Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 toiselta neljännekseltä huhti-kesäkuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,5 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrakehitys kääntyi selvästi laskevaksi – vuosimuutos oli -0,3 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selkeästi enemmän, 0,9 prosenttia. Yhä useammalla alueella vuokrakehitys on jatkanut hidastumistaan ja pääkaupunkiseudun vuokrakehitys on selvästi laskevaa. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi ja Oulu, sekä uutena kärkikolmikkoon nousi Vaasa, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

”Edellisessä julkaisussa vuokrien laskua nähtiin Vantaalla sekä joillain alueilla Espoossa ja Helsingissä. Nyt lasku on laajentunut koskemaan koko Espoota ja Helsinkiä – ensimmäistä kertaa tilastohistoriassa koko kaupunkien tasolla. Lisäksi näissä tilastoissa ei vielä näy vuokranantajien tarjoamia etuja, kuten alennettuja ensimmäisiä kuukausia tai lahjakortteja, joten todellinen vuokratason lasku voi olla tätäkin suurempi. Tämä kertoo, kuinka poikkeuksellisessa tilanteessa pääkaupunkiseudun vuokramarkkinat tällä hetkellä ovat”, sanoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa vuokrat jatkoivat nousuaan eniten Rovaniemellä (2,0 %), Oulussa (1,4 %) ja Vaasassa (1,4 %), mutta nousuvauhti hidastui näissäkin kaupungeissa. Sen sijaan Vantaalla vuokrat laskivat selkeästi (-0,8 %), samoin Hyvinkäällä (-0,7 %) ja Espoo-Kauniaisissa (-0,4 %) sekä Keravalla (-0,2 %), Hyvinkäällä (-0,2 %) ja Helsingissä (-0,1 %).
Ero kolmioiden aiemmin vahvempaan vuokrakehitykseen on kaventunut muihin huonetyyppeihin verrattuna. Pääkaupunkiseudulla vuokrat laskivat nyt kaikissa asuntotyypeissä: yksiöissä -0,3 %, kaksioissa -0,2 % ja kolmioissa -0,1 %. Sen sijaan muualla Suomessa vuokrat nousivat tasaisesti kaikissa huonetyypeissä, keskimäärin 0,9 %.
Yksiöiden vuokrat nousivat eniten Seinäjoella (+1,7 %), ja heti perässä tulivat muut pohjalaiskaupungit Kokkola (+1,6 %) ja Vaasa (+1,5 %). Kaksioissa suurin vuokrannousu nähtiin Rovaniemellä (+2,3 %), ja kolmioissa eli perheasunnoissa Tampereella (+2,1 %).
”Vuokrakehityksen kärkisijoilla on nähtävissä selkeitä muutoksia. Kun tarkastellaan kaikkia huonetyyppejä, Seinäjoki, Kokkola ja Vaasa ovat nousseet vahvasti mukaan Rovaniemen ja Oulun rinnalle. Enää vuokrien nousua eivät johda vain suuret kaupungit. Esimerkiksi Turku on pudonnut selvästi kärjestä – kaupungissa on erittäin runsas vuokra-asuntotarjonta, ja silti valtion tukemaa uudistuotantoa rakennetaan edelleen valtavasti”, Karlsson tiivistää.
ARA-vuokrat nousivat edelleen huomattavasti vapaarahoitteisia vuokria nopeammin. Suurimmat ARA-vuokrien korotukset mitattiin Joensuussa (+5,9 %), Turussa (+5,0 %) ja Helsingissä (+4,3 %). Pääkaupunkiseudulla ARA-vuokrat nousivat keskimäärin 3,9 %, mikä on selvästi enemmän kuin muualla maassa (3,1 %).
”Vaikka ARA-vuokrien nousuvauhti on hieman tasaantunut, kehitys on yhä selvästi nopeampaa kuin vapaarahoitteisilla markkinoilla. Joillakin paikkakunnilla ARA-asuntojen vuokrat ovat jo korkeampia kuin vapaarahoitteisten asuntojen, ja ero jatkaa kaventumistaan”, Karlsson toteaa.
