
Oman kodin lyhytaikainen jälleenvuokraus voi olla monelle vuokralla asuvalle houkutteleva vaihtoehto etenkin kesällä, kun moni asunto jää muutoin tyhjäksi lomien ja kesätapahtumien aikana. Vuokralainen tarvitsee koko asunnon jälleenvuokraukseen kuitenkin aina vuokranantajan luvan, Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Elina Vilponen ohjeistaa. Hyvin lyhytaikaisellakin luvattomalla jälleenvuokrauksella voi olla ikäviä seurauksia, mutta parhaimmillaan jälleenvuokraus voi hyödyttää sekä vuokralaista että vuokranantajaa.
Vuokralainen ei saa jälleenvuokrata huoneistoaan ilman vuokrasopimuksessa olevaa suostumusta tai vuokranantajan erikseen antamaa lupaa. Tämä koskee myös esimerkiksi vain viikonlopun yli kestävää Airbnb- vuokrausta, johon ei ole saatu vuokranantajan suostumusta.
”Jos vuokralainen kuitenkin jälleenvuokraa huoneistoa luvattomasti, se voi oikeuttaa vuokranantajan purkamaan sopimuksen. Tällöin sopimus päättyy ilman irtisanomisaikaa välittömästi. Lisäksi vuokranantajalla on tällaisissa tilanteissa oikeus vahingonkorvaukseen purkamisen johdosta”, Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen varoittaa.
Vastuukysymykset kannattaa selvittää ennakkoon
Vilposen mukaan jälleenvuokraustilanteissa tulee huomioida erilaiset vastuukysymykset. Lähtökohtaisesti huoneiston alun perin vuokrannut ensivuokralainen vastaa edelleen vuokranmaksusta ja mahdollisista vahingoista, jotka jälleenvuokralainen huoneistolle aiheuttaa.
Näitä jälleenvuokrauksen aiheuttamia riskejä voi hillitä esimerkiksi huolellisella vuokralaisvalinnalla. Pidemmissä vuokrasuhteissa kannattaa tarkastaa vuokralaisehdokkaan luottotiedot ja vaatia vakuutta sopimuksen velvoitteiden täyttämiseksi. Jälleenvuokralaiselta kannattaa vaatia laajaa kotivakuutusta vastuuvakuutusosalla vahinkojen varalle samaan tapaan kuin pidemmissäkin vuokrasuhteissa. Vaihtoehtoisesti lyhyiden jälleenvuokrausten osalta omien vakuutusten kattavuus kannattaa selvittää etukäteen ikävien yllätysten välttämiseksi.
Asuntoa jälleenvuokratessa tulee myös muistaa, että hyvin lyhytaikaisestakin vuokraustoiminnasta saadut tulot ovat veronalaista pääomatuloa, ja tulojen saaja on vastuussa verojen maksamisesta.
Parhaimmillaan jälleenvuokraus hyödyttää vuokralaista ja vuokranantajaa
Jälleenvuokraus voi parhaimmillaan hyödyttää sekä vuokralaista että vuokranantajaa. Jos tarve sille ilmenee vuokrasuhteen aikana, kannattaa asiasta keskustella avoimesti ja rakentavasti. Halutessaan vuokranantaja voi asettaa ehtoja tai rajoituksia jälleenvuokraukselle, mutta joustava asenne voi johtaa kaikkia osapuolia palvelevaan ratkaisuun.
”Joustava suhtautuminen jälleenvuokraukseen voi auttaa hyvää ja pitkäaikaistakin vuokralaista pysymään asunnossa, vaikka hänen asumistarpeensa muuttuisivat tilapäisesti”, Vilponen päättää.
