Voiko vuokralainen saada varoituksen uudenvuoden juhlinnasta? Asiantuntija vastaa 

30.12.2024

Moni juhlistaa vuoden vaihtumista ystävien tai perheen kanssa kotonaan. Juhlat voivat venyä myös hiljaisuusajan yli aina vuoden vaihtumiseen saakka.  Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen kertoo, mitä uudenvuoden juhlia järjestettäessä tulee muistaa, ja voiko juhlien järjestäminen johtaa esimerkiksi varoitukseen tai vuokrasopimuksen päättymiseen.

Juhliminen on sallittua 

Huoneistossa voi viettää tavallista elämää, johon kuuluu myös juhlien järjestäminen. Juhlien järjestäminen ei siis lähtökohtaisesti ole häiritsevää elämää, vaikka juhlat joskus venyisivätkin esimerkiksi järjestysmääräysten mukaisten hiljaisuusaikojen yli.  

”Tämä tarkoittaa, etteivät kertaluonteiset vaikkapa juuri juhlapyhien aikaan vietetyt juhlat muodosta vuokranantajalle tai taloyhtiölle perusteita esimerkiksi varoituksen antamiseen tai irtisanomiseen kunhan juhlinnassa muistetaan kunnioittaa naapureita ja sen äänet pysyvät kohtuullisina”, Vilponen tarkentaa.  

Juhlien järjestämisessä on kuitenkin aina syytä ottaa muut asukkaat huomioon ja huolehtia siitä, että esimerkiksi äänenvoimakkuus huoneistossa pysyy kohtuullisena. Naapurirauhaa kannattaa kunnioittaa myös huolehtimalla, ettei juhlinta aiheuta häiriötä esimerkiksi yhtiön yhteisissä tiloissa tai pihalla.  

”Naapurisovun säilyttämiseksi on hyvä idea ilmoittaa juhlista mahdollisesti aiheutuvasta häiriöstä ennakkoon muille asukkaille ilmoitustaulun kautta. Ilmoitukseen voi jättää myös yhteystiedot”, Vilponen vinkkaa.  

Ilotulitteiden käytössä huomioitava turvallisuus – älä ikinä ammu parvekkeelta tai rakennuksia kohti  

Uudenvuoden juhlintaan kuuluvat usein myös ilotulitteet, mutta niiden käytössä on tärkeää noudattaa erityistä huolellisuutta ja huomioida myös muiden turvallisuus.  

”Ilotulitteita ei saa ampua esimerkiksi parvekkeelta tai rakennuksia kohti”, Vilponen muistuttaa. 

Jos ilotulitteiden ampuminen arveluttaa, kannattaa niitä suunnata katsomaan esimerkiksi yhteisiin ilotulituksiin. Lemmikkejä ei kannata jättää huoneistoon yksin, jotta ilotulituksista stressaantunut eläin ei riko paikkoja.  

Juhlinnan aikana voi toki aina sattua odottamattomia tilanteita ja vahinkoja. Vuokralaisen onkin hyvä muistaa, että hän vastaa itsensä ja vieraidensa aiheuttamista vahingoista vuokranantajalle.  

”Jos vahinkoja sattuu, kannattaa olla yhteydessä omaan vuokranantajaan suoraan ja viipymättä sekä sopia vahinkojen korjaamisesta yhdessä”, Vilponen päättää.