtiovallan ylimmän johdon toiveet erityisesti vuokranantajien joustamisen tarpeesta nykyisessä markkinatilanteessa. 

“On selvää, että kaikilta tarvitaan nyt kykyä joustaa mahdollisuuksien mukaan. Olisi kuitenkin tärkeä ymmärtää erilaisten vuokramarkkinatoimijoiden roolit. Erityisesti liiketilojen vuokranantajien kohdalla joustaminen tulee kysymykseen, jos vuokralla olevan yrityksen yritystoiminta pysähtyy kokonaan kriisin vuoksi. Nykyinen kriisi on niin poikkeuksellinen, että vuokranantajan yhteistyö yrityksen ja yhteiskunnan toimijoiden kanssa on täysin välttämätöntä, jotta kriisistä päästään yli”, Viljamaa kannustaa. 

Suuret toimijat ja kansainväliset toimijat ovat julkisuuden tietojen perusteella olleet haluttomia neuvottelemaan vuokrista toistaiseksi. 

“On luonnollisesti hyvä ymmärtää, että jos liikehuoneistossa vuokralla oleva yrittäjä menee konkurssiin, on nykytilanteessa lähes mahdotonta löytää uutta vuokralaista liiketilaan. Siksi joustojen ja ratkaisujen etsiminen mahdollisuuksien mukaan on kaikkien osapuolten etu”, Viljamaa huomauttaa. 

Asuntomarkkinat eroavat liikehuoneistojen ja toimistojen markkinasta merkittävästi. 

“Epidemian hillitsemiseksi ihmisiä kehotetaan välttämään kontakteja sekä pysymään kodeissaan. Oman kodin ja asunnon merkitys nousee vain korkeammaksi. Käytännössä ihmisten on syytä priorisoida kulutus asumiseen, ruokaan ja lääkkeisiin. Kaikki muu on toisarvoista”, Viljamaa alleviivaa. 

“Vuokra pitää siis edelleen maksaa.  Jos vuokralaisen kyky maksaa vuokraa heikkenee esimerkiksi lomautusten vuoksi, kannattaa olla mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä vuokranantajaan ja neuvotella vuokranmaksun aikataulusta. Sosiaaliturva on tärkeä osa, jos joutuu lomautetuksi tai työttömäksi. Ikävässä tilanteessa onkin syytä olla yhteydessä myös Kelaan”, Viljamaa neuvoo. 

Yksityiset vuokranantajat ovat merkittävä toimija Suomen vuokramarkkinoilla. Tyypillisesti yksityinen vuokranantaja omistaa 1-2 asuntoa ja on aivan tavallinen palkansaaja tai eläkeläinen. 

“On hyvä ymmärtää, että yksityisten vuokranantajien joustonvara vaihtelee merkittävästi. Lomautukset tai tulojen väheneminen koskevat myös monia vuokranantajina toimivia ihmisiä.  Toisilla vuokranantajilla on paremmat edellytykset joustaa kuin toisilla, mikä pitää ottaa huomioon. Maksusuunnitelmien tekeminen saattaa joissain tilanteissa tulla välttämättömäksi”, Viljamaa erittelee. 

“Kannustamme toki vuokranantajia joustamaan mahdollisuuksien mukaan. Maksusuunnitelman teko on monelle helpompi ratkaisu kuin vuokranalennukset. Suosittelemme myös pidättäytymään vuokrankorotuksista näin haastavassa tilanteessa. Kaikkien on osallistuttava kriisin hoitoon”, näkee Viljamaa. 

Mitä yksityisen vuokranantajan pitää nyt tehdä? 

Kriisin pitkittyessä haasteet näkyvät asunto- ja vuokramarkkinoilla entistä vahvemmin. Nyt yksityisten vuokranantajien on syytä pitää pää kylmänä. 

“Tärkeää olisi katsoa edelleen pitkäjänteisesti ja toimia oman strategian mukaan. Nopeiden liikkeiden tekemisen aika ei ole nyt. Hyvin hoidettu vuokrasuhde on hyvä lähtökohta myös kriisitilanteessa. Yhteys omaan pankkiin ja vuokralaiseen on tärkeää. Kommunikaation pitää pelata”, Viljamaa kehottaa. 

“On hyvä tiedostaa ja tunnistaa, että aina voi oppia uutta ja kehittyä myös vuokranantajana. Niin myös tämän kriisin aikana. Vuokra-asumisen yleistyminen ja kaupungistuminen eivät muutu miksikään tämänkään kriisin keskellä. Yksityinen vuokranantaja, joka kriisistä selviää, on tulevaisuudessa entistä vahvempi”, Viljamaa kannustaa. 

Ohjeita yksityisille vuokranantajille: 

  1. Pidä pää kylmänä ja jatka oman strategian toteuttamista. Muista miettiä edelleen pitkäjänteisesti vuokraustoimintaa. 
  2. Ole yhteydessä pankkiin tarvittaessa ja pidä mielessä mahdollisuus hyödyntää lyhennysvapaita. Rahoittajilla on enemmän mahdollisuuksia joustaa ja pitää lainahanat auki. 
  3. Huolehdi hyvästä kommunikoinnista vuokralaisen kanssa, jotta ei tule yllätyksiä. 
    Kannattaa pikemmin neuvotella maksusuunnitelmasta hyvissä ajoin kuin kohdata ongelmia vuokranmaksussa yllätyksenä. 
  4. Taloyhtiön asioiden hoitaminen on nyt tärkeää, jotta myös taloyhtiö toimii pitkäjänteisesti ja omaisuudestasi huolehditaan hyvin. Yhtiökokoukset on syytä pitää esimerkiksi etäyhteyksiä hyödyntäen, jos tärkeitä korjaushankkeita pitää tehdä. 
  5. Jos etsit nyt uutta vuokralaista, mieti myös uusia toimintatapoja: esimerkiksi videoesittely voi auttaa asunnon näyttämisessä, vuokrasopimuksen voi allekirjoittaa etänä. Nyt on hyvä aika ottaa käyttöön digitaalisia palveluja, kun kohtaamisia pitää rajoittaa. 
  6. Suomen Vuokranantajien lakineuvonta auttaa ongelmatilanteissa. Jäsenyys on nyt entistä arvokkaampi apu, jos haasteita vuokrasuhteessa tulee. 

Haluatko kuulla lisää? Ilmoittaudu jäsenille suunnattuun, ke 25.3. klo 17.30 pidettävään webinaariin ”Miltä näyttää asunto- ja vuokramarkkinoilla?”