Hyvä, parempi, Airbnb?  

2.11.2023

Miten tehdä parempi Airbnb-kokemus vieraille, taloyhtiölle ja lähiympäristölle? Aiheesta bloggaa Rovaniemellä asuntoja sekä lyhyt- että pitkäaikaisvuokrauksena tarjoava vuokranantaja, aluepäällikkömme ja hallituksen jäsen Juha Kauhanen.  

Olen vuokrannut sijoitusasuntojani lyhytaikaisesti Rovaniemellä jo pitkään, ja saanut sitä kautta hyvää kokemusta siitä, miten luodaan mahdollisimman hyvä Airbnb-kokemus kaikille osapuolille.  

Oma tapani on viestittää vieraille kaupungista ja sen palveluista jo ennen vierailua. Haluan tehdä heidän lomastaan sellaisen, että he tuntevat olevansa toivottuja vieraita. Lähetän jo etukäteen kuvia luonnosta, täällä Lapissa totta kai esimerkiksi revontulista ja luonnon rauhasta. Toimitan valmiiksi karttaohjeita paikallisiin yrityksiin kuten ravintoloihin, joissa tarjotaan paikallista ruokaa jossakin muodossa. Esittelen puhelimesta lisäksi ohjelmia, joita voi seurata revontulien mahdollisuutta ja tulevaa säätä heidän lomansa aikana. 

Tietysti myös museot, näyttelyt ja mahdolliset tapahtumat ovat usein vieraille kiinnostavia. Toiveita on helppo toteuttaa, joko itse tehden tai ohjaten paikallisille palveluntarjoajille. Mikään ei estä ottamasta joskus vieraita kyytiin ja näyttämästä heille paikallista luontoa, jos tällainen sattuu aikatauluihin sopimaan. Meille niin tuttua, mutta monelle ihmeellistä on jo nähdä tähtitaivas.  

Minulla on lyhyt matka rautatieasemalle, joten junalla tulijoille ehdotan usein, että jos se vain sopii, käyn hakemassa heidät ja vien asunnolle. Siten vieraat tuntevat olonsa odotetuiksi, ja samalla ehdin pitää lyhyen esittelyn alueesta. Kun vieraat saapuvat asunnolle, heille kerrotaan ja näytetään heitä koskevat asiat, kuten jätehuolto, parkkipaikat, ovien lukitukset ja niin edelleen. Sekä vieraat että muut asukkaat pitävät tästä. 

Joulun aikaan asunnossa odottaa joulukuusi sekä siihen koristeita pöydällä. Mahdollisuus koristella joulupuu on iloinen yllätys niin lapsille kuin aikuisille. 

Kun vierailla on kotiinlähtö edessä, pelkkä taksin tilaaminen ulko-ovelle on heille iso juttu. Ja tietysti, jos mukana on lapsi, hänelle annan mukavan pienen muiston Lapista ja joulupukista. 

Ehkäpä joku jo huomasi, että tämä toimii ainakin Rovaniemellä. Jokaisella alueella on omat erityispiirteensä, jotka voi myös samalla tavalla huomioida.   

Tuoretta tietoa lyhytaikaisvuokrauksesta: Suomen Vuokranantajien Kantarilla teettämän tuoreen kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista toivottaa lyhytaikaiset vuokralaiset tervetulleiksi omaan naapuriin. 53 % kyselyn vastaajista ilmoittaa hyväksyvänsä, että omassa taloyhtiössä tai naapurissa on asuntoja lyhytaikaisessa vuokrauksessa, kun vain 33 % vastaajista vastustaa tätä. Hallitusohjelman mukaan vaalikaudella varmistetaan lyhytaikaisen vuokraustoiminnan edellytykset. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää uutta lainsäädäntöä. Lue lisää kyselystä ja ehdotuksestamme lainsäädännöksi: https://vuokranantajat.fi/uutiset/valtaosa-suomalaisista-toivottaa-lyhytaikaiset-vuokralaiset-tervetulleiksi-omaan-naapuriin-lainsaadannossa-selkiytettavaa/  

Juha Kauhanen

hallituksen jäsen ja Lapin aluepäällikkö

Suomen Vuokranantajat ry