
Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi on käynnistynyt. Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo, miksi jokaisen osakkaan kannattaa osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myös kevätauringon paistaessa ja mihin asioihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota. Myös vuokranantajaosakkaan kannattaa olla yhtiökokouksessa tarkkana, sillä kokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta asuntosijoittajan verotukseen.
Yhtiökokouksessa laaja oikeus kysellä yhtiön asioista
Osakkaalla ei ole lain mukaan mitään yleistä, ympäri vuoden jatkuvaa tiedonsaantioikeutta taloyhtiön asioista ja hallituksen toimista. Yhtiökokouksessa osakkaalla on kuitenkin laaja kyselyoikeus yhtiön asioista ja taloudesta.
”Mikäli siis yhtiön taloudellinen asema, tilinpäätöksessä näkyvät poikkeavat kuluerät tai kiinteistöhuollon sakkaaminen mietityttävät, on yhtiökokous loistava tilaisuus selvittää asioita”, Penttilä kertoo.
Jos yhtiön johto ei pysty antamaan vastausta heti yhtiökokouksessa, se tulee antaa osakkaalle kahden viikon kuluessa kirjallisesti.
Varsinaisessa yhtiökokouksessa osakkaat pystyvät selvittämään, mihin taloyhtiön rahat käytetään ja millaisiin korjauksiin yhtiössä on varauduttu. Osallistuminen on paras keino vaikuttaa taloyhtiön asioihin ja sitä kautta myös oman kodin tai sijoitusasunnon arvoon.
Asiakirjojen läpikäynti etukäteen suositeltavaa
Yhtiökokoukseen osallistuminen ei vaadi suurta valmistautumista, mutta kutsun mukana tulevat asiakirjat kannattaa lukaista itsekseen läpi. Jos kaikkeen ei ennätä perehtyä, on kannattavaa vilkaista läpi ainakin vastikelaskelma.
”Hoitovastikelaskelmasta näkee yhdellä silmäyksellä, ovatko taloyhtiössä kerätyt hoitovastikkeet ja vesimaksut riittäneet yhtiön juokseviin kuluihin. Hoitovastikejäämä taas kertoo sen, onko yhtiön taloudellinen puskuri kunnossa vai onko vastikkeen nostaminen tulevaisuudessa tarpeen sen kerryttämiseksi”, Penttilä avaa.
Yhtiökokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta myös asuntosijoittajan verotukseen
Sijoittajaosakkaan kannalta on olennaista selvittää, miten hänen taloyhtiölle maksamiaan pääomavastikkeita tai lainaosuussuorituksia käsitellään taloyhtiön kirjanpidossa. Jos taloyhtiö tulouttaa osakkaiden maksamat suoritukset, sijoittajaosakas pystyy vähentämään ne verotuksessa saamistaan vuokratuloista. Jos taas osakkaan maksamat pääomavastikkeet tai lainaosuudet rahastoidaan, ne lisätään asunnon hankintahintaan ja huomioidaan verotuksessa vasta asuntoa myytäessä.
