Esteettömyyden parantamisessa kaikki voittavat

2.2.2025

Miten vuokranantaja voi toimia tilanteessa, jossa vuokralainen haluaisi asennuttaa kulkuluiskan taloyhtiön porraskäytävän alaovelle liikkumistaan helpottamaan?

Vanhempien asunto-osakeyhtiöiden rakennusten yleisistä tiloista suuri osa ei täytä enää nykyisiä esteettömyysvaatimuksia. Samalla kuitenkin väestö ikääntyy ja liikkumisrajoitteisten asukkaiden määrä kasvaa. Tämä luo tarpeen esteettömyyden parantamiseen myös vanhemmissa taloyhtiöissä.

Vuokralaisella ei ole lain perusteella oikeutta vaatia eikä tehdä muutostöitä vuokrahuoneistossa eikä taloyhtiön tiloissa. Asunto-osakeyhtiölain lähtökohdan mukaan osakkeenomistaja voi kuitenkin kustannuksellaan tehdä muutostöitä myös yhtiön hallinnassa olevissa tiloissa, jos yhtiö siihen suostuu. Yhtiö voi asettaa ehtoja muutostyön suorittamiselle tai jopa kieltää sen kokonaan, eikä muutostyötä saa aloittaa ilman yhtiön suostumusta. Osakkaan muutostyöoikeus oman huoneistonsa ulkopuolella on ymmärrettävästi rajoitetumpi kuin sen sisällä.

Maaliskuussa 2023 voimaan tullut asunto-osakeyhtiölain muutos helpotti osakkaiden mahdollisuuksia toteuttaa taloyhtiön tiloissa esteettömyyttä parantavia muutostöitä. Lakimuutoksen myötä osakkeenomistajalla on oikeus tehdä kustannuksellaan yhtiön hallinnassa olevissa tiloissa esteettömyyttä parantava muutostyö, eikä yhtiö voi tällaista perusteluitta kieltää. Esteettömyyttä parantavalla muutostyöllä tarkoitetaan työtä, joka parantaa liikkumisen esteettömyyttä tai toiminnallista esteettömyyttä osakkaiden käytössä olevissa yhtiön yleisissä tiloissa.

Esteettömyyttä parantavia muutoksia voivat olla esimerkiksi kulkuliuska, ovipuhelin, tukikaiteet tai sähköinen avausjärjestelmä ulko-ovelle. Huomionarvoista on, että muutostyön tarve voi johtua osakkaasta itsestään tai esimerkiksi hänen perheenjäsenestään tai vuokralaisestaan. Tällaisesta esteettömyyttä parantavasta muutostyöstä on ilmoitettava etukäteen yhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle. Yhtiöllä ja toisilla osakkailla on oikeus asettaa ehtoja esteettömyyttä parantavalle muutostyölle, jos työ voi vahingoittaa rakennusta tai aiheuttaa muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkaalle. Tämä tarkoittaa, että yhtiö voi esimerkiksi asettaa ehtoja, että kulkuluiskan on sovittava rakennuksen ulkonäköön.

Yhtiö voi edelleen poikkeuksellisesti kieltää esteettömyyttä parantavan muutostyön suorittamisen, jos työn suorittaminen olisi kohtuutonta, kun otetaan huomioon aiheutuvan haitan määrä ja osakkeenomistajalle koituva hyöty. Osakas vastaa kaikista muutostyöstään aiheutuvista kustannuksista ja kunnossapidosta. Vuokranantajan on syytä tiedostaa esteettömän muutostyön mahdollisuus ja keskustella asiasta yhdessä vuokralaisen kanssa.

Vuokranantajan tulee osakkaana ilmoittaa muutostyöstä yhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle. Tämän jälkeen vuokranantajan kannattaa sopia yhdessä vuokralaisen kanssa kustannustenjaosta muutostyön osalta. Kannattaa huomioida, että vuokralainen voi saada erilaisia avustuksia esteettömyyttä parantavien muutostöiden toteuttamiseen. Vastuullisen vuokranantajan kannattaa harkita luvan antamista esteettömyyttä parantaville muutostöille myös huoneiston sisällä.

Blogi on julkaistu alun perin Vuokranantaja-lehden numerossa 4/2024.