Kehity konkarin matkassa? – Vuokranantajan takana on usein toinen vuokranantaja

27.10.2023

Pitäisikö myös vuokranantajilla olla oma mentorointiohjelma? Tämän kysymyksen esitti Suomen Vuokranantajien hallituksen jäsen Ilona Mutanen, ja idean työstämistä jatkettiin henkilöstön, hallituksen ja aluepäälliköiden yhteisillä kehityspäivillä tänä syksynä. Aloittaessaan asuntosijoittamisen ja vuokranantajuuden on usein viisasta hakea tukea kokeneemmilta, hallituksen jäsen Ilona Mutanen bloggaa.

Kokeneempi alalla toimija on jo menestynyt asuntosijoittamisessa ja vuokranantajuudessa sekä omaa laajan kokemuksen alalta ja markkinoista. Tällainen mentori voi auttaa ymmärtämään asuntomarkkinoiden ja lainsäädännön muutoksia sekä sopeutumaan niihin. Mentorin kanssa voidaan käydä läpi perusteet ja luoda pitkäjänteinen strategia menestymisen tueksi.

Mentorin tuki on alussa erityisen hyödyllistä, vaikkakin asuntosijoittaminen ja vuokranantajuus vaativat jatkuvaa oppimista. Mentorin tuen lisäksi itsensä kehittäminen on tärkeää. Pitää uskaltaa kysyä ja kyseenalaistaa. Alan kirjallisuutta lukemalla sekä kursseille ja seminaareihin osallistumalla pysyt ajan tasalla. Vaikka erilaiset julkaisut ja kurssit tarjoavat arvokasta tietoa, kokenut henkilö voi tarjota konkreettisia esimerkkejä ja käytännön kokemuksia, jotka voivat auttaa tekemään parempia päätöksiä omassa strategiassa.

Kokeneella henkilöllä on yleensä laajempi kiinteistöalan ammattilaisten verkosto, kuten kiinteistönvälittäjät, rahoittajat, juristit, urakoitsijat ja muut sijoittajat. Tämä verkosto on tärkeä aloittelijalle ja kokeneen henkilön kautta aloittelija voi saada arvokkaita kontakteja, joita hänellä ei ehkä olisi muutoin ollut.

Kuullessaan luotettavan kokeneen henkilön menestystarinoita, aloittelija saa inspiraatiota ja luottamusta omaan potentiaaliinsa. Tieto siitä, että joku on jo onnistunut samalla matkalla, voi rohkaista aloittelijaa tarttumaan mahdollisuuksiin ja asettamaan korkeammat tavoitteet. Mentorit voivat auttaa tunnistamaan ja kehittämään omia vahvuuksia sekä parantamaan heikkouksia, mikä johtaa itseluottamuksen kasvuun ja parempaan päätöksentekokykyyn. Mentori voi myös auttaa tunnistamaan parempia sijoitusmahdollisuuksia.

Mistä vuokranantaja voi löytää mentorin?

Mentorointi on vuorovaikutteista, tavoitteellista ja suunnitelmallista sekä perustuu luottamukseen. Oikean mentorin valinta on tärkeä osa aloittamista. Mentorointi ei tue vain mentoroitavaa, sillä myös mentorin oma tietotaito syvenee ja ajatukset selkeytyvät, kun hän pelkistää asioita auttaessaan aloittelijaa ymmärtämään alan käsitteitä. Näin hän saa auttamisen ja innostamisen ilon lisäksi myös itse uutta näkökulmaa.

Mentoreita voi olla myös monia: yhdeltä voi oppia esimerkiksi perusteet ja toiselta taas riskinottokykyä ja uudenlaista ajattelua. On myös hyvin yleistä, että kokeneemmallakin asuntosijoittajalla ja vuokranantajalla on luottokumppani, jonka kanssa aika ajoin vaihtaa näkemyksiä.

Mentorointi on parhaimmillaan pitkäaikainen suhde, joka voi johtaa syvempään yhteistyöhönkin, kuten yhteisiin sijoituksiin tai liiketoimintakumppanuuteen. Mentorointi on kahdensuuntainen prosessi, jossa molemmat osapuolet voivat oppia ja kasvaa yhdessä. Aikanaan saatat itse toimia mentorina ja osannet silloin paremmin ottaa huomioon aloittelijan toimintaympäristön.

Mistä vuokranantaja ja asuntosijoittaja sitten voi löytää mentorin? Se voi löytyä omasta lähipiiristä ja esimerkiksi yhdistyksemme kautta saatujen verkostojen ja tapahtumiemme kautta.

Jatkossa Suomen Vuokranantajat voisi olla vielä vahvemmin mukana mentoreiden ja mentoroitavien yhdistämisessä. Kartoitammekin nyt, olisiko jäsenistössämme kiinnostusta osallistua yhdistyksen järjestämään mentorointiohjelmaan ja olisiko tälle tarvetta? Voit antaa näkemyksesi lähettämällä meille sähköpostia osoitteeseen tiedotus@vuokranantajat.fi.

Muistilista aloittelevalle asuntosijoittajalle ja vuokranantajalle:

  1. Hyödynnä mentorin kokemusta, tietämystä ja verkostoja. 
  2. Selkeytä strategiasi ja tavoitteesi: Mieti tarkasti, mitä haluat saavuttaa asuntosijoittamisella ja vuokranantajuudella. Tee päätökset harkiten ja tiedosta riskit.
  3. Jatka kehittymistä: Mentorin tuki auttaa luomaan vahvan perustan, mutta jatka oppimista ja kehittymistä myös jatkossa. Pysy ajan tasalla markkinatrendeistä ja etsi uutta tietoa. Osallistu alan kursseille. Uskalla kysyä.
  4. Rakenna luotettavia verkostoja: Hyödynnä mentorisi verkostoja ja pyri luomaan omia kontakteja. Laadukas verkosto on tärkeä tuki asuntosijoittajana ja vuokranantajana.
  5. Sopeudu muutoksiin: Asuntomarkkinassa ja lainsäädännössä tapahtuu muutoksia. Ole valmis sopeutumaan ja tekemään tarvittavia päätöksiä.

Muista myös Suomen Vuokranantajat ry:n Onnistu asuntosijoittajana -videosarja, Hyvä Vuokranantaja -verkkokurssi ja monet hyödylliset webinaarit sekä laajan Tietopankin hyödyntäminen. Suomen Vuokranantajien jäsenistön kanssa on myös hyödyllistä verkostoitua erilaisissa jäsentapahtumissa. 

Ilona Mutanen

hallituksen jäsen

Suomen Vuokranantajat ry